Kosten levensonderhoud: We sluiten een meevaller niet uit, zegt minister

Kosten van levensonderhoud: we kunnen een meevaller niet uitsluiten, zegt de ministerGepubliceerd32 minuten geledenopmerkingenOpmerkingenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De regering “kan niet uitsluiten dat er een meevaller wordt geheven” op olie- en gasmaatschappijen om te helpen met de stijgende kosten van levensonderhoud, zei een minister van Financiën.

Het beleid, voorgesteld door oppositiepartijen, zou een eenmalige heffing op de winsten van de bedrijven inhouden, waarbij de opbrengst wordt besteed aan hulp aan zwaar getroffen huishoudens die geconfronteerd worden met stijgende rekeningen.

Simon Clarke zei dat het geen beweging was waartoe hij zich ‘filosofisch aangetrokken’ voelde.

Maar hij zei dat de regering “altijd pragmatisch zou handelen”.

In een toespraak tot BBC Radio 4’s Today-programma voegde de hoofdsecretaris van de Schatkist eraan toe: “We bekijken de situatie met echte urgentie en intentie, en het is tegen die achtergrond dat mensen gerustgesteld kunnen worden dat de regering ter zake is.

“We gaan niet overhaast in actie komen, maar tegelijkertijd gaan we hier ook niet zitten en niet de steun bieden die gezien de ernst van de situatie nodig is.”

Gezinnen met twee kinderen betalen £ 400 per maand meer Waarom stijgen de prijzen zo snel? Kosten van levensonderhoud: wat zijn de opties van Rishi Sunak?

Een meevaller is een eenmalige belasting die door een overheid wordt opgelegd aan een bedrijf of een groep bedrijven – het idee is om bedrijven te targeten die het geluk hadden te profiteren van iets waarvoor ze niet verantwoordelijk waren – met andere woorden, een meevaller.

Labour, de liberaal-democraten en de SNP hebben allemaal opgeroepen tot een windfall tax op olie- en gasbedrijven, die recordwinsten hebben geboekt sinds de economie opnieuw is opgestart na de pandemie.

De partijen zeiden dat het geld zou kunnen worden gebruikt om degenen te ondersteunen die het zwaarst getroffen zijn door de stijgende kosten van levensonderhoud, met rekeningen voor voedsel, brandstof en energie die omhoog schieten en de inflatie die het hoogste punt in 40 jaar bereikt.

De regering had het idee aanvankelijk verworpen en waarschuwde dat het investeringen van energiebedrijven in het VK zou kunnen afschrikken.

Maar naarmate de kosten blijven stijgen – en in het najaar opnieuw een stijging van de energieprijs opdoemt – is de taal van Downing Street zachter geworden, waarbij zowel de premier als de kanselier het beleid op tafel hebben laten liggen.

Een aantal conservatieve backbenchers zijn ook voorstander van een windfall tax, waardoor de druk op de regering om in te grijpen toeneemt – met de voormalige minister van Financiën Jesse Norman die vandaag vertelde dat het nodig was in deze “buitengewone tijden”.

‘Gerichte actie’

De heer Clarke weigerde echter te bevestigen of de maatregel zou worden ingevoerd en zei: “We willen ervoor zorgen dat wanneer we handelen, we handelen op basis van het bewijs, het probleem in zijn volle omvang begrijpen en cruciaal dat we ons niet afschrikken investeringen in olie en gas in de Noordzee.”

Hij benadrukte het beleid dat al is ingevoerd – inclusief de belastingvermindering van £ 150 – om mensen met stijgende kosten te ondersteunen, voordat hij de acties van de regering tijdens de pandemie vergeleek met de regering van de Tweede Wereldoorlog.

“Op dezelfde manier waarop de door Churchill geleide regering in de jaren veertig geen andere keuze had dan haar toevlucht te nemen tot buitengewone maatregelen om de wereldoorlog het hoofd te bieden, hebben wij buitengewone dingen moeten doen die in vredestijd de meest dramatische reeks gebeurtenissen zijn die ooit dit land hebben getroffen.” land”, zei de heer Clarke.

“Het is in dat licht dat we de vragen benaderen waarmee we in het komende najaar te maken krijgen.”

Hij voegde eraan toe: “We willen ervoor zorgen dat elke actie die we ondernemen gericht en effectief is, maar we gaan zeker niet overheersen.” [a windfall tax] uit principe in het licht van wat is zo’n buitengewone situatie.”

Na die eens in de eeuw pandemie en de kolossale economische interventie die daarop volgde, is nu de vraag over deze almachtige economische crisis en wat eraan te doen.

Wat we in het openbaar zien – en het woedt ook privé – is dat filosofie en ideologie de realiteit inslaan. Met andere woorden, conservatieven houden instinctief niet van meevallers die zich de winsten toe-eigenen van een sector die het toevallig heel goed heeft gedaan.

Maar de energiebedrijven hebben een echte meevaller gehad, en hoge regeringsfunctionarissen zijn behoorlijk chagrijnig dat ze het in verschillende ontmoetingen met de oliemaatschappijen gewoon niet lijken te begrijpen – ze hebben enorme winsten binnengehaald en zichzelf niet echt geholpen, zoals iemand heeft het me gisteravond voorgehouden.

Dus deze U-bocht lijkt steeds waarschijnlijker, maar er is enige aarzeling om de handrem te grijpen – er is een discussie over of het moet, hoe het moet, wanneer het moet en wat te doen met het ingezamelde geld.

Plus er is ook een nervositeit dat het geen wondermiddel is – dat als het zou gebeuren, de mensen volgende week weer voor de deur van de regering zouden staan ​​en zeiden: ‘wat ga je nu doen?’.

Er is intern een strijd gaande tussen pijnverlichting, zoals het wordt beschreven – kortetermijnoplossingen die mensen nu kunnen helpen; en wat als een operatie wordt gezien – de economie nog jaren stimuleren, met het argument dat als je nu een pond uitgeeft, je dat pond later niet opnieuw aan een nieuwe treinlijn of elektriciteitscentrale kunt uitgeven.

De regering wordt ook geconfronteerd met oproepen van een voormalige leider van de Conservatieve Partij om het universele krediet te verhogen in overeenstemming met de inflatie.

Sir Iain Duncan Smith vertelde BBC Radio 4 dat het grootste probleem waarmee het land te maken had een recessie was die “de armsten het hardst zou treffen”.

En hij bekritiseerde het ‘groepsdenken’ van de Schatkist voor het uitstellen van de benodigde steun.

De heer Clarke zei dat de regering al “beslissende maatregelen” had genomen op universeel krediet door de taper rate te wijzigen – het bedrag dat werkende eisers verliezen als ze meer geld verdienen.

Maar hij sloot de terugkeer uit van de verhoging van £ 20 per week die tijdens de pandemie werd geïntroduceerd.

Bekijk de reacties