Queen’s Speech: regering keert arbeiders de rug toe, zeggen vakbonden

Toespraak van de koningin: regering keert arbeiders de rug toe, zeggen vakbondenGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Er werd verwacht dat arbeiders al hun fooien mochten houden op een werkgelegenheidsrekening

Het weglaten van maatregelen ter verbetering van de rechten van werknemers in de toespraak van de koningin heeft geleid tot woede bij vakbonden.

In een Employment Bill werd gehoopt op flexibele arbeidsrechten, bescherming tegen zwangerschapsdiscriminatie en het recht voor personeel om alle fooien te bewaren.

De plannen voor het wetsvoorstel werden voor het eerst aangekondigd door de regering in 2019.

TUC-hoofd Frances O’Grady beschuldigde de regering ervan “de arbeiders de rug toe te keren” en voegde eraan toe dat “slechte bazen feestvieren”.

“Geen werkgelegenheidswet betekent dat vitale rechten die ministers hadden beloofd – zoals standaard flexibel werken, eerlijke tips en bescherming tegen zwangerschapsdiscriminatie – voorgoed worden gedumpt”, zei ze.

“En het betekent geen actie tegen de plaag van onzeker werk en het beëindigen van uitbuitingspraktijken zoals nulurencontracten en ontslag en opnieuw in dienst nemen.

“Maar door de Employment Bill op te schorten, hebben ministers een signaal afgegeven dat ze blij zijn dat malafide werkgevers de rechten van werknemers met voeten treden.”

Wat was er in de Queen’s Speech van dit jaar? Wat is de Queen’s Speech en waarom is het belangrijk?

Een geplande werkgelegenheidswet werd voor het eerst aangekondigd in de toespraak van de koningin in december 2019

Er waren zorgen dat de rechten van werknemers zouden worden afgezwakt nadat het VK de EU had verlaten, en zorgen over de behandeling van werknemers in de kluseconomie hadden ook geleid tot oproepen tot hervormingen.

Toen het voor het eerst werd aangekondigd, had het wetsvoorstel beloofd:

de oprichting van één enkele handhavingsinstantie, die werknemers meer bescherming biedt ervoor te zorgen dat de fooien die aan de werknemers worden overgelaten volledig naar hen gaan alle werknemers zouden het recht hebben om een ​​beter voorspelbaar contract te vragen de bescherming tegen ontslag zou worden uitgebreid om zwangerschap en moederschapsdiscriminatie te voorkomen neonatologieverlof recht op een week verlof voor onbetaalde mantelzorgers in overleg, het wetsvoorstel stelt ook voor om flexibel werken standaard te maken, tenzij werkgevers goede redenen hebben om dat niet te doen.

Neil Carberry, chief executive van de Recruitment & Employment Confederation, zei dat het “ongelooflijk teleurstellend is dat de regering ervoor heeft gekozen om de Employment Bill weer in het hoge gras te trappen”.

“Het is nu twee en een half jaar geleden dat de Employment Bill voor het eerst werd beloofd, en vijf jaar sinds de Taylor-review naar moderne werkpraktijken – de regering moet haar betrokkenheid bij deze kwestie bewijzen en dit wetsvoorstel zo snel mogelijk indienen.”