Is het eerlijk voor managers van fantasievoetbal om op AI te vertrouwen?

Is het eerlijk voor managers van fantasievoetbal om op AI te vertrouwen?

Door Padraig Belton en Will Smale
Zakelijke verslaggevers

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Meer dan negen miljoen mensen spelen de officiële fantasy-voetbalwedstrijd van de Premier League

Net als miljoenen andere mensen houdt Alice Simpson van fantasievoetbal.

Elk seizoen kiest ze een team van echte spelers uit de Engelse Premier League, en ze wint – en verliest – punten op basis van hoe elk van haar spelers presteert in hun games.

Elke week kan ze een wissel maken – een nieuwe speler binnenhalen en een andere verwijderen. Het is een zeer competitieve hobby en de fantasiemanagers nemen het zeer serieus.

Om het goed te doen, moet je veel kennis hebben van voetbal en de Premier League op de voet volgen. Dat was vroeger tenminste zo.

In de afgelopen jaren hebben managers zich kunnen wenden tot een aantal aanbieders van kunstmatige intelligentie (AI) softwareprogramma’s voor fantasy football. Deze programma’s doen het studeren voor je en stellen de beste voetballers voor die je kunt binnenhalen.

Het is vrijwel hetzelfde met de American football-versie van het spel. Maar is het onsportief om dergelijke systemen te gebruiken?

Afbeeldingsbron, Alice Simpson Afbeeldingsbijschrift, Alice Simpson zegt dat het gebruik van een softwaresysteem hetzelfde is als chatten met een goed geïnformeerde vriend

Mevrouw Simpson speelt al zes jaar fantasievoetbal en begon in 2018 AI te gebruiken om een ​​voorsprong te krijgen op haar vrienden in hun minicompetitie.

“Ik zie de AI als een bron van informatie, misschien als praten met een goed geïnformeerde vriend voor advies”, zegt de 31-jarige leraar uit Wiltshire. “Maar ik denk dat het beste aan AI is dat het je helpt om vooroordelen weg te nemen.”

“Vaak hebben we een wrok tegen een speler omdat ze niet goed presteerden voor jou de laatste keer dat je ze bezat, of misschien spelen ze voor een rivaliserend team dat je steunt”, zegt mevrouw Simpson.

Momenteel staat ze op de tweede plaats in haar competitie terwijl het voetbalseizoen 2021-22 ten einde loopt. Ze krijgt haar AI-assistentie van een van de populairste providers van het VK: Fantasy Football Fix. Het biedt zowel een gratis als een op abonnementen gebaseerde premiumservice, werd gelanceerd in 2018 en heeft nu 500.000 gebruikers.

De zelflerende software doorzoekt alle gegevens over elke Premier League-speler en -team, om te proberen hun toekomstige prestaties te voorspellen. En hieruit suggereert het dat fantasievoetbalmanagers bepaalde spelers kiezen en veranderen.

Afbeeldingsbron, Fantasy Football Fix Afbeelding bijschrift, Fantasy Football Fix’s systeemzoekt naar statistieken over spelers

Tom Brown van Fantasy Football Fix beweert dat de technologie zo goed werkt dat wanneer we “bots gebruiken met behulp van onze AI-technologie, ze eindigen in ten minste de top 1% van alle negen miljoen [Premier League fantasy football] beheerders”.

Toch is het niet onfeilbaar, zoals de collega van de heer Brown, Adam Moss, toegeeft, de AI-algoritmen kunnen struikelen als een echte Premier League-voetbalmanager zijn spelers onvoorspelbaar rouleert, zoals Pep Guardiola van Manchester City.

“Ondanks al onze inspanningen is er eigenlijk geen rijm of patroon voor hoe hij dingen doet, en dat maakt het moeilijk als je een algoritme probeert te implementeren”, zegt Moss.

Mr Brown voegt eraan toe dat AI echter zeer goede voorspellingen kan doen – “als het weet welke spelers er op het veld zullen staan”.

“Maar vaak zal iemand als Pep willekeurig besluiten een van zijn spelers te laten vallen voor iemand anders, en er is eigenlijk geen manier om dat soort dingen te voorspellen.”

Afbeeldingsbron, Tom Brown Afbeelding bijschrift, Tom Brown zegt dat alle AI-voorspellingssystemen kunnen worden geactiveerd door een manager die voortdurend van speler verandert

Als fantasievoetbal populair is in het VK, met meer dan negen miljoen spelers van de officiële Premier League-game, heeft het niets te maken met de populariteit van vergelijkbare games in Noord-Amerika.

In de VS en Canada beoefenen meer dan 59,3 miljoen mensen fantasiesporten. Van dat aantal speelt 78% de American football- of NFL-versie (National Football League), terwijl 39% honkbal en 19% basketbal speelt.

Een van de meest populaire fantasy American football-competities wordt gratis aangeboden door de omroep ESPN.

Sinds 2020 hebben gebruikers toegang tot AI-hulp waarmee spelers kunnen handelen. Dit is te danken aan een samenwerking tussen ESPN en computerbedrijf IBM, dat zijn AI-computer, Watson, vroeg om de NFL te gaan bestuderen.

Afbeeldingsbron, James PritchardAfbeelding bijschrift, Fantasievoetbalmanagers strijden over het algemeen in minicompetities met vrienden of collega’s

De functie ‘Trade Assistant met IBM Watson’ gebruikt AI om niet alleen alle beschikbare NFL-statistieken te doorzoeken, maar luistert ook naar tv- en radioprogramma’s en podcasts om de mening van experts en andere commentatoren te peilen.

Het gebruikt vervolgens al deze informatie om te suggereren dat een fantasievoetbalmanager een speler verandert, en legt zijn redenering uit.

Aaron Baughman, IBM’s AI en hybrid cloud lead engineer, is een van de architecten achter de samenwerking. Hij zegt dat fantasy American football AI geavanceerde algoritmen vereist “omdat dit een moeilijk op te lossen probleem is”.

Zelf een fervent speler van fantasy American football, zegt dat hij meer van het spel kan genieten nu “het zware werk wordt gedaan door AI”.

Maar is het eerlijk om AI te gebruiken om je prestaties in fantasievoetbal of een andere sport te verbeteren? James Pritchard, een fanatieke fantasyvoetballer uit Noord-Wales, zegt dat het zeker niets voor hem is.

Afbeeldingsbron, James Pritchard Afbeelding bijschrift, James Pritchard zegt dat hij nooit hulp van een computerprogramma zou gebruiken

Nu het huidige seizoen 2021/22 ten einde loopt, staat zijn team – Locomotief Llandudno – bovenaan in een minicompetitie van 18 vrienden.

“Ik zou nooit overwegen om AI te gebruiken”, zegt de 49-jarige PR-adviseur. “Het is onfatsoenlijk, en het voelt verdacht dicht bij vals spelen.

“En hoe dan ook, ik vertrouw op mijn oordeel over voetbal tegen elke computer. Ik kijk best veel voetbal en houd de Premier League nauwlettend in de gaten.”

“Het gaat allemaal om opscheppen over mijn vrienden, en als ik AI zou gebruiken, zou ik ze niet hebben.”