Mijn e-waste, niet de aarde, zeggen wetenschappers

Mijn e-waste, niet de aarde, zeggen wetenschappers

Door Victoria Gill
Wetenschapscorrespondent, BBC News

Gepubliceerd39 minuten geledenDelencloseShare paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Royal Society of Chemistry Afbeelding bijschrift, Smartphones bevatten ongeveer 30 verschillende elementen, waarvan sommige de aarde bijna op heeft

De recycling van e-waste moet dringend worden opgevoerd, omdat het delven van de aarde voor edele metalen om nieuwe gadgets te maken niet duurzaam is, zeggen wetenschappers.

Een studie schatte dat ’s werelds berg afgedankte elektronica, alleen al in 2021, 57 miljoen ton woog.

De Royal Society of Chemistry (RSC) zegt dat er nu een wereldwijde inspanning moet worden geleverd om dat afval te ontginnen, in plaats van de aarde te ontginnen.

Wereldwijde conflicten vormen ook een bedreiging voor de toeleveringsketens voor edele metalen.

Het RSC voert een campagne om de aandacht te vestigen op de onhoudbaarheid van het blijven ontginnen van alle kostbare elementen die worden gebruikt in consumententechnologie.

Afgedankte elektronica weegt zwaarder dan Chinese Muur Miljoenen oude gadgets ‘opgestapeld in laden’

Het wijst erop dat geopolitieke onrust, waaronder de oorlog in Oekraïne, heeft geleid tot enorme prijsstijgingen van materialen zoals nikkel, een sleutelelement in batterijen voor elektrische voertuigen.

Deze volatiliteit in de markt voor elementen veroorzaakt “chaos in supply chains” die de productie van elektronica mogelijk maken. In combinatie met de sterke vraag zorgde dit ervoor dat de prijs van lithium – een ander belangrijk onderdeel in batterijtechnologie – tussen 2021 en 2022 met bijna 500% steeg.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De vraag naar lithiumbatterijen zal naar verwachting alleen maar toenemen

Sommige sleutelelementen raken gewoon op.

“Onze gewoonten op het gebied van technologieconsumptie blijven zeer onhoudbaar en hebben ons het risico gegeven de ruwe elementen die we nodig hebben uit te putten”, zei prof. Tom Welton, president van de Royal Society of Chemistry, eraan toevoegend dat deze gewoonten “de schade aan het milieu bleven verergeren”.

Elementen in smartphones die in de volgende eeuw zouden kunnen opraken: Gallium: gebruikt in medische thermometers, LED’s, zonnepanelen, telescopen en heeft mogelijke anti-kanker eigenschappen Arseen: gebruikt in vuurwerk, als houtconserveringZilver: gebruikt in spiegels, reactieve lenzen die donkerder worden in zonlicht, antibacteriële kleding en handschoenen voor gebruik met aanraakschermen Indium: Gebruikt in transistors, microchips, brandsprinklersystemen, als coating voor kogellagers in Formule 1-auto’s en zonnepanelen Yttrium: Gebruikt in witte LED-lampen, cameralenzen en kan worden gebruikt om sommige kankers te behandelen Tantaal: gebruikt in chirurgische implantaten, elektroden voor neonlichten, turbinebladen, raketmondstukken en neuskappen voor supersonische vliegtuigen, gehoorapparaten en pacemakers Mediabijschrift, Smartphones bevatten ongeveer 30 verschillende elementen, waarvan sommige de aarde bijna op heeft

Al die tijd groeit de hoeveelheid geproduceerd e-waste met ongeveer twee miljoen ton per jaar. Minder dan 20% wordt ingezameld en gerecycled.

“We hebben regeringen nodig om de recyclinginfrastructuur te herzien en technologiebedrijven om te investeren in duurzamere productie”, zegt prof. Welton.

Uit nieuw onderzoek van het RSC kwam ook een groeiende vraag van consumenten naar duurzamere technologie naar voren. In een online-enquête onder 10.000 mensen in 10 landen, zei 60% dat ze meer kans zouden hebben om over te stappen naar een concurrent van hun favoriete technologiemerk als ze wisten dat het product op een duurzame manier is gemaakt.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen niet wisten hoe ze met hun eigen e-waste moesten omgaan. Veel respondenten zeiden dat ze zich zorgen maakten over het milieueffect van ongebruikte apparaten die ze in huis hebben, maar niet wisten wat ze ermee moesten doen of zich zorgen maakten over de veiligheid van recyclingprogramma’s.

Elizabeth Ratcliffe van de Royal Society of Chemistry, vertelde BBC Radio 4’s inside Science dat velen van ons “onbewust edele metalen aan het opslaan waren in onze huizen”, in oude telefoons en defecte computers.

Afbeeldingsbron, BBC NewsAfbeelding bijschrift, Eerder RSC-onderzoek toonde aan dat miljoenen van ons onbewust kostbare elementen aanleggen door oude apparaten in onze huizen te houden

“Fabrikanten en retailers moeten meer verantwoordelijkheid nemen”, zegt mevrouw Ratcliffe. “Zoals ’terugname’-schema’s, wat betekent dat mensen hun elektronica kunnen inleveren bij een detailhandelaar en er zeker van zijn dat ze veilig worden gerecycled.

“Al deze volatiliteit in toeleveringsketens versterkt alleen maar het feit dat we een circulaire economie nodig hebben voor deze materialen. Op dit moment zijn we ze gewoon constant uit de grond aan het delven.”

De vereniging hoopt mensen aan te moedigen oude en ongewenste apparaten naar recyclingcentra te brengen, in plaats van ze in laden te proppen en ze te vergeten. Het verwijst Britse consumenten naar online bronnen waar ze het dichtstbijzijnde centrum kunnen vinden dat belooft computers, telefoons en andere apparaten veilig te recyclen.

“Wat we altijd zeggen is verminderen, hergebruiken en recyclen. Dus misschien een telefoon langer bewaren en misschien een oude telefoon verkopen of aan een familielid geven”, zegt mevrouw Ratcliffe. “Iedereen moet samenwerken om deze processen op te schalen en de infrastructuur op zijn plaats te zetten, zodat we allemaal onze apparaten kunnen recyclen.”

Volg Victoria op Twitter