LIC IPO: Verzekeringsgigant opent de grootste aandelenverkoop van India

LIC IPO: Verzekeringsgigant opent de grootste aandelenverkoop van India

Door Nikhil Inamdar
BBC Business Correspondent, Mumbai

Gepubliceerd2 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, The Life Insurance Corporation is bijna zo oud als onafhankelijk India

Aandelen in de Indiase staatsverzekeringsgigant Life Insurance Corporation (LIC) zijn in de verkoop gegaan in een eerste openbare aanbieding van $ 2,75 miljard (£ 2,18 miljard), getuige de sterke vraag van institutionele beleggers.

De regering biedt een belang van 3,5% aan in wat de grootste aandelenverkoop van India zal zijn, ondanks dat zowel de omvang als de waardering van de uitgifte aanzienlijk worden verlaagd om de huidige marktomstandigheden weer te geven.

Wat zijn de details van de beursgang?

De datum voor de beursnotering is 17 mei, aldus het ministerie van Beleggingen en Publiek Vermogensbeheer van de regering.

Biedingen voor ankerinvesteerders zijn geopend op 2 mei, maar de aandelenverkoop voor het publiek begint op 4 mei en sluit op 9 mei.

Algemene beleggers kunnen aandelen kopen tegen een prijsklasse van $ 11,75-12,36 (£ 9,38-9,87) per aandeel.

De polishouders, werknemers en kleine investeerders van het bedrijf zullen recht hebben op een extra korting van maximaal 60 roepies, volgens documenten die door het bedrijf zijn ingediend bij de Indiase effectenwaakhond.

Makelaarsfirma Zerodha verwacht dat er ten minste 8-12 miljoen extra online handelsaccounts zullen worden geopend door investeerders die graag de IPO willen aanvragen, een stijging van 10-15% tot de 80 miljoen accounts die momenteel in gebruik zijn.

Worstelende Air India verkocht aan Tata SonsWaarom is LIC belangrijk?

LIC is bijna net zo oud als het onafhankelijke India. Gevormd door de nationalisatie en fusie van 245 particuliere verzekeringsmaatschappijen, begon het in 1956 met het uitgeven van polissen en had het tot de millenniumwisseling een monopolie op de Indiase verzekeringssector.

Meer dan twee decennia nadat particuliere concurrentie was toegestaan, blijft LIC een leidende positie innemen, met een marktaandeel van 66% vanaf 2021.

De enorme omvang maakt de verzekeringsgigant een systeembelangrijk bedrijf voor India.

Met meer dan $ 500 miljard is de activabasis groter dan het BBP van verschillende landen. En met bijna 280 miljoen polissen van kracht, beheert het vier keer meer polissen dan de hele bevolking van het VK.

Het is ook de grootste vermogensbeheerder van India, met enorme investeringen in staats- en centrale effecten en de aandelenmarkt.

Volgens het ratingbureau CRISIL vertegenwoordigden de aandeleninvesteringen van LIC in beursgenoteerde bedrijven 4% van de totale marktkapitalisatie van de National Stock Exchange. Het is in moeilijke tijden ook de standaard financier van de regering geweest en heeft wankelende staatsbedrijven gered.

LIC bezit ook een uitgestrekte vastgoedportefeuille in heel India.

Waarom maakt LIC deel uit van het sociale weefsel van India?

Met 1,3 miljoen distributeurs die polissen verkopen in vrijwel elk hoekje en hoekje in India, heeft de alomtegenwoordige “LIC-agent” een unieke plaats ingenomen in het onafhankelijke Indiase publieke bewustzijn.

Srinivasalu Naidu, een zevenjarige die de afgelopen 30 jaar polissen van deur tot deur heeft verkocht, vertelde de BBC dat hij in zijn hoogtijdagen bekend stond als “LIC Naidu”, een veel gerespecteerde figuur in zijn dorp in de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh.

Agenten zoals hij zijn cruciaal geweest voor de groei van het bedrijf en de missie om vertrouwen op te bouwen en een spaarcultuur te creëren in de uithoeken van het land.

“Mensen kochten geen polissen van mij als verzekering, ze deden het als een investering. Voor de opleiding of bruiloft van hun kinderen. Ze vertrouwden hun spaargeld aan mij”, zei Naidu.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Met bijna 280 miljoen polissen van kracht, beheert LIC vier keer meer polissen dan de hele bevolking van het VK

Private banking-gigant UBS schat dat 10 van de 100 roepies die door Indiase huishoudens worden bespaard, naar LIC gaan, een veel groter bedrag dan zelfs de deposito’s die worden aangetrokken door de grootste bank van India, de State Bank of India.

