Queen’s Speech: regering richt zich op ‘groei van de economie’

Queen’s Speech: regering richt zich op ‘groei van de economie’Gepubliceerd34 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, PA Media

Boris Johnson heeft beloofd het land “weer op het goede spoor” te krijgen nu de regering haar plannen voor het komende jaar onthult in de Queen’s Speech.

De toespraak zal 38 wetsvoorstellen aankondigen, waaronder wetten die gericht zijn op het verlagen van de kosten van levensonderhoud en het stimuleren van economische groei.

De ministers zullen zich ook opnieuw verbinden tot strengere straffen voor protestgroepen, zoals Insulate Britain en Extinction Rebellion, die ontwrichtende tactieken gebruiken.

Labour zei dat de Tories de uitdaging om de economie te laten groeien niet aankonden.

Een woordvoerder van de partij zei dat de conservatieve regering verantwoordelijk was voor een lage economische groei en hoge belastingen.

Wat staat er voor premier op het spel in de toespraak van de koningin Wat zou er in de toespraak van de koningin kunnen staan? Hoe zullen de politie- en misdaadwet de protesten veranderen? Wat is er aan de hand en hoe gaat het?

Prins Charles zal het adres om 11.30 uur BST aan het parlement bezorgen, nadat de koningin zich maandag had teruggetrokken vanwege haar mobiliteitsproblemen.

Het zal de eerste keer zijn dat de koningin de ceremonie mist sinds 1963 en ze heeft de prins van Wales en prins William, de hertog van Cambridge, speciale toestemming gegeven om namens haar het parlement te openen.

De keizerlijke staatskroon zal nog steeds naar het parlement worden gebracht – en de troon van de koningin zal leeg blijven, en prins Charles, Camilla, de hertogin van Cornwall en prins William zullen naar verwachting voor de verzamelde parlementsleden gaan zitten.

De toespraak zal beginnen met een belofte om de economie te laten groeien, de financiële lasten voor huishoudens te verlichten en het nivelleringsprogramma van de regering voort te zetten dat gericht is op het aanpakken van regionale ongelijkheden in het VK.

In een debat in het Lagerhuis dat volgt op de toespraak, wordt van de premier verwacht dat hij betoogt dat de regering “niet eenvoudigweg de problemen van het land kan oplossen”, met het argument dat het antwoord in plaats daarvan ligt in het creëren van hoogbetaalde, hooggekwalificeerde banen.

Er zullen ook zeven wetsvoorstellen zijn waarvan de ministers beweren dat ze de voordelen van de Brexit opleveren, en een wetsvoorstel voor nivellering en regeneratie zal naar verwachting de planningsregels in Engeland veranderen nadat eerdere voorstellen tot een opstand van de achterbank hebben geleid.

Een wet op de openbare orde zou een nieuw strafbaar feit creëren – gericht op protestgroepen – met een maximumstraf van 12 maanden voor “inmenging in belangrijke nationale infrastructuur” zoals luchthavens, spoorwegen en drukpers.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou het ook illegaal zijn om grote transportwerken zoals HS2 te belemmeren.

Afbeeldingsbron, PA MediaImage-bijschrift, Een activist wordt weggeleid van de blokkade van het Tyburn-brandstofdepot in Birmingham

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei dat de bevoegdheden het “buitensporige gedrag” van “verstorende protesten die worden uitgevoerd door een “zelfgenoegzame minderheid die lijkt te genieten van het veroorzaken van chaos en ellende”, zullen terugdringen.

Maar de liberaal-democraten zeiden dat de plannen “gevaarlijk en draconisch” waren.

De woordvoerder van het thuiskantoor van de partij, Alistair Carmichael, voerde aan dat de politie al de bevoegdheden had om “guerrilla-demonstranten” tegen te houden en dat het nieuwe wetsvoorstel een “wanhopige poging was om af te leiden van een falende regering die op stoom komt”.

De nieuwe politiebevoegdheden werden oorspronkelijk afgelopen herfst aangekondigd, nadat campagnegroep Insulate Britain was begonnen met het blokkeren van grote wegen en snelwegen.

Ministers probeerden vervolgens de bevoegdheden toe te voegen als amendementen op de wet op politie, misdaad, veroordeling en rechtbanken – maar faalden nadat Labour en andere oppositieleden samenwerkten om zich tegen hen te verzetten.

Omdat de wijzigingen werden ingevoerd nadat het wetsvoorstel alle fasen in het Lagerhuis had doorlopen, had de regering geen nieuwe kans om ze toe te voegen voordat de vorige zitting van het Parlement vorige maand eindigde.

De regering heeft er alle vertrouwen in om de maatregelen in deze zitting door het parlement te krijgen, aangezien ze een grote meerderheid heeft in het Lagerhuis.