Overheid overweegt heropening gasopslag voor winter

Overheid overweegt heropening gasopslag voor winter

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Getty Images

De regering is in gesprek met energiebedrijf Centrica over de heropening van een gigantische gasopslag voor het geval de Europese bevoorrading uit Rusland zou worden afgesneden.

De besprekingen maken deel uit van rampenplannen die voor de winter tijdens de oorlog in Oekraïne worden onderzocht.

De faciliteit van Centrica in Yorkshire werd in 2017 stilgelegd toen de regering weigerde het te subsidiëren.

De BBC begrijpt dat de regering nu misschien bereid is bij te dragen aan het herstel van een strategische gasreserve.

De gesprekken maken deel uit van plannen voor een “redelijk worstcasescenario” waarin Rusland alle gasleveringen aan Europa afsluit, waardoor de Noorse gasleveringen worden omgeleid van het VK naar Europa.

Die plannen omvatten ook het verlengen van de levensduur van de weinige overgebleven kolencentrales in het VK. Bedrijfssecretaris Kwasi Kwarteng schreef in april aan de eigenaren EDF, Drax en Uniper en gaf vorige week vrijdag de National Grid’s Electricity System Operator opdracht om te onderzoeken wat er nodig zou zijn om de productie uit te breiden.

De regering heeft ook contact opgenomen met EDF om te zien welke mogelijkheden er waren om de levensduur van Hinkley Point B, een kerncentrale in Somerset, te verlengen.

Het VK haalt een zeer kleine hoeveelheid aardgas uit Rusland, maar is voor een derde van de bevoorrading afhankelijk van Noorwegen. Er zijn zorgen dat als Rusland de leveringen aan de Europese Unie stopzet of het blok de leveringen boycot vanwege de aanval van het Kremlin op Oekraïne, de Noorse leveringen zouden kunnen worden omgeleid.

De EU is voor 40% van haar gasvoorziening afhankelijk van Rusland.

Het VK importeert ook vloeibaar aardgas (LNG) uit Qatar en de VS.

Er is de afgelopen weken een overvloed aan vloeibaar aardgas aangekomen in het VK, aangezien leveranciers de Britse terminals gebruiken als hub voor leveringen aan Europa. Tankers zijn weggestuurd omdat ze nergens kunnen worden opgeslagen.

Op volle capaciteit kan de Centrica-faciliteit in Rough, Yorkshire, tussen de 10 en 12 dagen van de Britse gasbehoefte opslaan. Insiders van het bedrijf zeggen dat als ze nu aan het werk zouden gaan, het deze winter tot negen dagen van de Britse gasvraag zou kunnen bevatten.

Het werd vijf jaar geleden gesloten toen Centrica de regering vertelde dat de £ 2 tot £ 3 miljard aan investering die nodig was om de levensduur te verlengen, economisch niet zinvol was voor een particulier bedrijf.

Destijds weigerde de regering de faciliteit te subsidiëren en vertelde Centrica “als de markt denkt dat het geen zin heeft – de overheid ook niet”, aldus een insider van het bedrijf.

Regeringsbronnen gaven aan dat de kans klein was dat Rusland alle gasleveringen aan de EU zou stopzetten of dat Noorwegen de leveringen van het VK zou omleiden.

Ze wezen erop dat veel Noorse gasbronnen rechtstreeks op het VK zijn aangesloten en niet kunnen worden omgeleid.

Kernenergie

Een andere krachtbron zou de kerncentrale van Hinkley Point B kunnen zijn, waarvan de levensduur al is verlengd sinds de oorspronkelijke ontmantelingsdatum van 2011 en die in juli van dit jaar offline zou gaan.

Een insider van EDF vertelde de BBC dat het niet zonder kosten zou zijn en dat de timing erg krap was.

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, De kerncentrale van Hinkley Point B zal in juli offline gaan

“Alles verlengen kost meer in termen van investeringen, net als het besluit om je auto door de volgende APK te halen, maar nucleair heeft de toegevoegde veiligheidsdimensie,” zei hij. “Het is dus niet per se gemakkelijk en gezien de sluitingsdatum juli 2022 is, is dat heel snel om van richting te veranderen als ze van plan zijn over een paar weken te sluiten.”

De BBC heeft vernomen dat er geen formeel verzoek is ingediend bij EDF van de regering die wacht op bewijs over de businesscase en de veiligheidsimplicaties van een dergelijke verlenging.

Een woordvoerder van The Office for Nuclear Regulation (ONR) zei: “Elke verlenging van de levensduur van een kerncentrale vereist een robuust veiligheidsdossier dat door de exploitant wordt opgesteld om aan te tonen dat de centrale veilig kan blijven draaien gedurende een langere periode.

“Dit bewijs zou dan grondig worden beoordeeld door een team van deskundige ONR-inspecteurs.”

In een gesprek met Times Radio beschreef regeringsminister Chris Philp de rampenplannen als “een verstandige voorzorgsmaatregel, aangezien de gasvoorziening die uit Rusland en Oekraïne komt om voor de hand liggende redenen zo zwaar verstoord is en we natuurlijk vrij veel verbruiken van gas om elektriciteit op te wekken.”

Hij voegde eraan toe: “Veel van ons komen uit Noorwegen en in de vorm van vloeibaar aardgas, maar natuurlijk zal een verstoring van de wereldwijde gasmarkt een “knock-on-effect” hebben op het VK.”