Het radiostation dat de inheemse bevolking een stem geeft

Het radiostation dat de inheemse bevolking een stem geeft

Door Grace Livingstone
Bedrijfsreporter, Panama City

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Grace Livingstone Afbeelding bijschrift, Dad Neba zegt dat het radiostation inheemse volkeren ‘voor onszelf laat spreken’

De hoogbouw en glazen torens van Panama City glanzen in het zonlicht.

Maar aan de andere kant van de stad is er een oud kantoorgebouw waar je, als je de trap opgaat, een kleine geïmproviseerde radiostudio vindt.

Vanaf hier wordt Panama’s eerste radiostation voor inheemse volkeren, Voces Originarias Panamá, nu door het hele land uitgezonden.

Panama heeft bijna een half miljoen inheemse mensen, die 12% van de bevolking uitmaken, en zeven verschillende talen spreken. Pa Neba, de coördinator van het station, zegt dat het tijd wordt dat ze een stem krijgen.

“Historisch gezien zijn we bestookt met informatie van buitenaf, en nu willen we voor onszelf spreken”, zegt hij. “We willen de behoeften van onze mensen laten zien.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, De moderniteit van het centrum van Panama City staat in schril contrast met hoe landelijk het grootste deel van Panama het land blijft

Het idee van het station ontstond tijdens de Covid-pandemie, toen het van vitaal belang was om gezondheidsinformatie naar geïsoleerde gemeenschappen te krijgen. “We hadden programma’s in zeven talen over preventie”, zegt de heer Neba. “In elke taal zeiden we ‘je moet je handen wassen’.”

Hij runt het station met DJ Olocunaliler Ferrer die, tussen programma’s over geschiedenis, actualiteit, inheemse rechten en cultuur, een scala aan muziek speelt, van traditionele liedjes tot inheemse rock en rap.

Het werd vorig jaar gelanceerd door het Nationaal Coördinatieorgaan van Inheemse Volkeren van Panama (COONAPIP), dat alle traditionele inheemse autoriteiten van Panama vertegenwoordigt.

Ze zien het radiostation als een belangrijk instrument om de cultuur, het land en de sociale en economische rechten van inheemse volkeren te verdedigen.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

“Vanuit elke hoek van het land kunnen inheemse volkeren nieuws naar het station sturen in hun eigen taal”, zegt Marcelo Guerra, de president van COONAPIP.

“Ze kunnen praten over de problemen waarmee ze in hun territorium worden geconfronteerd, of het nu gaat om invallen op hun land, gebrek aan gezondheidsfaciliteiten of schoon water.”

Er zijn zeven verschillende inheemse volkeren van Panama – de Ngäbe, de Buglé, de Guna, de Emberá, de Wounaan, de Bribri en de Naso Tjërdi.

Mr Neba is een Guna uit Guna Yala, een inheems gebied verspreid over honderden eilanden voor de Caribische kust van Panama. Hij heeft jarenlang vrijwillig voor de gemeenschapsradio gewerkt en reist nu naar inheemse gemeenschappen in het hele land om mensen te leren radioprogramma’s te maken.

Arona Membache volgde een van zijn workshops in de kleine gemeenschap van Arimae, in de provincie Darien in het oosten van Panama. “We hebben geleerd een script te schrijven, informatie te verzamelen, geluid op te nemen, eigenlijk alles over radio”, zegt ze.

Afbeeldingsbron, Grace Livingstone Afbeelding bijschrift, Arona Membache dient nu rapporten in bij het radiostation

Zoals de meeste mensen hier, is mevrouw Membache een zelfvoorzienende boer die weegbree, yucca’s, yams, rijst en maïs verbouwt. In haar vrije tijd leert ze kinderen traditionele dansen die haar door haar moeder zijn geleerd.

Ze stuurt nu reportages naar het radiostation in de lokale taal, Emberá, en audio-opnames van de liedjes en drums die de dansen begeleiden. “Met onze mobiele telefoons kunnen we van hieruit rapporten sturen die onze cultuur, identiteit en taal laten zien”, zegt Membache.

Caselina Bacorizo, 79, een medebewoner van Arimae, zegt: “Ik wist voorheen niets van radio, maar nadat ik naar de workshops ging, zie ik dat het hebben van een eigen radiostation zo belangrijk is. We zouden het kunnen gebruiken om les te geven onze kinderen over onze cultuur, en om onze taal te behouden.”

Arimae heeft 997 inwoners. Veel bewoners wonen in houten huizen met rieten daken van palmbomen, terwijl andere huizen zijn gemaakt van windblokken en golfplaten.

