Gezinnen worden geconfronteerd met schuldenschaarste terwijl de prijzen blijven stijgen

Gezinnen worden geconfronteerd met schuldenschaarste terwijl de prijzen blijven stijgen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Een heropleving van het aantal mensen dat niet in staat is om hun schuldaflossingen te dekken, wordt verwacht, heeft een liefdadigheidsinstelling gewaarschuwd, aangezien de kosten van levensonderhoud de gezinsbudgetten raken.

Schuldadviseurs dringen er bij mensen die worstelen met bestaande schulden op aan om nieuwe afspraken te maken over hoeveel ze elke maand moeten terugbetalen.

Hierdoor werd de basis weer betaalbaar, vertelde een vader aan de BBC.

De prijzen stijgen in het snelste tempo in 30 jaar, waardoor de financiën van mensen opnieuw onder druk komen te staan.

‘Dramatische stijgingen’

Vele duizenden mensen hebben schuldbeheerplannen (DMP’s), vaak wanneer ze geld schuldig zijn aan een groot aantal bedrijven dat ze zich niet kunnen veroorloven om terug te betalen onder de oorspronkelijke overeenkomst.

Crediteuren krijgen een lagere, maar regelmatige betaling aangeboden die elke maand wordt gedaan. Dit is bedoeld om de kans op wanbetaling af te weren en in ruil daarvoor hebben kredietverstrekkers de neiging de rente of eventuele verdere kosten te bevriezen.

De prijzen, gemeten aan de hand van inflatie, stijgen momenteel in een snel tempo – de snelste sinds 1992. Dit betekent dat sommige mensen die zich voorheen aan hun DMP-terugbetalingen hielden, het nu veel moeilijker hebben. Stijgende binnenlandse gas- en elektriciteitsrekeningen en versnelde prijsstijgingen zullen de druk waarschijnlijk vergroten.

Sue Anderson, van schuldhulpverlening StepChange, die onderhandelt over DMP’s, zei: “Tijdens de Covid-pandemie zagen we een toename van het aantal klanten dat tijdelijk niet in staat was hun geplande betalingen op beheerde schuldoplossingen na te komen, en nu lijkt het erop dat we zullen een heropleving hiervan zien als gevolg van dramatische stijgingen van de kosten van levensonderhoud.”

Van de klanten van de liefdadigheidsinstelling zeiden in maart bijna twee keer zoveel dat de stijgende kosten van levensonderhoud een belangrijke reden waren om schulden aan te gaan in vergelijking met zes maanden eerder.

Het was de derde meest waarschijnlijke reden die werd gegeven, achter een gebrek aan controle over financiën en werkloosheid of ontslag.

Afbeeldingsbron, Andy Barwell Afbeelding bijschrift, Andy heeft een terugbetalingsplan en dringt er bij anderen op aan om hulp te zoeken

Toen Andy Barwell in december met BBC News sprak, zei de vader van twee kinderen dat hij anderen aanspoorde om van zijn voorbeeld te leren dat je “geen champagneleven kunt leiden met een limonadebudget”.

Schulden hadden hem op het randje gebracht, maar hij had zijn leven weer op de rails. Nu, zes maanden later, zei hij dat hij zelfs moest optreden omdat de energierekening en de huur duurder waren geworden.

“Alles lijkt nu gewoon wat strakker te zijn. Voorlopig hebben alle traktaties moeten stoppen, niet dat er eerder veel waren.

“Ik heb gecontacteerd [Stepchange] en mijn terugbetalingen aangepast naar iets betaalbaars. Toegegeven, dit betekent dat het langer duurt voordat mijn schuld is afbetaald, maar ik kan me tenminste nog de basis veroorloven en weet ook dat mijn schulden worden afbetaald en dat er geen rente of extra kosten bovenop komen.”

‘Krijg snel hulp’

Sara Williams, die de Debt Camel-blog schrijft – die deze kwestie heeft behandeld, zei dat tekenen van moeilijkheden vroeg moeten worden aangepakt.

Ze zei dat het vooruitzicht van verdere prijsstijgingen betekende dat iedereen die het nu moeilijk heeft, zich moet afvragen hoe ze de komende drie maanden of langer doorkomen.

Een van de veelbetekenende signalen, zei ze, was dat mensen naar een creditcard reikten als de enige manier om voor brandstof in de auto te betalen.

“Als je het nu moeilijk hebt, vraag dan om korting, maar wees realistisch”, zei ze.

Ze voegde eraan toe dat schuldeisers niet zouden willen dat verzoeken gemeengoed werden en dat kredietnemers altijd de terugbetalingen konden verhogen als de situatie verbeterde.

Waar te gaan voor hulp?

Oplichters doen zich online en op sociale media voor als schuld- en financieel adviseurs. Echt, gratis advies is verkrijgbaar bij:

StepChange – via hun website en tijdens openingstijden telefonisch op 0800 138 1111 Gebruik de tool Schuldadvies op de door de overheid gesteunde MoneyHelper-servicewebsite om gratis advies bij u in de buurt te vinden