‘Ik vond mijn droombaan in pensionering – trouwen met mensen’

‘Ik vond mijn droombaan in pensionering – trouwen met mensen’

Door Dougal Shaw
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenMedia bijschrift, Amanda Wheal legt uit hoe het is om een ​​bedrijf te starten met pensioen

Amanda Wheal, 58, was drie decennia lang lerares voordat ze in 2020 met pensioen ging. Geïnspireerd door haar broer besloot ze een heel ander carrièrepad te volgen.

Voor onze serie bedrijfsadviezen CEO Secrets bespreekt ze de uitdagingen van het aannemen van een geheel nieuwe baan als vijftiger.

Waarom ben je van baan veranderd?

Ik hield van lesgeven, werken met kinderen en levens veranderen. Het was zeer de moeite waard, maar tegen het einde van mijn carrière was ik een beetje ontgoocheld. Ik werd moe van de bureaucratie en het afvinken van vakjes en voelde dat de creativiteit was verdwenen. Soms keek ik in de klas uit het raam en keek naar de auto’s die voorbij reden, me afvragend wat andere mensen aan het doen waren. Ik dacht: ‘Er is een hele wereld daarbuiten, en ik doe dit al zo lang’.

Ik biechtte dit op aan mijn broer, die nogal vrijzinnig was in de jaren zeventig. Hij zei: “Amanda, je kunt het, je weet dat je veel vaardigheden hebt die mensen niet hebben.”

Afbeeldingsbron, Adam Riley Photography Bijschrift afbeelding, Amanda Wheal treedt op als celebrant op de bruiloft van Tom Carman en Sorrel Hawley

Wat voor mij de verandering teweegbracht, was de dood van mijn broer: het was mijn eerste echte sterfgeval. Ik deed dingen op de automatische piloot, zoals zijn flat opruimen, mezelf afleiden en mensen dachten dat ik het heel goed aankon. Maar ik was absoluut bang voor de begrafenis.

Mijn vader stelde voor om een ​​feest te vieren, met een celebrant die de ceremonie leidt. Ik had nog nooit van die rol gehoord.

Voorbereiding van de lofrede Ik leerde de celebrant kennen en kon goed met hem opschieten. Hij was erg ondersteunend en nuchter. De ceremonie was geweldig. Opeens dacht ik dat ik dat graag voor andere mensen zou willen doen. Het was een impuls en het was als de erfenis van mijn broer voor mij.

Aan wat voor soort bruiloften heb je deelgenomen?

Mijn meest recente bruiloft was een ceremonie met een piratenthema in een jachthaven in Harlow, Essex. Het haalde me uit mijn comfortzone. Het stel hield van zeilen. Ik moest het uit mijn hoofd zetten en normaal hou ik niet eens van verkleedfeestjes.

In het begin was ik nerveus, wat me meestal niet overkomt, maar toen merkte ik dat ik er echt in opging en ik vond het geweldig. Ze hadden een podium voor me gemaakt op de boeg van de boot. Toen ik daarvoor aan het repeteren was, moeten mijn buren hebben gedacht dat ik gek was!

Afbeeldingsbron, Amanda Wheal Afbeelding bijschrift, Louise Young (geboren Miller) en Garry Young kozen voor een ceremonie met piratenthema

Ik heb bruiloften, begrafenissen en geloften vernieuwd, maar het grootste deel van mijn werk bestaat uit bruiloften.

De meeste bruiloften die ik doe zijn meer traditioneel. Ik oordeel niet. Ik help de koppels gewoon om de persoonlijke ceremonie te bereiken die ze willen. Ik ontmoet de koppels enkele weken of zelfs maanden voor het evenement om ze te leren kennen en dingen te plannen. Ik begeleid ook de ceremonie.

Waarom gebruiken meer mensen feestvierders?

Feestvierders worden vaak gekozen door stellen die een persoonlijke, niet-religieuze ceremonie willen – mensen die hun geloften vernieuwen, of mensen die trouwen met twee verschillende religies. In Engeland en Wales moet een ambtenaar van de burgerlijke stand nog steeds een deel van de bruiloft uitvoeren om juridisch bindend te zijn. Dit element wordt meestal afzonderlijk uitgevoerd.

Afbeeldingsbron, Lottie PhotographyAfbeelding bijschrift, Ongeveer 9.500 bruiloften werden in 2019 uitgevoerd door feestvierders in Engeland en Wales, volgens een onderzoek van de Open Universiteit Was de overgang van lesgeven naar bruiloften moeilijk?

Het enige dat je je misschien niet realiseert, zijn alle overdraagbare vaardigheden die je hebt – je werkgever zou ze misschien niet eens op prijs stellen.

In mijn geval van lesgeven was het spreken in het openbaar, geoefend op schoolbijeenkomsten die wekelijks voor 300 tieners stonden. Ik had ook vaardigheden op het gebied van mensen- en projectmanagement, en het vermogen om te luisteren – eerder actief dan passief – door de pastorale rollen die ik op school of ouderavonden had.

Maar met elk uur lesgeven, werd elke vakantie gedicteerd, werd elke deadline bepaald door iemand anders. Nu moet ik zelfdiscipline hebben.

Ik verdien een beetje geld met het bedrijf, maar nog niet veel.

Hoe heeft de pandemie je nieuwe carrière beïnvloed?

Ik veronderstel dat het in zekere zin een verhulde zegen was, aangezien je in het begin geen bruiloften kon doen – het gaf me tijd om te netwerken, mijn contacten op te bouwen en de basis te leggen voor mijn nieuwe bedrijf. Ik heb tot nu toe 15 bruiloften gedaan en heb er nog 15 geboekt. Er is nu een grote achterstand sinds de beperkingen zijn opgeheven, dus er is werk aan de winkel.

Heeft u als ondernemer te maken gehad met leeftijdsdiscriminatie?

Ten eerste, ik gedraag me niet naar mijn leeftijd. Ik kajak, ik hou van elektronische dansmuziek en ik ga naar muziekfestivals.

Je zou kunnen denken dat mensen leeftijdsgebonden zijn als je een bedrijf start en je bent ouder dan 50. En mensen zeggen: ‘Oh, dat is gek, dat is ongelooflijk!’ Maar eigenlijk zijn mensen heel benieuwd naar jouw verhaal, jouw reis en waarom je een bedrijf bent begonnen. Er zijn zeer ondersteunende mensen die je gewoon willen begeleiden en helpen.

Afbeeldingsbron, Lottie PhotographyAfbeelding bijschrift, mevrouw Wheal zegt dat ze verwacht dat de zaken zullen aantrekken nu de lockdown is versoepeld. Advies voor anderen?

Wanneer u een bedrijf start met pensioen, zult u misschien verrast zijn, maar in feite is een van de dingen waar u aan moet denken, het beheren van uw energie. Je wordt elke ochtend wakker, zoemend en hebt veel adrenaline en leert nieuwe dingen, krijgt een nieuw leven. Maar je moet je emoties beheersen. Niet elke dag brengt goede dingen.

Maar ik hou van dit werk, elke minuut en elk aspect ervan, van het ontmoeten van de koppels tot de creatieve kant van het onderzoeken en schrijven van het materiaal voor de ceremonies.

Ik blijf in contact met alle stellen en ze zijn allemaal speciaal voor mij. Soms moet ik mezelf even knijpen, ik leef nu mijn mooiste leven.

Meer verhalen over ondernemerschap vind je hier in onze CEO geheimen serie