Afbeeldingsbron, Grace LivingstoneAfbeelding bijschrift, Arimae is een kleine gemeenschap van basiswoningen

De mensen in Arimae komen uit twee verschillende inheemse groepen, de Emberá en de Wounaan. Ze kwamen samen en richtten deze gemeenschap in 1969 op om zich te verdedigen tegen wegenbouwers. De Pan American Highway, die hier begin jaren 70 werd gebouwd, werd dwars door het regenwoud aangelegd waar ze woonden.

“Toen de weg er kwam, hadden we hier serieuze problemen”, zegt Abrego Membeche, een van de oprichters van Arimae. “Buitenstaanders begonnen te arriveren en het land over te nemen. We moesten deze mensen uitdagen en de regering eisen om actie te ondernemen.”

De gemeenschap kreeg in 2015 eindelijk een titel op hun land, maar het is een veel kleiner gebied dan ze ooit hadden. In de afgelopen 50 jaar hebben ze meer dan 600 vierkante kilometer (232 vierkante mijl) verloren.

Veel daarvan was oerwoud, gekapt door houthakkers en boeren die kwamen nadat de weg was aangelegd. Veel mensen hier willen dat de radiozender het belang van de bescherming van de natuur benadrukt.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Panama’s inheemse groepen hebben moeten strijden tegen ontbossing

José Bacorizo ​​is voorzitter van het gekozen congres van de Arimae. “We zouden een moeten hebben [radio] programma leert onze waarden, hoe we het land waarderen en waarom het belangrijk is om de natuur te behouden’, zegt hij.

“Het bos is wat ons leven geeft. Het geeft ons zuurstof. Zonder dat zouden we niet kunnen ademen. Dus we moeten voor de natuur zorgen omdat de natuur voor ons zorgt.”

Meer dan de helft van het Panamese grondgebied is bedekt met regenwoud. Het heeft ook grote gebieden met mangroven.

Hoewel de Panamese regering de afgelopen 20 jaar de milieuwetten heeft aangescherpt, blijft ontbossing een punt van zorg voor inheemse volkeren.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Ontbossing zoals deze blijft een groot probleem in Panama

De regering erkent vijf afzonderlijke ‘comarcas’ of semi-autonome inheemse gebieden in Panama, die 23% van het nationale grondgebied uitmaken. Maar tientallen kleinere inheemse gemeenschappen hebben geen officiële eigendomsrechten op hun land, dat wordt bedreigd door veeteelt, houtkap, landbouw en, meer recentelijk, de mijnindustrie.

De grootste mijn van het land is in 2019 geopend en de regering overweegt nog een aantal mijnconcessies.

Tussen 2001 en 2019 verloor Panama volgens de Rainforest Foundation 414.000 hectare (of 7,3%) van zijn boombedekking, waaronder 73.000 hectare primair regenwoud. In die periode kende de provincie Darien – waar Arimae ligt – de grootste ontbossing, in totaal 104.000 hectare.

Mariela Sabúgura, inwoner van Arimae, is het ermee eens dat het radiostation kan worden gebruikt om over natuurbehoud te praten. “De mens heeft zelf moeder aarde vernietigd”, zegt ze. “Nu moeten we het behouden en het terugbrengen naar hoe het was: oerwoud.

“We zouden het radiostation kunnen gebruiken om het bewustzijn te vergroten en met ideeën te komen. We zouden het bos kunnen herplanten, fruitbomen, houtbomen planten.”

Afbeeldingsbron, Grace Livingstone Afbeelding bijschrift, Abrego Membeche zegt dat zijn gemeenschap moest vechten om zijn land te beschermen

Door inheemse mensen in staat te stellen hun land en het milieu te verdedigen, kan het radiostation ook hun levensonderhoud beschermen, dat op het platteland ofwel voedsel voor eigen consumptie verbouwt, ofwel een mix van zelfvoorzienende landbouw en kleinschalige landbouw, gericht op lokale markten.

Voces Originarias Panamá is een digitaal radiostation. Het bereik van mobiele telefoons is fragmentarisch in sommige geïsoleerde gemeenschappen, dus het kan moeilijk zijn om het radiostation online te horen. Veel inwoners van Arimae zeiden dat ze zouden willen dat de regering het station een analoge terrestrische radiofrequentie toewijst, zodat het kan worden opgepikt door traditionele radio’s.

Het radiostation staat nog in de kinderschoenen. Het wordt gerund door vrijwilligers in de kantoren van COONPIP.

Het kreeg financiering van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), een netwerk van gouvernementele en niet-gouvernementele instanties, maar nu raken de middelen op.

Papa Neba, de coördinator van het station, is echter vastbesloten om het draaiende te houden. “Het radiostation is een fundamenteel instrument voor de inheemse volkeren van Panama om hun rechten te beschermen en hun cultuur, hun identiteit en hun talen te versterken.” Bovenal, zegt hij, willen inheemse mensen dat hun stem wordt gehoord.