Facebook’s Australische nieuwsverbod met opzet overgeblokt, beweren klokkenluiders

Facebook’s Australië-nieuwsverbod met opzet te veel geblokkeerd, beweren klokkenluiders Gepubliceerd45 minuten geledenDelencloseShare-paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Facebook-baas Mark Zuckerberg noemde het resultaat naar verluidt “de best mogelijke uitkomst in Australië”

Facebook gebruikte opzettelijk een overijverig blokkeringssysteem dat vorig jaar de pagina’s van Australische hulpdiensten verwijderde als onderhandelingstactiek, beweren klokkenluiders.

Het sociale netwerk is verhuisd om alle nieuwsuitzendingen in Australië over een rij over betalende nieuwsaanbieders te blokkeren.

Maar brandweerdiensten en staatsgezondheidsdiensten werden ook geblokkeerd tijdens het brandseizoen en de uitrol van het Australische vaccin.

Facebook zegt dat het blokkeren van andere pagina’s een eerlijke fout was.

Voormalige werknemers, gesteund door de liefdadigheidsorganisatie Whistleblower Aid, zeggen dat het bedrijf opzettelijk Australische pagina’s op een kritiek moment heeft “overgeblokkeerd” om invloed uit te oefenen op de Australische regering.

“Het was duidelijk dat wij niet de wet naleefden, maar een klap voor maatschappelijke instellingen en hulpdiensten in Australië”, zei een medewerker die aan het project werkte, in inzendingen aan de Australische en Amerikaanse autoriteiten en als eerste gerapporteerd door The Wall Street Journal .

Een ‘ruw’ algoritme

De spraakmakende ruzie begon in februari vorig jaar, toen wetgevers bezig waren met het stemmen over een mijlpaalwet die sociale netwerken zou hebben gedwongen nieuwsorganisaties te betalen voor de inhoud die ze op hun platforms gebruikten.

De dag na de eerste stemming verwijderde Facebook alle nieuwspagina’s in Australië – en veel die niets met nieuws te maken hadden.

Binnen enkele dagen sloot de regering een deal met de techgigant en werd het verbod opgeheven.

Facebook v Australië: wie knipperde als eerste? Australië keurt wet goed zodat techreuzen betalen voor nieuws

Documenten die door klokkenluiders aan de Wall Street Journal zijn verstrekt, laten naar verluidt zien dat het bedrijf niet de al lang bestaande database van nieuwsorganisaties heeft gebruikt, maar in plaats daarvan een nieuw “ruw” algoritme heeft gebouwd dat elke pagina met 60% nieuwsinhoud als nieuwsaanbieder zou bestempelen.

Interne planningsdocumenten toonden naar verluidt ook aan dat de verwijdering vooraf was gepland om klaar te zijn vóór een beroepsprocedure voor fouten – iets dat volgens klokkenluiders geen normaal proces was.

Werknemers uitten hun bezorgdheid over interne berichten, blijkt uit de documenten. Ze maakten zich zorgen over “de schade die dit aan de reputatie van Facebook toebrengt” en dringen aan op een “proactieve” oplossing.

In reactie op een ander bericht over de zorgen van werknemers, schreef een productmanager: “de begeleiding van het beleids- en juridische team was om te uitgebreid en te verfijnen naarmate we meer informatie krijgen.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Australische gebruikers werden in februari vorig jaar meerdere dagen met dit bericht begroet

De documenten van de WSJ suggereren ook dat Facebook zich inspande om overheidspagina’s uit te sluiten, en het verbod van pagina’s werd binnen enkele dagen ongedaan gemaakt.

Nadat Australische functionarissen ermee instemden de wet te wijzigen om Facebook effectief vrij te stellen van gedwongen onderhandelingen met individuele uitgevers, feliciteerden de topfunctionarissen van het bedrijf het personeel, meldde de WSJ.

Oprichter Mark Zuckerberg zei dat het “het best mogelijke resultaat in Australië” was, terwijl senior executive Sheryl Sandberg de “precisie van uitvoering” prees.

Facebook-moederbedrijf Meta ontkent de inhoud van de beweringen van de klokkenluiders.

“De documenten in kwestie laten duidelijk zien dat we van plan waren Australische overheidspagina’s vrij te stellen van beperkingen in een poging de impact van deze misleidende en schadelijke wetgeving te minimaliseren”, staat in een verklaring.

“Toen we vanwege een technische fout niet in staat waren om dit te doen zoals bedoeld, hebben we onze excuses aangeboden en gewerkt om het te corrigeren. Elke suggestie van het tegendeel is categorisch en duidelijk onjuist.”

De CEO van Klokkenluider Aid, Libby Liu, zei dat Facebook “enorme macht” heeft over informatie.

In dit geval gebruikten ze die kracht op een manier die de openbare veiligheid bedreigde tijdens het brandseizoen en te midden van een wereldwijde pandemie”, zei ze.

Een samenwerking tussen Whistleblower Aid en The Wall Street Journal lag ook achter de onthullingen van Frances Haugen, een klokkenluider die vorig jaar interne Facebook-documenten aanleverde over een breed scala aan problemen, waarbij Facebook – en mevrouw Haugen – werden ondervraagd door regelgevers en politici over de hele wereld.

Mediabijschrift, Frances Haugen, voormalig Facebook-medewerker