FIFA: EA Sports breekt met voetballichaam

FIFA: EA Sports breekt met voetballichaam

Door Steffan Powell
Gaming verslaggever

Gepubliceerd6 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, EA Sport

De uitgever van videogames Electronic Arts zegt te stoppen met het maken van voetbaltitels van het FIFA-merk.

Het is een van de meest winstgevende merken in de gamegeschiedenis, maar de kosten van de licentie waren een van de redenen waarom werd besloten om de samenwerking op te zeggen.

EA blijft voetbalvideogames maken, maar vanaf 2023 komen ze onder een nieuwe vlag, EA Sports FC.

FIFA zegt dat het van plan is zijn eigen rivaliserende games uit te brengen en zegt: “De FIFA-naam is de enige wereldwijde, originele titel.”

EA Sports maakte de eerste FIFA-game in 1993 en heeft sindsdien de leiding over de franchise.

Hoewel de gameplay-mechanica en de kernmodi van het spel vergelijkbaar zullen zijn met wat spelers de afgelopen jaren gewend zijn, zal deze verandering waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de titel een breder scala aan andere ervaringen biedt, naast alleen de mogelijkheid om te spelen.

In een gesprek met de BBC legde David Jackson, vice-president bij EA Sports, uit dat de studio denkt dat het tijd is om een ​​andere richting in te slaan om een ​​”merk voor de toekomst” op te bouwen.

Hoewel de details van die ervaringen op dit moment vaag zijn, is het redelijk om aan te nemen dat het mogelijk is om echte wedstrijden te bekijken, live in-game-evenementen in Fortnite-stijl te ervaren en toegang te hebben tot een breder scala aan in-game-items van het merk. van de dingen die EA graag zou willen bieden.

Afbeeldingsbron, EA Sports Afbeelding bijschrift, EA zegt dat 19.000 atleten en hun gelijkenissen zullen worden opgenomen in EA Sports FC

Jackson zegt: “De wereld van voetbal en de wereld van entertainment veranderen, en ze botsen binnen ons product.

“In de toekomst zullen onze spelers van ons de mogelijkheid eisen om uitgebreider te zijn in dat aanbod. Op dit moment zijn we bezig met spelen als een primaire vorm van interactieve ervaring. Binnenkort wordt het bekijken en maken van inhoud net zo belangrijk voor fans.

“Onder de licentieovereenkomsten die we 10 jaar geleden met de FIFA waren overeengekomen, waren er enkele beperkingen die ons niet in staat zouden stellen om die ervaringen voor spelers te bouwen.”

De FIFA-franchise is zo succesvol geweest, gedeeltelijk dankzij gedetailleerde licentieovereenkomsten, dat nauwkeurige weergaven van teamtenues, gezichten van spelers en stadions op het scherm te zien waren.

Spelers hebben jarenlang als Premier League-teams zoals Liverpool kunnen spelen, terwijl concurrerende games zoals Pro Evolution Soccer fictieve teams zoals Merseyside Red aanboden.

EA zegt dat ze echte ervaringen zullen blijven bieden, met 19.000 atleten, 700 teams, 100 stadions en meer dan 30 competities voor toekomstige games.

Het gaat om de Premier League, Bundesliga, La Liga en de UEFA.

De verhuizing betekent echter dat games die zijn uitgebracht in verband met het WK, zoals Fifa: Road to World Cup 98, niet langer door EA worden gemaakt.

Er komt nog een laatste FIFA-release, met de editie van dit jaar – Fifa 23 – zoals gebruikelijk dit najaar te koop.

EA Sports FC zal eind 2023 in de schappen liggen.

Afbeeldingsbron, EA SPORTS Bijschrift afbeelding, Fifa International Soccer was de eerste game in de franchisegeschiedenis – uitgebracht in 1993

EA is een van de gamesbedrijven die te maken heeft gehad met kritiek van fans over haar benadering van in-game-aankopen. Ongetwijfeld zullen enkele van de vragen over hun nieuwe franchise het financiële model en de plannen voor het genereren van inkomsten betreffen, die nog moeten worden onthuld.

