Kosten van levensonderhoud: vertrouwen op voedselhulp en verhuizen naar een ander land

Crisis van levensonderhoud: vertrouwen op voedselbonnen en verhuizen naar het buitenlandGepubliceerd8 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delen

Miljoenen mensen over de hele wereld staan ​​voor moeilijke beslissingen nu de voedsel- en energieprijzen stijgen.

Een stijging van de temperaturen als gevolg van klimaatverandering heeft geleid tot slechte oogsten en de Covid-pandemie heeft geleid tot tekorten aan goederen en werknemers.

Bovendien heeft de Wereldbank gewaarschuwd dat de Russische invasie van Oekraïne een wereldwijde recessie zou kunnen veroorzaken, aangezien de gasvoorraden worden verminderd en de kunstmestkosten stijgen.

Hier delen mensen uit vijf landen hun verhalen over de impact van de kosten van levensonderhoud met BBC-correspondenten.

Brazilië: velden zijn vol, maar koelkasten zijn leeg

Door Katy Watson, correspondent in Brazilië

Bijschrift afbeelding, Rosiane Inácio Bulhões de Oliveira maakt zeep in haar ouderlijk huis

Voor Rosiane Inácio Bulhões de Oliveira is zelfs het kopen van de basis moeilijk. De moeder van vier kinderen die in Araraquara, São Paulo woont, vertrouwt nu op hand-outs en afgeprijsde boodschappen. Ze opent haar koelkast – hij is kaal, afgezien van een pot met etensresten.

“Mijn baas stond op het punt deze bonen en spek weg te gooien, maar ik redde de pot net op tijd”, zegt ze.

In het afgelopen jaar was er in Brazilië sprake van dubbelcijferige inflatie op basisgoederen en -diensten. Een op de vier mensen krijgt niet genoeg voedsel, ondanks dat Brazilië een agrarische grootmacht is. De voedselprijzen stijgen in het land, maar de salarissen hebben geen gelijke tred gehouden.

Verstoring van de toeleveringsketen als gevolg van de pandemie, samen met klimaatverandering en de stijgende kosten van kunstmest, drijft de productiekosten voor boeren op – wat een domino-effect heeft op de consumenten.

In Rosiane’s huis hangt een vieze geur – een gevolg van het feit dat het duur is om het huis schoon te houden. Nu de prijs van bakolie enorm stijgt, hebben Rosiane en haar vader Irandi een handige vaardigheid bedacht: gebruikte olie in zeep veranderen.

Nieuw-Zeeland: Strijdvonken verhuizen naar Australië

Door Shaimaa Khalil, correspondent in Australië

Bijschrift bij de afbeelding, Harmony vertelt de BBC dat ze vanwege stijgende prijzen van Nieuw-Zeeland naar Australië is verhuisd

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, is gerangschikt als een van de minst betaalbare steden ter wereld voor het kopen van onroerend goed. Ook voor huurders is het beeld somber, met een prijsstijging van 12% in het afgelopen jaar. Dat, samen met de stijging van de benzine- en voedselprijzen, heeft velen ertoe gebracht te verhuizen naar het nabijgelegen Australië – waar ze het recht hebben om te leven en te werken.

Chris, een bouwer, zijn partner Harmony en hun vier dochters hebben onlangs Wellington verlaten om een ​​nieuw leven te beginnen in de Australische stad Brisbane. Ondanks dat ze hun huis hadden en een redelijk salaris verdienden, hadden ze het nog steeds moeilijk.

“We hebben vier kinderen, dus het was duur. We hoorden Australiërs zeggen dat je weet dat de kosten van levensonderhoud stijgen – maar dat waren de kosten vijf jaar geleden in Nieuw-Zeeland”, zegt Chris.

Het verlaten van Nieuw-Zeeland en de rest van haar familie was een moeilijke beslissing voor Harmony. Maar ze zegt dat de verhuizing noodzakelijk was voor de kinderen.

“Je kunt niet leven in Nieuw-Zeeland. Er is geen leven. Je gaat gewoon achteruit. Je krijgt geen keuze als je wilt leven, je moet verhuizen, of Nieuw-Zeeland moet veranderen. Ik wil een toekomst voor mijn kinderen en die is er niet in Nieuw-Zeeland”, zegt ze.

De Nieuw-Zeelandse regering heeft geprobeerd enkele kortetermijnmaatregelen te verhogen, zoals brandstofsubsidies en halvering van de kosten van het openbaar vervoer, maar voor velen is dat niet genoeg.

