Regels voor covid-maskers versoepeld voor vliegreizen in de EU

Regels voor covid-maskers versoepeld voor vliegreizen in de EUGepubliceerd29 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Getty Images

Volgens nieuwe officiële richtlijnen hoeven vanaf aanstaande maandag geen mondkapjes meer te worden gedragen op vluchten en op luchthavens in EU-landen.

De stap is in lijn met het veranderende anti-Covid-beleid voor het openbaar vervoer in heel Europa, zei het EU-agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (Easa).

In onder meer Frankrijk, Italië en Bulgarije zijn de regels versoepeld.

Sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen deden hetzelfde in april nadat een federale rechter het maskermandaat van de regering had weggegooid.

“Vanaf volgende week hoeven gezichtsmaskers niet langer in alle gevallen verplicht te zijn in vliegreizen, in grote lijnen in lijn met de veranderende eisen van nationale autoriteiten in heel Europa voor openbaar vervoer”, zei EASA-directeur Patrick Ky.

“Het is een opluchting voor ons allemaal dat we eindelijk een stadium in de pandemie bereiken waarin we de veiligheidsmaatregelen op het gebied van gezondheid kunnen gaan versoepelen”, voegde hij eraan toe.

Maar de nieuwe richtlijn kwam met een waarschuwend advies van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

ECDC-directeur Andrea Ammon zei dat hoewel het dragen van maskers niet langer verplicht zou zijn, het belangrijk was om te onthouden dat “samen met fysieke afstand en goede handhygiëne, het een van de beste methoden is om overdracht te verminderen”.

Beide EU-agentschappen zeiden dat luchtvaartmaatschappijen passagiers moeten aanmoedigen om op vluchten die aankomen op of vertrekken van plaatsen waar maskers nog steeds moeten worden gedragen in het openbaar vervoer, passagiers aan te moedigen deze te dragen.

“Verder moeten vliegtuigexploitanten vanaf 16 mei 2022, zowel tijdens hun communicatie voorafgaand aan de vlucht als tijdens de vlucht, hun passagiers en bemanningsleden blijven aanmoedigen om zowel tijdens de vlucht als op de luchthaven gezichtsmaskers te dragen, zelfs wanneer het dragen van een gezichtsmasker is niet verplicht”, aldus het ECDC.