‘Ik was een arme jongen, maar het bracht een ijzeren vastberadenheid in me’

‘Ik was een arme jongen, maar het bracht een ijzeren vastberadenheid in me’

Door Dougal Shaw
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, FanbytesAfbeelding bijschrift, Timothy Armoo ​​richtte Fanbytes op in 2017

Als jonge, zwarte ondernemer met weinig contacten in de branche heeft Timothy Armoo, 27, de kansen ruimschoots overtroffen om investeringen aan te trekken, op te schalen en vervolgens zijn start-up te verkopen.

Hij groeide op op een gemeentelijk landgoed in Zuid-Londen en schrijft een deel van zijn succes toe aan een “gelukkige vakantie” als tiener.

“Als ik er met mijn vriendin over praat”, zegt meneer Armoo, “zegt ze: ‘Weet je dat het niet de bedoeling is dat je dit kunt doen?'”

De heer Armoo ​​richtte in 2017 zijn advertentiebedrijf voor sociale media, Fanbytes, op en bouwde het op om 65 mensen in dienst te nemen.

Het Londense bedrijf verbindt social media influencers met grote merken voor promotiewerk. Hij heeft zojuist het bedrijf verkocht aan een groter reclamebureau genaamd Brainlabs voor een bedrag van acht cijfers, zegt hij – beide bedrijven zijn in particuliere handen, dus het exacte bedrag is niet bekendgemaakt.

Het is nog steeds ongelooflijk moeilijk voor zwarte ondernemers om toegang te krijgen tot financiering voor start-ups.

Minder dan één procent van de durfkapitaalinvesteringen in het VK ging tussen 2009 en 2019 naar zwarte ondernemers, volgens een recent rapport van Extend Ventures – een vergelijkbaar cijfer als de Verenigde Staten.

En recente overheidsstatistieken suggereren dat zwarte bedrijven vier keer zoveel kans hebben dat hun zakelijke leningsaanvragen worden afgewezen dan blanke of Zuid-Aziatische oprichters.

Afbeeldingsbron, FanbytesAfbeelding bijschrift, Timothy Armoo ​​(midden) begon het bedrijf met Ambrose Cooke (l) en Mitchell Fasanya (r)

De heer Armoo ​​werd geboren in Hackney in Londen, maar verhuisde naar Ghana om bij zijn grootmoeder te gaan wonen toen hij 3 maanden oud was en bleef daar tien jaar.

Toen hij in zijn vroege tienerjaren terugkeerde naar Londen, woonde hij in het gemeentehuis van Mawby House aan de Old Kent Road, in een flat met zijn vader, een immigrant van de eerste generatie. “Ik was een arme jongen, we hadden nooit veel geld en het gaf me een ijzersterke vastberadenheid”, zegt de heer Armoo.

Maar toen kreeg hij wat hij noemt ‘een meevaller’, toen hij een zesdejaarsbeurs won voor een onafhankelijke school, Christ’s Hospital in Londen, waar het internaat meer dan £ 12.000 per semester bedraagt.

“Het liet me kennismaken met een wereld die ik nog niet eerder kende”, zegt hij.

“Er was een jongen die op een dag werd opgepikt door een helikopter. Het opende mijn ogen en gaf me een gevoel van vertrouwen voor wat mogelijk is, ook al waren er niet zoveel mensen die op mij leken.

Hij zegt dat de ervaring hem vertrouwen gaf “in hoe je in bepaalde kringen moet praten, de onderwerpen die je bezighoudt”, en vervolgens gebruikte hij die vaardigheden om Fanbytes op te bouwen om onder meer investeerders te ontmoeten.

Mediabijschrift, Armoo ​​legt uit hoe een zakelijke mentaliteit is gebaseerd op wiskunde – CEO Secrets, 2019

De heer Armoo ​​heeft ook geprofiteerd van de groeiende waarde van social media influencers in advertenties.

Fanbytes meldt zich aan voor sociale media-sterren op TikTok, Instagram en Snapchat, waardoor ze samenwerken met grote merken om samen te werken aan hun advertentiecampagnes.

De heer Armoo ​​heeft Fanbytes opgericht met twee andere zwarte ondernemers en goede vrienden, Ambrose Cooke en Mitchell Fasanya.

De heer Cooke ontwikkelde het eigen algoritme van het bedrijf als onderdeel van zijn universitaire dissertatie aan het Imperial College in Londen. Het schraapt gegevens om te zoeken naar opkomende social media influencers – wat betekent dat Fanbytes ze kan aanmelden voordat ze populair en duur worden.

Tegenwoordig werkt het met enkele van TikTok’s grootste sterren, zoals Rhia, uit het VK, een speelgoedbeïnvloeder met meer dan 14 miljoen volgers, en vlogger Bella Poarch, die 89 miljoen volgers heeft.

Klanten omvatten iedereen, van Deliveroo tot de Britse overheid.

Bijschrift afbeelding, Ambrose Cooke schreef Fanbytes-algoritme voor het vinden van influencers

Fanbytes is opgekocht door Brainlabs, een digitaal advertentiebedrijf dat in 2012 is opgericht door voormalig Google-medewerker Daniel Gilbert.

“Influencer-marketing is snel een integraal onderdeel geworden van de digitale mediamix en influencers zijn de nieuwe A-listers geworden”, zegt de heer Gilbert, “dus om het naast onze andere mogelijkheden onder één dak te kunnen aanbieden, is een enorm voordeel voor ons opdrachtgevers.”

Volgens onderzoeksbureau Insider Intelligence zullen de advertentie-inkomsten van TikTok waarschijnlijk verdrievoudigen tot $ 11 miljard in 2022, meer dan de gecombineerde advertentie-inkomsten van Twitter en Snapchat.

“Influencer-advertenties worden steeds belangrijker voor merken, omdat mensen steeds meer tijd besteden aan het bekijken van inhoud van sociale media-persoonlijkheden”, zegt Rebecca McGrath, associate director voor Media en Technologie van Mintel.

Volgens een recent rapport van Mintel kocht bijna een op de vijf (19%) mensen die influencer-content bekeken een product of dienst nadat ze deze in de drie maanden tot november 2021 door een influencer op sociale media hadden gepromoot.

Dit betekent dat reclamebureaus die zich nog steeds richten op traditionele advertenties, zoals print, in de toekomst misschien kleinere start-ups gaan kopen die specifiek zijn gericht op influencers, zegt mevrouw McGrath.

Bron afbeelding, Timothy Armoo ​​Bijschrift afbeelding: Timothy Armoo ​​ging naar de City Academy in Hackney voordat hij naar de Christ’s Hospital-school ging

Armoo ​​hoopt dat hij anderen kan inspireren om in zijn voetsporen te treden.

Een van de grootste belemmeringen voor zwarte oprichters, zegt de heer Armoo, “is dat ze andere mensen zoals zij het niet zien doen, wat het succes zou normaliseren. De financiering is er en de kansen zijn er.”

De heer Armoo ​​deelt zijn zakelijk advies op zijn sociale media-accounts.

“Ik heb mezelf altijd eerst als ondernemer gezien, daarna als zwarte ondernemer”, zegt hij. “Anders begin je te veel nadruk te leggen op je race en begin je na te denken over alle statistieken rond lagere financieringspercentages of gebrek aan exits, waardoor je mentaal op de achterste voet speelt.

“Wees objectief en los problemen op. Concentreer je erop zo goed te zijn dat ze je niet kunnen negeren.”

Voor meer ondernemersverhalen kun je volgen Dougal op Twitter