Nieuwe Britse sancties voor Rusland en Wit-Rusland

Nieuwe sancties in het VK voor Rusland en Wit-RuslandGepubliceerd1 uur geledenDelencloseShare-paginaKopieer linkOver delenVerwante onderwerpenOorlog Rusland-Oekraïne Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, De nieuwe importtarieven die door het VK worden voorgesteld, zullen £ 1,4 miljard aan goederen dekken, waaronder platina en palladium

Het VK heeft een nieuw pakket sancties aangekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland als reactie op de invasie van Oekraïne – gericht op £ 1,7 miljard aan handel.

Het Department for International Trade zei dat nieuwe importtarieven van toepassing zullen zijn op goederen, waaronder platina en palladium.

Het zei dat ze het “vermogen” van Rusland om de oorlog te financieren zullen raken.

Exportverboden zullen gericht zijn op chemicaliën, kunststoffen, rubber en machines. Het brengt de waarde van producten die onderworpen zijn aan Britse sancties tot meer dan £ 4 miljard.

De nieuwe importtarieven zullen £ 1,4 miljard aan goederen dekken, terwijl de geplande exportverboden bedoeld zijn voor producten ter waarde van meer dan £ 250 miljoen in sectoren van de Russische economie die het meest afhankelijk zijn van Britse goederen.

Jill Biden in Oekraïne terwijl de VS nieuwe sancties onthult Tientallen gevreesde doden na bomaanslag op Oekraïense school ‘Poetin wordt nu alleen geconfronteerd met verschillende soorten nederlaag’ Moskou bereidt zich voor op parade en duikt op met retoriek

De aankondiging kwam nadat de leiders van de G7 een videogesprek hielden met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de VS en Canada ook nieuwe sancties hadden opgelegd.

Minister van Internationale Handel Anne-Marie Trevelyan zei: “We zijn vastbesloten om ons uiterste best te doen om de doelen van Poetin in Oekraïne te dwarsbomen en zijn illegale invasie, waarbij barbaarse daden tegen het Oekraïense volk zijn gepleegd, te ondermijnen.

“Dit verreikende pakket aan sancties zal de Russische oorlogsmachine nog meer schade toebrengen.”

Kanselier Rishi Sunak zei: “Poetins illegale invasie van Oekraïne veroorzaakt op enorme schaal lijden. Zijn barbaarse oorlog moet worden gestopt.”

Hij zei dat de nieuwe import- en exportsancties “aanzienlijke schade zouden toebrengen aan de oorlogsinspanningen van Poetin”.

Deze derde ronde van handelssancties die is aangekondigd door de Britse regering – exclusief goud en energie – zou ervoor zorgen dat meer dan 96% van de goedereninvoer uit Rusland wordt getroffen door beperkingen en meer dan 60% van de goederenuitvoer naar Rusland onder gehele of gedeeltelijke beperkingen, aldus de DIT. .

De laatste stap komt terwijl Rusland zich voorbereidt op de viering van de Dag van de Overwinning, de herdenking van de Sovjetoverwinning op nazi-Duitsland in 1945, die zal worden gemarkeerd met de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein in Moskou. De oorlog in Oekraïne betekent dat de gebeurtenis van dit jaar een andere betekenis heeft gekregen: de verwachte toespraak van Vladimir Poetin zal waarschijnlijk nauwkeurig worden geanalyseerd en duizenden troepen zullen paraderen, ondanks dat er veel troepen in Oekraïne zijn ingezet.

Westerse landen hebben steeds meer wijdverbreide sancties tegen Rusland ingevoerd, onder meer gericht op individuen, banken, bedrijven en grote staatsbedrijven en export. Onder de spraakmakende personen die het doelwit waren, was Roman Abramovich, de miljardair-eigenaar van Chelsea Football Club.

Het VK heeft belangrijke Russische banken uitgesloten van het Britse financiële systeem, de activa van alle Russische banken bevroren, Russische bedrijven uitgesloten van het lenen van geld en limieten gesteld aan deposito’s die Russen kunnen doen bij Britse banken. Andere sancties zijn uitgevoerd door de VS en de EU.

En meer dan 1.000 internationale bedrijven hebben de handel in Rusland stopgezet of helemaal teruggetrokken – waaronder McDonald’s, Coca-Cola en Starbucks.

Wit-Rusland is het doelwit geweest van de Britse regering die zegt dat haar leider Alexander Loekasjenko de Russische invasie had geholpen en aangemoedigd.

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgevingSANCTIES: Welke sancties worden Rusland opgelegd? KAARTEN: De Russische invasie volgen BEKIJK: Vrijwillige piloten bevoorraden Oekraïense ziekenhuizen LEES MEER: Volledige berichtgeving over de crisis