Italië: Riemen strakker omdat de energiekosten verdubbelen

Door Jessica Parker, correspondent Europa

Bijschrift afbeelding, Mirella en Lucas in een gietijzeren gieterij in Brescia

In Brescia, Italië, stroomt staal door de aderen van de gemeenschap. In de afgelopen 15 jaar heeft de industrie de financiële crash en de Covid-19-pandemie doorstaan. Nu, met de oorlog in Oekraïne en Covid-lockdowns in China, wordt de handel verder verstoord.

Mirella en Lucas ontmoetten elkaar in een gietijzeren gieterij in Brescia. Hun twee vaste lonen staan ​​tegenover stijgende voedsel-, benzine- en energiekosten.

“Wat betreft elektriciteit hebben we de laatste tijd net als iedereen geleden. Onze rekening is verdubbeld – ook al zijn we nooit thuis”, zegt Mirella. “We halen de broekriem aan. In plaats van veel te besparen, ga je minder sparen”, zegt Lucas.

Bestellingen bij deze gietijzeren gieterij gaan gewoon door. Maar een cruciale bron van grondstoffen uit de Zuidoost-Oekraïense stad Mariupol is nu schaars, nadat Russische troepen de regio hadden bezet.

Ghana: drinkwater vreet weekbudget op

Door Nomsa Maseko, correspondent in West-Afrika

Bijschrift afbeelding, Mark Impraim (R) koopt groenten op de lokale markt in Accra

Mark Impraim heeft een cateringbedrijf in Ghana – een van de duurste landen om in te wonen, in Afrika. Op een lokale markt koopt hij ingrediënten voor een van zijn populairste gerechten – jollofrijst. Maar de afgelopen maanden zijn de prijzen verdubbeld.

Mark kijkt naar een emmer tomaten, verbijsterd door het prijskaartje. “[This box of tomatoes] was 20 cedi [$3; £2]. Nu gaat het voor 40”, zegt hij. “Ik zou de prijs van het eten dat ik serveer moeten verdubbelen, maar dat zou klanten afschrikken. Ik probeer er een oplossing voor te vinden door de hoeveelheid te verminderen.”

Een van de stijgende kosten die Marks wekelijkse budget opslorpen, is een voorraad drinkwater. Sachets water zijn in vier maanden tijd twee keer in prijs gestegen door de devaluatie van de cedi. Waterleveranciers zeggen dat het doorberekenen van de kosten aan klanten onvermijdelijk is.

Thailand: Kunstmestprijzen bedreigen rijstexport

Door Jonathan Head, correspondent voor Zuidoost-Azië

Bijschrift afbeelding, Bunchuay Somsuk in een rijstveld in Suphanburi, Thailand

In velden die nu glinsteren van de moessonregens strooien rijstboer Bunchuay Somsuk en haar buren de mest uit die voor een goede opbrengst moet zorgen. Thaise rijst staat bekend om zijn kwaliteit en een groot deel van de oogst in Suphanburi, ten noorden van Bangkok, wordt geëxporteerd, voornamelijk naar het Midden-Oosten en Afrika.

Bunchuay heeft een notitieboekje waarin ze haar schulden noteert. Ze is nog steeds het equivalent van £ 400 verschuldigd van vorig jaar. Nu de wereldwijde rijstprijzen laag zijn en de kunstmestkosten stijgen, is het minder waarschijnlijk dat ze haar kosten kan dekken na de oogst van dit jaar.

Afgelopen april werd kunstmest verkocht voor 550 baht (ongeveer $ 16; £ 12), maar dit jaar wordt het verkocht tegen drie keer de prijs. Thailand importeert meer dan 90% van de ingrediënten voor zijn mest.

De overheid heeft een prijsplafond gebruikt om de kosten onder het mondiale niveau te houden, maar fabrikanten zeggen dat dit onhoudbaar is omdat ze geld verliezen.

De Thaise rijstboeren hebben grote hoeveelheden kunstmest nodig om een ​​overschot aan gewassen te produceren dat over de hele wereld kan worden geëxporteerd. Om het te laten groeien, moeten de kunstmestprijzen dalen of moet de prijs van rijst stijgen. Een zorgwekkend vooruitzicht voor de vele landen die afhankelijk zijn van deze nietje.

U kunt meer te weten komen over de verhalen in dit artikel in de De kosten tellen documentaire op BBC iPlayer.