Kosten van levensonderhoud: 1,5 miljoen Britse huishoudens zullen moeite hebben om rekeningen te betalen – rapport

Kosten van levensonderhoud: 1,5 miljoen Britse huishoudens zullen moeite hebben om rekeningen te betalen – rapport

Door Noor Nanji
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd43 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Volgens nieuw onderzoek zullen naar schatting 1,5 miljoen huishoudens in het VK het komende jaar moeite hebben om de voedsel- en energierekeningen te betalen, aangezien stijgende prijzen en hogere belastingen de budgetten onder druk zetten.

Het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) voorspelde dat het VK dit jaar in een recessie zal belanden.

Het riep kanselier Rishi Sunak op om meer te doen om te voorkomen dat mensen in schulden en armoede terechtkomen.

De Schatkist zei dat het steun verleent aan huishoudens.

In zijn laatste kwartaalvooruitzichten van de Britse economie waarschuwde NIESR dat een combinatie van stijgende prijzen en maatregelen aangekondigd in de voorjaarsverklaring van de bondskanselier – zoals het besluit om een ​​geplande verhoging van de nationale verzekeringsbelasting niet af te schaffen – de armste huishoudens het hardst treft.

De inflatie – het tempo waarmee de prijzen stijgen – ligt op het hoogste punt in 30 jaar, aangezien de oorlog in Oekraïne de brandstof- en energieprijzen opdrijft.

Waarom stijgen de prijzen zo snel? Waarschuwing voor economische neergang als de rente stijgtVijf manieren waarop de oorlog in Oekraïne de prijzen kan opdrijven

De Bank of England heeft gewaarschuwd dat de inflatie binnen enkele maanden 10% kan bereiken.

De denktank drong er bij de regering op aan om tussen mei en oktober Universal Credit met £ 25 per week te verhogen, wat ongeveer £ 1,35 miljard zou kosten, en £ 250 elk te geven aan 11,3 miljoen huishoudens met een lager inkomen.

“Zonder deze gerichte steun verwachten we een verdere toename van extreme armoede”, zei de denktank, waarbij ongeveer een kwart miljoen huishoudens in extreme armoede afglijden, wat het aantal op ongeveer een miljoen brengt.

Ongeveer een half miljoen huishoudens zouden “zonder deze betalingen voor de keuze staan ​​​​tussen eten en verwarmen”, zei het, eraan toevoegend dat de kanselier £ 20 miljard aan “ruimte” voor overheidsuitgaven had die zou kunnen worden gebruikt om de schok voor het inkomen op te vangen.

Het was niet het Nationaal Instituut voor Economisch en Sociaal Onderzoek, maar de officiële onafhankelijke voorspeller, het Office for Budget Responsibility, die voor het eerst £ 20 miljard aan fiscale “ruimte” identificeerde in de voorjaarsverklaring, waarvan Rishi Sunak ervoor koos om deze niet te gebruiken.

Dit verwijst naar de speelruimte die de bondskanselier heeft als hij wil voldoen aan zelfopgelegde begrotingsregels, zoals zijn doel om binnen drie jaar niet te lenen om de dagelijkse uitgaven te financieren.

Die regels verwijzen niet naar een objectieve beperking van de overheidsuitgaven – in tegenstelling tot de problemen die huishoudens krijgen als ze de roodstandlimiet bereiken.

De Schatkist wijst erop dat het al miljarden aan steun heeft uitgegeven, wat waar is.

Maar zelfs binnen zijn regels heeft meneer Sunak nog miljarden meer over.

Nu de economie naar verwachting zal krimpen, is NIESR niet de enige die denkt dat verdere steun voor huishoudens de greep van de druk op de levensstandaard die al pijnlijk krap aanvoelt, zou kunnen verminderen.

De denktank voorspelde dat de inflatie in 2022 gemiddeld 7,8% zou bedragen en tot 2024 boven de 3% zal blijven – boven de doelstelling van 2% van de Bank.

Tegelijkertijd zal de economische groei vertragen.

Terwijl NIESR voorspelde dat de Britse economische groei in 2022 met 3,5% zou toenemen, voorspelde het een daling in de laatste twee kwartalen van het jaar.

Dit zou het VK in een recessie duwen, wat neerkomt op twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang.

Ondertussen zal het overheidsbeleid volgens NIESR de reële inkomens van huishoudens in het VK verlagen.

Het voorspelde een reële inkomensdaling van 2,4% in 2022, vergezeld van een lichte stijging van de werkloosheid volgend jaar.

Angst als energiestijging gehandicapte gezinnen treft

Professor Stephen Millard, adjunct-directeur voor macro-economie van het NIESR, zei: “Hoewel de oorlog in Oekraïne in wezen een menselijke tragedie is, heeft deze geleid tot een nieuwe aanbodschok voor de Britse economie: een daling van de groei en een stijging van de inflatie.”

Hij voegde eraan toe: “Als de Britse economie veilig door deze verraderlijke zeeën kan varen, moeten we het begrotingsbeleid versoepelen en het monetaire beleid verstrakken.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei dat het land een “sterk economisch herstel” heeft doorgemaakt van de pandemie, maar erkende dat dit “bezorgde tijden” zijn en zei dat de regering actie onderneemt om huishoudens te ondersteunen.

“Dit omvat een belastingverlaging van meer dan £ 330 per jaar voor de typische werknemer, het verlagen van het Universal Credit-afbouwtarief om mensen te helpen meer van het geld dat ze verdienen te behouden, en het verstrekken van miljoenen huishoudens met elk maximaal £ 350 om te helpen met stijgende energie rekeningen”, aldus de woordvoerder.

“De staatsschuld bevindt zich op het hoogste niveau sinds de jaren zestig en de stijgende inflatie drijft onze schuldrentekosten op, wat betekent dat we de overheidsfinanciën duurzaam moeten beheren om te voorkomen dat toekomstige generaties met nog meer schulden worden opgezadeld.”

Het komt omdat NIESR afzonderlijk voorspelde dat de wereldwijde economische groei eind 2022 1% lager zou zijn, of ongeveer $ 1,5 biljoen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne.