Energierekeningen: regering zal waarschijnlijk onder druk komen te staan ​​om steun te blijven verlenen, zegt IFS

Energierekeningen: regering zal waarschijnlijk onder druk komen te staan ​​om steun te blijven verlenen, zegt IFS

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

De regering zal volgend jaar onder druk blijven staan ​​om mensen met een hoge energierekening te helpen, waarschuwde het Institute of Fiscal Studies.

De IFS zei dat de roep om hulp waarschijnlijk nog “minstens” nog een jaar zal voortduren als de olie- en gasprijzen niet dalen.

Het komt nadat kanselier Rishi Sunak donderdag aankondigde dat elk huishouden in het VK in oktober een korting op de energierekening van £ 400 zou krijgen.

De regering heeft volgehouden dat de door de heer Sunak aangekondigde steun “tijdelijk” was.

Maar analisten hebben voorspeld dat de energierekening in het voorjaar van 2023 nog hoger zal zijn dan voorspeld voor oktober.

Als onderdeel van het steunpakket van £ 15 miljard dat door de kanselier is geschetst, zullen de armste huishoudens ook een betaling van £ 650 krijgen om te helpen in de kosten van levensonderhoud, en gepensioneerden en gehandicapten zullen meer gerichte ondersteuning krijgen.

De interventie kwam nadat de regering onder toenemende druk was komen te staan ​​om mensen te helpen met de torenhoge kosten van levensonderhoud.

De energieregulator Ofgem heeft gewaarschuwd dat miljoenen het moeilijk kunnen hebben als de energieprijzen in oktober met nog eens £ 800 stijgen – tot £ 2.800 per jaar voor een typisch huis – zoals verwacht.

Huishoudens werden in april al getroffen door een stijging van £ 700.

De aankondiging van de heer Sunak kwam een ​​dag na het kritische rapport van Sue Gray over lockdown-feesten in Downing Street.

Hoewel de steun algemeen werd verwelkomd en door de IFS, een denktank, werd beschreven als een “echt groot pakket”, zei adjunct-directeur Carl Emmerson: “Als de olie- en gasprijzen hoog blijven, zal de regering ongetwijfeld onder druk komen te staan ​​om de aanvullende huishoudelijke ondersteuning voor ten minste nog een jaar.”

De baas van de Britse energieregulator had gewaarschuwd dat als de regering geen verdere steun voor oktober had aangekondigd, tot 12 miljoen mensen in brandstofarmoede zouden zijn beland.

Het is nog niet bekend hoeveel woningen er door de nieuwe maatregelen worden bespaard om in de marge te vallen – gedefinieerd als 10% of meer van het beschikbare inkomen aan energie besteden.

Adam Scorer, chief executive van National Energy Action, een liefdadigheidsinstelling voor brandstofarmoede, zei dat de maatregelen van de kanselier “de donkerste resultaten” hebben afgewend, maar waarschuwde dat “miljoenen nog steeds worstelen en dat de energiecrisis nog lang niet voorbij is”.

Hij zei dat een “grote, meer gerichte interventie nodig was voor de winter”, en zei dat de regering plannen moest maken om de energieprijzen enige tijd hoog te houden.

De kosten van levensonderhoud zullen naar verwachting blijven stijgen, waarbij de inflatie – het tempo waarmee de prijzen stijgen – op het hoogste punt in 40 jaar ligt en naar verwachting later dit jaar de 10% zal overschrijden.

Voedsel-, brandstof- en andere prijzen voor goederen begonnen te stijgen toen de wereldeconomieën weer opengingen vanwege Covid-beperkingen, maar zijn gestegen na de Russische invasie van Oekraïne vanwege zorgen over mogelijke tekorten en verstoring van de levering.

De heer Sunak heeft erop aangedrongen dat zijn nieuwe maatregelen om de kosten van levensonderhoud te verlagen een “minimale impact” op de inflatie zullen hebben.

Hij vertelde de BBC dat de regering “iets had ontworpen dat investeringen zal blijven stimuleren en aanmoedigen”.

Hoe plannen om de kosten van levensonderhoud aan te pakken van invloed zijn op uElk huishouden krijgt £ 400 korting op de energierekening Typische energierekening stijgt met £ 800 per jaar

Ondertussen heeft analysebureau Cornwall Insight voorspeld dat de energieprijsplafond, die beperkt hoeveel providers de prijzen kunnen verhogen, in het voorjaar van 2023 (£2.818) iets hoger zal zijn dan de prijsplafond dit najaar (£2791).

De heer Sunak kondigde aan dat de kosten van ondersteuning voor energierekeningen gedeeltelijk zullen worden gecompenseerd door 25% windfall tax op de winsten van olie- en gasbedrijven, die de afgelopen maanden enorm zijn gestegen, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Zo rapporteerde Shell onlangs een recordwinst van 7 miljard pond in de eerste drie maanden van dit jaar, terwijl BP 5 miljard pond maakte, het hoogste in 10 jaar.

Een windfall tax is een eenmalige heffing die door een overheid wordt opgelegd aan een onderneming. Het idee is om bedrijven te targeten die het geluk hadden te profiteren van iets waarvoor ze niet verantwoordelijk waren – met andere woorden, een meevaller.

Sunak heeft vermeden zijn maatregel een windfall tax te noemen, maar noemde het een “tijdelijke, gerichte heffing op energiewinst”.

Dan Atzori, onderzoekspartner bij Cornwall Insight, zei dat het invoeren van een windfall tax “geen blijvende oplossing is voor het endemische probleem van brandstofarmoede in dit land”.

Hij waarschuwde dat, hoewel een belasting op winst een “onmiddellijke oplossing” kan bieden om mensen te helpen, het ” inherente risico’s met zich meebrengt voor zowel investeringen als energiezekerheid”.

Hij zei dat een “belangrijk concurrentievoordeel” voor het VK wereldwijd is dat het wordt gezien als “een investeringsvriendelijke jurisdictie” en dat als er in de loop van de tijd extra belastingen worden geheven, dit “een onstabiele omgeving kan creëren en ertoe kan leiden dat energieproducenten, die wereldwijd opereren, investeren en verhuizen naar andere gebieden”.

“Dit zou niet alleen het inkomen van het VK belemmeren, maar het kan ook investeringen in hernieuwbare energie ontmoedigen, onze overgang naar netto nul vertragen en de energiezekerheid van het VK op de langere termijn in gevaar brengen”, voegde hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De regering had het idee van een windfall tax op de winst van energiebedrijven afgewezen – een beleid waar Labour herhaaldelijk om vroeg – uit vrees dat het investeringen in het VK zou kunnen afschrikken.

Maar Sunak zei met de sector “buitengewone winsten te maken” dat hij “sympathie had voor het argument om die winsten eerlijk te belasten”.

Energiegigant BP zei echter dat hoewel het wist “hoe moeilijk de dingen zijn voor mensen”, de aankondiging van donderdag “niet voor een eenmalige belasting” was, maar een “meerjarenvoorstel”.

“Natuurlijk zullen we nu moeten kijken naar de impact van zowel de nieuwe heffing als de belastingvermindering op onze investeringsplannen voor de Noordzee”, aldus een verklaring.

De instantie die olie- en gasbedrijven vertegenwoordigt, Offshore Energies UK, zei dat de heffing investeerders zou “wegjagen” en de Britse energieproductie zou verminderen.

De nieuwe maatregelen dragen bij aan ongeveer £ 17 miljard aan steun die al door de regering is gegeven. Dit omvatte eenmalige belastingverminderingen van £ 150 voor de meeste huizen in Engeland en Wales en gematchte financiering voor de andere gedecentraliseerde landen.