Overheid bekritiseerd voor het laten vallen van rapportage over etnische loonkloof

Overheid bekritiseerd voor het schrappen van rapportage over etnische loonkloofGepubliceerd13 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Bedrijven met meer dan 250 werknemers zijn sinds 2017 verplicht hun statistieken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen te publiceren

Het besluit van de regering om verplichte rapportering over de loonkloof op etniciteit voor bedrijven af ​​te wijzen, is door parlementsleden als “onzinnig” bekritiseerd.

Conservatief parlementslid Caroline Nokes zei dat het ook een gebrek aan wil toonde “om een ​​eerlijkere en meer gelijke samenleving te bevorderen”.

Ze is voorzitter van een parlementaire commissie die heeft opgeroepen om de regels voor loonkloof uit te breiden tot ras.

Maar het kabinet heeft aangegeven geen nieuwe rapportagelast te willen opleggen aan het bedrijfsleven.

Bedrijven met meer dan 250 werknemers zijn sinds 2017 verplicht hun statistieken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen te publiceren, wat bij sommige bedrijven grote verschillen aan het licht brengt tussen het bedrag dat vrouwen en mannen gemiddeld per uur ontvangen.

Eerder dit jaar riep de partijoverschrijdende Commons-commissie voor vrouwen en gelijkheid die bedrijven op om ook loonverschillen tussen etnische groepen in hun werk te publiceren.

De regering verwierp het voorstel en wees op een rapport dat het publiceren van statistieken over de loonkloof tussen etniciteiten “misschien niet” de “meest geschikte tool is voor elk type werkgever dat eerlijkheid op de werkplek wil garanderen”.

Wil je weten hoeveel je collega’s verdienen? Weinig verandering in loonkloof tussen mannen en vrouwen, studie vindt ‘We moeten nadenken over waarom vrouwen nog steeds de meeste kinderopvang doen’

“Er zijn significante statistische en gegevensproblemen die zouden ontstaan ​​als een binair beschermd kenmerk (mannelijk of vrouwelijk) wordt vervangen door een kenmerk dat meerdere categorieën heeft”, zei de regering.

Mevrouw Nokes veroordeelde het besluit van de regering en zei in een verklaring: “Wat ontbreekt in deze regering zijn geen middelen of knowhow, maar de wil of zorg om een ​​rechtvaardiger en meer gelijke samenleving te bevorderen”.

“De invoering van verplichte rapportage over de loonkloof tussen etniciteiten voor grotere bedrijven zou de bal aan het rollen brengen en de ongelijkheden tussen verschillende etnische groepen verminderen”, zei ze.

De commissie zei dat onderzoek suggereerde dat het aanpakken van rassenongelijkheid op de Britse arbeidsmarkt de Britse economie met £ 24 miljard per jaar zou kunnen stimuleren.

Bedrijven die al cijfers over de loonkloof tussen mannen en vrouwen rapporteerden, waren “reeds goed toegerust” om gegevens over etniciteit en beloning te verzamelen, voegde de commissie eraan toe, en merkte op dat de regering gedetailleerde informatie verstrekte over hoe bedrijven deze statistieken op vrijwillige basis konden publiceren.

Dianne Greyson, oprichter van de #EthnicityPayGap-campagnegroep, vertelde de BBC dat het besluit van de regering “niet acceptabel” was.

De vakbond Unison heeft eerder opgeroepen tot verplichte rapportage van etnische loonkloof, omdat het “essentieel is om de onderlinge relatie tussen de etnische loonkloof en loopbaanontwikkeling te erkennen”.