Invasie in Oekraïne kan leiden tot wereldwijde voedselcrisis, waarschuwt VN

Invasie in Oekraïne kan leiden tot wereldwijde voedselcrisis, waarschuwt VN

Door Matt Murphy
BBC nieuws

Gepubliceerd26 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlog Afbeeldingsbron, EPA Afbeelding bijschrift, Volgens de VN zit er momenteel ongeveer 20 miljoen ton graan vast in Oekraïne van de vorige oogst

De invasie van Rusland in Oekraïne kan de komende maanden leiden tot wereldwijde voedseltekorten, waarschuwde de VN.

Secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat de oorlog de voedselonzekerheid in armere landen heeft verergerd als gevolg van stijgende prijzen.

De wereld zou kunnen worden geconfronteerd met hongersnoden die jaren aanhouden als de Oekraïense export niet wordt hersteld naar het vooroorlogse niveau, voegde hij eraan toe.

Door het conflict zijn de leveringen van de Oekraïense havens afgesloten, die ooit enorme hoeveelheden zonnebloemolie en granen zoals maïs en tarwe exporteerden.

Hierdoor is het wereldwijde aanbod afgenomen en zijn de prijzen van alternatieven gestegen. Volgens de VN zijn de wereldvoedselprijzen bijna 30% hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar.

Guterres sprak woensdag in New York en zei dat het conflict “tientallen miljoenen mensen over de rand dreigt te leiden tot voedselonzekerheid, gevolgd door ondervoeding, massale honger en hongersnood, in een crisis die jaren kan duren”.

“Er is nu genoeg voedsel in onze wereld als we samen optreden. Maar tenzij we dit probleem vandaag oplossen, worden we de komende maanden geconfronteerd met het schrikbeeld van een wereldwijd voedseltekort”, voegde hij eraan toe.

Hij waarschuwde dat er geen effectieve oplossing voor de voedselcrisis was zonder de voedselproductie van Oekraïne, evenals de door Rusland en Wit-Rusland geproduceerde kunstmest, weer op de wereldmarkt te integreren.

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgevingMILITAIR: gepensioneerde kolonel spreekt zich uit op Russische TV MARIUPOL: ‘Ik heb me 60 dagen lang onder de grond verstopt in staalfabrieken’ANALYSE: De spionageoorlog in de oorlogLEES MEER: Volledige berichtgeving over de crisis

Guterres zei ook dat hij “intens contact” had met Rusland en Oekraïne, evenals met de VS en de EU, in een poging om de voedselexport op een normaal niveau te brengen.

“De complexe veiligheids-, economische en financiële implicaties vereisen goodwill van alle kanten”, zei hij.

Zijn opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat de Wereldbank extra financiering ter waarde van $ 12 miljard (£ 9,7 miljard) aankondigde voor projecten die voedselonzekerheid aanpakken.

Door de verhuizing komt het totale bedrag dat voor dergelijke projecten beschikbaar is in de komende 15 maanden op meer dan £ 30 miljard.

Rusland en Oekraïne produceren 30% van ’s werelds tarwevoorraad en – vóór de oorlog – werd Oekraïne gezien als ’s werelds broodmand, en exporteerde 4,5 miljoen ton landbouwproducten per maand via zijn havens.

Maar sinds Rusland zijn invasie in februari lanceerde, is de export ingestort en zijn de prijzen omhooggeschoten. Ze klommen nog verder nadat India zaterdag de tarwe-export verbood.

De VN zegt dat er momenteel ongeveer 20 miljoen ton graan vastzit in Oekraïne van de vorige oogst, wat, als het vrijkomt, de druk op de wereldmarkten zou kunnen verlichten.

Mediabijschrift, Bekijk: Ros Atkins over waarom de oorlog in Oekraïne de voedselprijzen opdrijft – en de waarschijnlijke impact op armere landen

Terwijl het aantal mensen met voedselonzekerheid al vóór de invasie was toegenomen, beschuldigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock Moskou er woensdag van de moeilijke situatie nog erger te maken.

“Rusland is een graanoorlog begonnen en heeft een wereldwijde voedselcrisis aangewakkerd”, zei de topdiplomaat van Berlijn. “Het doet dit in een tijd waarin miljoenen al worden bedreigd door honger, met name in het Midden-Oosten en Afrika.”

Ondertussen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de wereld wordt geconfronteerd met de “grootste wereldwijde voedselzekerheidscrisis van onze tijd”, die was verergerd door wat hij de “keuzeoorlog” van de Russische president Vladimir Poetin noemde.