Miljonairs in Davos zeggen ‘ons meer belasten’

Miljonairs in Davos zeggen ‘belasting ons meer’Gepubliceerd20 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenDavosBron afbeelding, Phil WhiteAfbeelding bijschrift, miljonairs Marlene Engelhorn en Phil White namen deel aan een protest in Davos waarin werd opgeroepen tot hogere belastingen voor de rijken

Een handvol rijke aanwezigen in Davos roept wereldleiders op om de crisis van de kosten van levensonderhoud aan te pakken door belastingen voor mensen zoals zij te verhogen.

Ze gingen zondag samen met linkse activisten de straat op om te pleiten voor eerlijkere belastingstelsels wereldwijd.

Politieke en zakelijke leiders zijn bij het eerste persoonlijke World Economic Forum (WEF) sinds het begin van de pandemie.

Maar de kritiek neemt toe over de manier waarop de rijken de afgelopen twee jaar hebben geprofiteerd.

De Britse miljonair Phil White zei: “Terwijl de rest van de wereld bezwijkt onder het gewicht van een economische crisis, ontmoeten miljardairs en wereldleiders elkaar in dit privécomplex om keerpunten in de geschiedenis te bespreken.

“Het is schandalig dat onze politieke leiders luisteren naar degenen die het meeste hebben, het minste weten over de economische gevolgen van deze crisis, en van wie velen berucht weinig belasting betalen. Het enige geloofwaardige resultaat van deze conferentie is dat de rijksten en wij nu.”

Miljonairs vragen meer belasting te betalenDisney-erfgenaam onder miljonairs die aandringen op hogere belastingen

Mr White, die een groep vertegenwoordigt genaamd Patriotic Millionaires, verdiende zijn geld als bedrijfsadviseur. Hij zei dat hij zich aansloot bij linkse en anti-armoedecampagnes die opriepen tot verandering op de jaarlijkse bijeenkomst van invloedrijke zakenmensen en politieke leiders omdat het huidige economische systeem faalde.

In de afgelopen tien jaar hebben een groeiend aantal miljonairs en miljardairs in de VS en Europa zich uitgesproken en regeringen opgeroepen om hogere belastingen, waaronder vermogensheffingen, op te leggen aan de rijksten.

Marlene Engelhorn, een andere miljonair bij het protest, zei: “Als iemand die mijn hele leven van de voordelen van rijkdom heeft genoten, weet ik hoe scheef onze economie is en ik kan niet achterover blijven leunen en wachten tot iemand, ergens, iets doet.

“We hebben het einde van de lijn bereikt wanneer dit jaar nog eens een kwart miljard mensen in extreme armoede wordt geduwd.”

De liefdadigheidsinstelling Oxfam, die elk jaar een rapport uitbrengt over ongelijkheid tijdens het Davos-forum, beweert dat de afgelopen twee jaar elke 30 uur een nieuwe miljardair is gecreëerd.

Aan de andere kant van het inkomensspectrum verwacht Oxfam dat dit jaar elke 33 uur ongeveer een miljoen mensen in extreme armoede vervallen, vertelde de internationale directeur van de liefdadigheidsinstelling Gabriela Bucher aan de BBC.

“De ongelijkheid tussen landen is de afgelopen decennia afgenomen”, zei ze.

“Tijdens de pandemie was het toegenomen en met de tarieven die we nu zien, lijkt het erop dat het in extreme richtingen gaat die deze catastrofale omstandigheden creëren en ze weerspiegelen in het leven van mensen.”

Deze WEF-bijeenkomst vindt later in het jaar plaats dan normaal, wat betekent dat de 2000 leiders, experts en zakenmensen die aanwezig zijn, niet kunnen genieten van skiën in hun vrije tijd in het Zwitserse resort.

Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de oorlog in Oekraïne, het herstel van de pandemie en klimaatverandering.