M&S waarschuwt dat online omzetbelasting High Street zal schaden

M&S waarschuwt dat online omzetbelasting High Street zal schaden

Door Emma Simpson
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Marks & Spencer heeft de kanselier gewaarschuwd dat een online omzetbelasting de High Street zou schaden.

Een drie maanden durende regeringsconsultatie over het al dan niet invoeren van een online omzetbelasting sluit op vrijdag.

De schatkist zei dat de opbrengst zou gaan naar de financiering van een verlaging van de zakelijke tarieven voor winkels.

Maar M&S is van mening dat een nieuwe onlinebelasting juist de retailers die het wil steunen, zou ‘straffen’ en hen minder geld zou laten om te investeren in High Street-winkels.

De financieel directeur van de keten, Eoin Tonge, betoogde in de brief dat traditionele retailers hard hebben gewerkt om hun online verkoop te diversifiëren en te laten groeien.

Hij zei dat een extra belastingdruk het voor hen moeilijker zou maken om te investeren in wat nodig is om te overleven en te groeien in het moderne, digitale tijdperk.

Tesco vertelt kanselier om online rivalen te raken met omzetbelasting

“Het invoeren van een extra belasting op de detailhandel – die al overbelast is – betekent simpelweg dat retailers hun kleding dienovereenkomstig snijden,” zei hij.

“Deze rationalisatie zal altijd beginnen met de minst winstgevende onderdelen van een bedrijf – wat, in het geval van multi-channel retailers, vaker wel dan niet High Street-winkels zullen zijn”, aldus de heer Tonge.

“Daarom is het waarschijnlijk dat, in plaats van de High Street te helpen, een online omzetbelasting de winkels en onze winkelstraten verder zal schaden, vooral in gebieden die nieuwe investeringen vereisen om ze weer tot leven te brengen.”

De Schatkist peilt sinds februari de detailhandel naar een online omzetbelasting en zegt graag de argumenten voor en tegen te horen, en ook hoe het zou kunnen werken.

Er werd gezegd dat er geen beslissing is genomen.

Herziening

Winkeliers in de hoofdstraat klagen al jaren over de torenhoge kosten van zakelijke tarieven, een op onroerend goed gebaseerde belasting. Ze hebben de neiging om veel hogere tarieven te betalen dan online rivalen die geen winkels hebben om te runnen.

Ze willen een volledige herziening van het systeem, dat volgens hen niet langer geschikt is voor het beoogde doel, waardoor de economische levensvatbaarheid van winkels wordt bedreigd.

Ondanks de wijdverbreide roep om een ​​opknapbeurt, besloot de Schatkist vorig jaar dat er geen reden was voor fundamentele verandering. De belasting brengt ongeveer £ 25 miljard per jaar op. De regering zei dat ze de tarieven dit jaar met ongeveer £ 7 miljard zou verminderen om de High Street te ondersteunen.

Maar het beloofde te kijken naar een online belasting. Volgens het consultatiedocument zou een online omzetbelasting van 1% ongeveer een miljard pond per jaar kunnen opleveren om de zakelijke tarieven in Engeland te verlagen.

Het probleem is echter ingewikkeld en retailers zijn verdeeld over het idee.

Wat telt als een online verkoop? Bron afbeelding, Getty Images

Om te beginnen zijn er vragen over welke goederen het moet dekken en of het moet worden gedaan als een deel van de omzet van een detailhandelaar of als een vast bedrag. Dan is er de kwestie van wat telt als een online verkoop. Veel mensen bestellen bijvoorbeeld via internet en halen het vervolgens op in de winkel.

Enkele van de grootste retailers van Groot-Brittannië, waaronder Tesco, Sainsbury’s, Gregg’s en Morrisons, hebben onlangs hun krachten gebundeld om een ​​”Cut the Shops Tax-campagne” te lanceren, waarin de regering wordt opgeroepen de zakelijke tarieven te verlagen om de stijgende kosten te helpen verminderen en winkels open te houden. Ze zeiden ook dat ze “open” zouden staan ​​voor een online omzetbelasting als het een verlaging van de tarieven zou financieren om meer van een gelijk speelveld te helpen creëren.

Het debat over hoe deze sector het beste kan worden belast, is tijdens de pandemie nog intenser geworden, zei Paul Martin, hoofd retail van KPMG in het VK.

“De manier waarop we winkelen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk geëvolueerd, waarbij online kanalen het snelst groeien. Dit heeft geresulteerd in de noodzaak om te heroverwegen hoe de sector wordt belast, waarbij de historische focus op bakstenen en mortel niet meer actueel is”, zei hij.

Hij gelooft dat de toekomst voor retailers bestaat uit het hebben van zowel online als fysieke winkels in een volledig geïntegreerd model. Daarom zal het idee van afzonderlijke belastingen de problemen waarschijnlijk niet oplossen.

Op dit moment willen alle grote winkelketens in het Verenigd Koninkrijk dat de druk op de zakelijke tarieven wordt versoepeld. De overheid zal binnenkort moeten beslissen of een online omzetbelasting de juiste manier is om dit te doen.