Londense handelaar maakte fout in ‘flashcrash’, zegt Citigroup

Londense handelaar maakte een fout in ‘flash crash’, zegt CitigroupGepubliceerd16 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De Amerikaanse bankgigant Citigroup heeft gezegd dat een van zijn handelaren maandag een fout heeft gemaakt in de zogenaamde ‘flash crash’ van de aandelenmarkt in Europa.

Een flash crash is een extreem snelle koersdaling van een of meerdere activa, vaak veroorzaakt door een handelsfout.

De handel werd op verschillende markten kort stilgelegd nadat de grote aandelenindexen maandag vlak voor 8 uur GMT waren gedaald.

De Scandinavische aandelen werden het hardst getroffen, terwijl ook andere Europese indices korte tijd kelderden.

“Vanochtend heeft een van onze handelaren een fout gemaakt bij het invoeren van een transactie. Binnen enkele minuten hebben we de fout geïdentificeerd en gecorrigeerd”, zei de in New York gevestigde bank laat op maandag in een verklaring.

De flashcrash zorgde ervoor dat Europese aandelen plotseling daalden op een dag dat de handel bijzonder dun was vanwege feestdagen over de hele wereld.

De Stockholm OMX 30-aandelenindex, de benchmark in Zweden, was een van de zwaarst getroffen en daalde op een gegeven moment met 8%, voordat hij de meeste van die verliezen goedmaakte om de dag met 1,87% lager af te sluiten.

Flash-crashes kunnen worden veroorzaakt door menselijke fouten of zogenaamde “fat finger”-transacties – een verwijzing naar iemand die de details van een transactie verkeerd invoert.

Dergelijke handelsfouten en de flash-crashes die ze kunnen veroorzaken, zijn vaak kostbaar. Ze hebben geleid tot een opschudding van de beursregels en hebben zelfs geleid tot strafrechtelijke veroordelingen.

In augustus 2012 veroorzaakte een computerprobleem bij de Amerikaanse financiële dienstverlener Knight Capital een grote verstoring van de aandelenmarkt, wat het bedrijf ongeveer $ 440 miljoen kostte.

Een plotselinge crash op de Singapore Exchange in oktober 2013 zorgde ervoor dat sommige aandelen tot 87% van hun waarde verloren en resulteerde in nieuwe regelgeving om een ​​herhaling van het incident te voorkomen.

Hoe de ‘Hound of Hounslow’ hielp bij het veroorzaken van een crash van $ 1 biljoenHounslow-handelaar vermijdt gevangenis in ‘flash crash’-zaak

In 2020 werd de in het VK gevestigde voormalige beurshandelaar Navinder Sarao veroordeeld tot een jaar huisarrest voor het helpen veroorzaken van een korte Amerikaanse beurscrash van $ 1 biljoen, 10 jaar eerder.

Met behulp van speciaal geprogrammeerde, snelle software plaatste Sarao duizenden bestellingen die hij niet van plan was te vervullen, waardoor de illusie van marktvraag werd gewekt. Toen hij zijn biedingen annuleerde of veranderde, kon hij profiteren.

De activiteit – bekend als “spoofing” – droeg bij aan de instabiliteit van de markt die leidde tot de “flashcrash” van mei 2010, toen de Dow Jones-index binnen enkele minuten bijna 1.000 punten daalde.

De VS maakten in 2010 spoofing tot een misdaad als onderdeel van een bredere inspanning om de regelgeving na de financiële crisis van 2008 aan te scherpen.

Media-onderschrift, ‘We zijn ongelooflijk dankbaar’, zegt de advocaat van Navinder Singh Sarao