Ondernemersvertrouwen daalt, zegt Natwest-baas

Ondernemersvertrouwen daalt, zegt Natwest-baas

Door Douglas Fraser
Bedrijfs- en economieredacteur, Schotland

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, ReutersImage caption, Alison Rose is de chief executive van Natwest Group

De crisis in de kosten van levensonderhoud vormt een uitdaging omdat zoveel bedrijven en klanten geen ervaring hebben met hoge inflatie en stijgende leentarieven, zei NatWest-baas Alison Rose.

Bedrijven in de boeken van de bank hebben een dalend vertrouwen, vertelde ze aan BBC Scotland.

Mevrouw Rose wijt dit aan problemen met toeleveringsketens, energierekeningen en tekorten aan vaardigheden.

De Russische invasie van Oekraïne heeft ook de zorgen van de mensen “verergerd”, voegde ze eraan toe.

Drie jaar nadat ze de toprol van Ross McEwan had overgenomen en de naam Royal Bank of Scotland, of RBS, had overgenomen van het merk Natwest, zei mevrouw Rose dat de impact van inflatie, hogere rentetarieven en de invasie van Oekraïne een “bezorgdheid” hebben veroorzaakt. ” voor zaken over “vertrouwen om te groeien”.

“We zien nog steeds positieve rugwind van het herstel van de pandemie naarmate bedrijven weer opschalen, maar het ondernemersvertrouwen wordt zeker aangetast”, zei ze.

Belastingbetaler niet langer meerderheidsaandeelhouder van NatWest NatWest krijgt boete van £ 265 miljoen na witwassen van vuilniszakken Poging tot inval in huis met bankgegevens onder bed

Ze voegde eraan toe dat zakelijke klanten van Natwest niet terugdeinzen voor investeringen, hoewel er voorzichtigheid is met betrekking tot langetermijnprojecten.

“We zien dat mensen meer in werkkapitaal investeren terwijl ze hun toeleveringsketens opnieuw vormgeven,” zei mevrouw Rose.

“Een van de uitdagingen die we allemaal moeten erkennen, is dat voor veel ondernemers en veel gezinnen een klimaat van inflatie en stijgende rentetarieven niet iets is waar ze al lange tijd mee te maken hebben.”

De rentetarieven werden tijdens de financiële crisis van 2008-2009 fors verlaagd, toen RBS de grootste balans van alle banken ter wereld had, in ernstige moeilijkheden kwam door haar blootstelling aan slechte kredietverlening en moest worden gered met een kapitaal van £ 45 miljard injectie door de Britse regering.

Het is pas deze maand dat de basisrente van de Bank of England is teruggekeerd naar 1%, en de huidige consumentenprijsindex, met 9%, staat op het hoogste niveau in 40 jaar en blijft stijgen.

Het is dus een dalende minderheid van de mensen in Groot-Brittannië die zich de problemen herinneren van het leven met hoge inflatie, en weinigen in het bedrijfsleven kunnen zich herinneren dat beide tegelijkertijd zijn gestegen.

Mevrouw Rose, die 30 jaar geleden bij Natwest in dienst trad, zei dat de bank relatiemanagers heeft die ervaring kunnen bieden met het doorstaan ​​van onrust in zakelijke omstandigheden.

“Mensen zijn echt angstig en bezorgd over al die trends, dus we moedigen ze aan om met ons te komen praten, want er zijn dingen die we kunnen doen en waarmee we kunnen helpen”, legde ze uit.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De topman zei dat de bank geen tekenen ziet van stijgende hypotheekachterstanden of grotere schulden.

“Toen we uit de pandemie kwamen, bouwden veel bedrijven veel liquiditeit op hun balans. Een van de dingen waar we ons op hebben gefocust, is mensen helpen sparen en geld opzij zetten voor een regenachtige dag.

“We zien geen van die vroege waarschuwingsindicatoren rond oninbare schulden of insolventies of zelfs telefoontjes binnenkomen in onze financiële gezondheids- en ondersteuningsteams.

“Maar we zijn ons er terdege van bewust dat mensen zich zorgen maken over die uitdagingen. We moedigen klanten aan om contact op te nemen als ze zich zorgen maken.”

In de financiële sector zijn de lonen sneller gestegen dan de inflatie, in tegenstelling tot bijna elke andere sector. De bonussen van RBS stegen dit jaar met 44%.

Terwijl anderen worden geconfronteerd met dalende reële inkomens, verdedigde de baas van Natwest de bankbetalingen als eerlijk en concurrerend met andere banken, terwijl de bonuspool afneemt.

“We erkennen dat we goed worden betaald in de financiële sector, maar de meerderheid van ons personeel krijgt geen bonussen. De meerderheid heeft een vast salaris”, zei ze.

“We hebben altijd gezegd dat we eerlijk en concurrerend zouden betalen. Onze medewerkers worden boven het minimumloon betaald. Ook is het belangrijk om het juiste talent in onze organisatie te halen, zodat we onze klanten kunnen ondersteunen.”

Op zeer lage spaarrentes voor klanten van Natwest en Royal Bank of Scotland en haar merk Ulster Bank – slechts 0,15% op de premium spaarrekening en 0,45% op ISA cash – antwoordde de CEO: “We moeten al die elementen in evenwicht brengen We hebben altijd gezegd dat we tarieven zullen doorberekenen, om dat in evenwicht te houden, zodat we dat verantwoord en eerlijk doen.”

‘Mensen waren getraumatiseerd’

Ook in het interview, terugkijkend op haar tijd bij de investeringsbank, terwijl de operaties van de Royal Bank of Scotland in 2008 bijna ten onder gingen, herinnerde mevrouw Rose het als een “heel moeilijke tijd”.

“Ik heb hier mijn hele carrière gehad, en ik herinner me de financiële crisis duidelijk, en de impact die we kunnen hebben op het leven van mensen als er iets misgaat. Dat heeft een groot deel van mijn inzet gedreven om een ​​deel van de reputatie van de bank weer op te bouwen”, zegt ze. gezegd.

“Ik herinner me dat ik over de vloer liep, met jongere mensen praatte, probeerde gerust te stellen. Wat ik zag waren veel van mijn collega’s – goede mensen, die goed werk deden, getraumatiseerd door wat er gebeurde, (het gevoel) dat het niet de bank was die ze herkend. Dat was niet wat ze deden.”

Ze geeft aan dat de laatste twee chief executives – de heer McEwan en Stephen Hester – in een gevecht om te overleven vochten, terwijl het haar taak is om zich te concentreren op de toekomst en groei, om relaties op te bouwen die meer is dan louter een bank zijn voor transacties.

En terwijl ze afstand neemt van haar Schotse merknaam, zegt ze dat Natwest trots blijft op haar Schotse afkomst, een op de drie Schotse bedrijven, een op de vijf huishoudens en een op de zeven Schotse hypotheken bankiert, terwijl het een grote werkgever is ten noorden van de grens.