Menopauze en miskraamfondsen voor werkende vrouwen geprezen

Menopauze en miskraamfondsen voor werkende vrouwen geprezen

Door Star McFarlane
BBC nieuws

Gepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Britse liefdadigheidsinstellingen zeggen dat er veel vraag is naar ondersteuning van vrouwen die op het werk lijden aan reproductieve gezondheidsproblemen

Financiering ter ondersteuning van werkende vrouwen die lijden aan gezondheidsproblemen zoals de menopauze en zwangerschapsverlies is verwelkomd door liefdadigheidsinstellingen.

Het geld is bedoeld om vrouwen die dergelijke problemen ervaren, te ondersteunen om weer aan het werk te gaan of te blijven.

De regering heeft aangekondigd dat zij voor het einde van 2025 subsidies van maximaal £ 600.000 zal verstrekken aan 15 tot 20 goede doelen.

De Britse liefdadigheidsorganisatie Sands zei dat het de gezondheid van vrouwen de “erkenning en het bewustzijn heeft gegeven die het verdient”.

Uit een onderzoek onder meer dan 100.000 vrouwen, uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid, bleek dat slechts 1 op de 3 vrouwen zich op hun gemak voelde om over gezondheidsproblemen op hun werkplek te praten.

Clare Worgan, hoofd training en opleiding voor Sands, een toonaangevende Britse liefdadigheidsinstelling voor zwangerschap en babyverlies, zei dat met name een miskraam nog steeds een zeer taboe-onderwerp was op de werkplek.

“Vaak weten mensen – collega’s, bazen – gewoon niet wat ze moeten zeggen of hoe ze zelfs maar moeten beginnen met die gesprekken.”

Het geven van financiering aan liefdadigheidsinstellingen die experts zijn in het helpen van werkgevers om dergelijke onderwerpen aan te pakken, zal een “enorme impact” hebben op werkende vrouwen en hoe comfortabel ze zich voelen om deze problemen op de werkplek aan de orde te stellen, voegde mevrouw Worgan eraan toe.

“Babyverlies is geen eenmalige gebeurtenis. De impact duurt een leven lang, maar in een ondersteunende werkomgeving zijn en weten dat je open kunt zijn over die impact, maakt een wereld van verschil.”

HST gerantsoeneerd te midden van aanhoudend tekort in VK ‘HST-crisis zorgde ervoor dat ik niet kon werken’

Het nieuws over de financiering volgt op het toegenomen bewustzijn van de impact van de menopauze op vrouwen als gevolg van recente tekorten aan sommige hormoonvervangende therapie (HST) producten, voorgeschreven om te helpen bij symptomen van de menopauze.

Uit onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) in samenwerking met Bupa bleek dat bijna een miljoen vrouwen hun baan in het VK hadden verlaten vanwege symptomen van de menopauze.

Janet Lindsay, chief executive van Wellbeing of Women, een Britse liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid van vrouwen, zegt dat elk initiatief dat kan helpen vrouwen te ondersteunen en aan het werk te houden, moet worden toegejuicht.

“De gynaecologische en reproductieve gezondheid van vrouwen wordt al generaties lang onder het tapijt geveegd”, zei ze, eraan toevoegend dat stigma en taboe hadden geleid tot een gebrek aan ondersteuning op de werkplek.

“Vrouwen vormen bijna de helft van de Britse beroepsbevolking en leveren een waardevolle bijdrage aan de werkplek… [the funding] zal niet alleen vrouwen en hun gezinnen ten goede komen, maar ook werkgevers, bedrijven en de bredere samenleving.”

Mevrouw Lindsay zei dat vrouwen kunnen worstelen met veel verschillende gezondheidsproblemen, afgezien van menopauze en miskraam, waaronder menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschap en gynaecologische kankers. In de aankondiging van de financiering staat dat al deze gezondheidsproblemen door de financiering worden gedekt.

Wellbeing of Women lanceerde The Menopause Workplace Pledge in oktober 2021 en sindsdien hebben bijna 1.000 werkgevers zich aangemeld voor miljoenen werknemers in het hele land.

Recente ondertekenaars zijn de BBC, AstraZeneca, John Lewis, Co-op, Royal Mail, Mastercard en Metro Bank.

De lancering van de subsidie ​​is onderdeel van de Women’s Health Vision van de overheid, die in december 2021 werd aangekondigd.

Als onderdeel van die strategie wil het fonds ervoor zorgen dat vrouwen zich gesteund voelen op de werkplek, taboes worden doorbroken door open gesprekken en werkgevers zich goed uitgerust voelen om vrouwen te ondersteunen bij het beheren van hun gezondheid op de werkplek.

Gezondheidssecretaris Sajid Javid zei dat alle werkgevers plannen moeten hebben om ervoor te zorgen dat “vrouwen met reproductieve problemen en de menopauze de juiste ondersteuning krijgen”.