Zijn er zorgen over de beursgang?

Gezien de maatschappelijke relevantie en de verlaagde waardering van LIC, hebben Indiase oppositiepolitici de regering ervan beschuldigd “familiezilver” te verkopen en aandeelhouders voorrang te geven boven politici.

Volgens analisten wordt de uitgifte van LIC, zelfs in de bovenste prijsklasse, door de overheid veel lager gewaardeerd dan de drie beursgenoteerde particuliere tegenhangers – HDFC Life Insurance Co., SBI Life Insurance Co. en ICICI Prudential Life Insurance Co.

“Het is helemaal niet gerechtvaardigd. Je moet ook de oppositie (bij de beraadslagingen) betrekken bij het desinvesteren van iets als het LIC, dat een socialezekerheidsnet is”, vertelde Dr. Shama Mohamed, een woordvoerder van de Congrespartij, aan de BBC.

Vorige maand besloot de regering van premier Narendra Modi om de mega-IPO uit te stellen vanwege de volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Het was aanvankelijk van plan om ongeveer $ 8 miljard op te halen door 5% van LIC te verkopen om het groeiende begrotingstekort te financieren – de kloof tussen inkomsten en uitgaven.

Te midden van stijgende brandstofkosten en lagere groeiprognoses, zal de gesnoeide fondsenwervingsdoelstelling naar verwachting extra druk uitoefenen op de toch al krappe financiën van New Delhi.

Maar analisten zeggen dat de omvang en prijs passend zijn gezien de huidige omgeving, waarbij buitenlandse investeerders sinds oktober 2021 bijna $ 20 miljard uit Indiase aandelen terugtrekken. En de regering heeft er vertrouwen in dat de dominante leiderspositie en eerlijke waardering van LIC aanzienlijke belangstelling van investeerders zullen wekken.

“Zelfs als we een beetje een beperkte omgeving hebben, kunnen we het nog steeds voor elkaar krijgen, want dat is het soort optimale vraagscenario dat bestaat”, vertelde Tuhin Kanta Pandey, secretaris bij het Department of Investment and Public Asset Management, laatst aan journalisten in Mumbai. week.

Hoe India zijn ‘Lehman Brothers-moment’ vermeed Wat betekent de beursgang voor LIC?

Op de lange termijn wordt verwacht dat een beursnotering de manier waarop het bedrijf wordt geleid zal verbeteren en meer transparantie zal brengen.

Maar in een tijd waarin zijn concurrenten allemaal digitaal zijn gegaan, wordt de openlijke afhankelijkheid van LIC van fysieke distributeurs door analisten aangemerkt als een reden tot bezorgdheid, die denken dat het de komende jaren marktaandeel zal blijven verliezen.

“Wat de marge betreft, zal het voor LIC nogal moeilijk zijn om te concurreren als het zich aan het distributiemodel houdt. Ze zullen het bedrijf opnieuw moeten innoveren en relevant worden voor wat de verzekeringsmarkt morgen zal zijn”, zegt Nikhil Kamath, mede-oprichter van Zerodha.

Volgens economisch commentator Vivek Kaul betaalt LIC agenten in het eerste jaar twee keer zoveel aan provisies als particuliere verzekeraars, wat op de langere termijn niet houdbaar is.

Covid-19 heeft ook een impact gehad op het bedrijf. De groei van de premies voor nieuwe contracten daalde aanzienlijk omdat lockdowns de activiteiten verstoorden, wat opnieuw de noodzaak onderstreepte voor LIC om technologie aanzienlijk te benutten om de operationele efficiëntie te vergroten.

Maar analisten verwachten dat India’s jonge bevolking en massale onderpenetratie van levensverzekeringen LIC een lange startbaan voor expansie zullen geven.

Volgens een analyse van de makelaardij Anand Rathi bedroeg de beschermingskloof van India – of het verschil tussen de vereiste en daadwerkelijk beschikbare verzekering – 83% of US $ 16,5 biljoen in 2019, het hoogste in Azië-Pacific, “waardoor een enorm groeipotentieel wordt geboden “.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Mediabijschrift, India verzekeren: een bedrijf met een enorm potentieel