De verhuizing is een gok voor EA, wiens fortuin al tientallen jaren nauw verbonden is met de FIFA, en Jackson accepteert dat en zegt: “Het is een groot moment voor de organisatie. Interactieve voetbalervaringen stonden centraal in wat EA Sports de afgelopen jaren succesvol heeft gemaakt. laatste 30 jaar.”

Ervoor zorgen dat de meerderheid van de miljoenen huidige FIFA-spelers overstappen op de nieuwe titel, is van vitaal belang voor het bedrijf om in de toekomst belangrijke licentiepartnerschappen te kunnen behouden. Ze zijn een essentieel onderdeel van het succes ervan.

Electronic Arts sloot de laatste licentieovereenkomst met de FIFA in 2013 en er is gemeld dat het voetbalbestuur de prijs van de licentie aanzienlijk had verhoogd – dit keer tot meer dan $ 1 miljard dollar per vierjarige WK-cyclus.

Op de vraag of het verlaten van de FIFA een puur financiële beslissing was, zei Jackson dat “het uiteindelijk niet om geld ging”, maar hij accepteerde dat het wel een cruciale rol speelde in het besluitvormingsproces.

“Geld speelt een cruciale rol in de meeste onderhandelingen, maar de reden dat we dit doen, is om de allerbeste ervaringen te creëren voor zowel spelers als partners. Als onderdeel daarvan ga je na of je investering op één plek beter of slechter is. dan een investering in een ander.

“Per saldo waren we na verloop van tijd van mening dat onze investeringen beter geschikt waren in ruimtes die het belangrijkst waren voor spelers, zoals de verschillende ervaringen die we nu in de game kunnen bouwen. Voor onze partners is dit de manier waarop we ze kunnen verwelkomen en betrekken bij een platform dat spreekt met 150 miljoen jonge voetbalfans over de hele wereld.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De verhuizing betekent dat games die zijn uitgebracht om te passen bij het WK, zoals deze uit 1998, niet langer door EA zullen worden gemaakt

In een lange verklaring op haar website zegt de FIFA dat het nieuwe voetbalvideogames zal lanceren die zijn ontwikkeld met een reeks externe studio’s en uitgevers, waardoor er meer keuze is voor voetbal- en gamefans in de aanloop naar het WK in Qatar en daarbuiten .

Naast het lanceren van nieuwe games in 2022 en 2023, zegt de FIFA samen te werken met toonaangevende game-uitgevers, mediabedrijven en investeerders om in 2024 een belangrijke nieuwe FIFA-simulatiegame te ontwikkelen.

Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, zegt in de verklaring: “Ik kan je verzekeren dat de enige authentieke, echte game met de FIFA-naam de beste zal zijn voor gamers en voetbalfans.”

“De constante is de FIFA-naam en die zal voor altijd blijven en de beste blijven.”

EA Sports lijkt ervan overtuigd dat hun aanpak de juiste is: “Verandering zal in het begin altijd zorgen baren voor mensen”, zegt David Jackson.

“In termen van dingen die ze zullen missen, zullen spelers slechts twee dingen opmerken: de naam en elke vier jaar een WK-inhoud. Buiten dat zal er heel weinig veranderen aan de dingen die ze weten en leuk vinden aan de huidige FIFA-producten.

“Waarschijnlijk het gemakkelijkste dat we hadden kunnen doen, zou zijn geweest om de status-quo te behouden. FIFA is in de loop van de tijd een ongelooflijk succesvol spel geweest, maar er zijn momenten waarop je moet nadenken over hoe de toekomst eruitziet en we hebben zin om onze eigen game te bouwen.” merk is het beste voor ons.”

Zoals videogames? Luister naar Press X om verder te gaan – de BBC Sounds gaming PodcastChvrches: ‘Het is onvermijdelijk – we gaan een videogame scoren’Bukayo Saka: ik speel games om vrede te vinden League of Legends veranderen in een populaire tv-show