Energiebedrijven waarschuwen voor uitbreiding van windfall tax naar duurzame energie

Energiebedrijven waarschuwen voor uitbreiding van windfall tax naar duurzame energie

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Energiebedrijven waarschuwen dat een poging om een ​​windfall tax uit te breiden naar hernieuwbare energie de hele energiestrategie van de regering zou bedreigen.

Bronnen uit de industrie vertelden de BBC dat het het vertrouwen van investeerders zou kunnen vernietigen voorafgaand aan belangrijke veilingen voor licenties om nieuwe wind- en zonne-projecten te ontwikkelen.

Aandelen in bedrijven die getroffen kunnen worden, daalden dinsdag fors, waarbij Centrica 11% daalde en SSE 9% lager.

Een aankondiging over meevallers zou al op donderdag kunnen komen.

Het ministerie van Financiën zei echter dat er nog geen beslissingen waren genomen.

Bronnen dicht bij het denken van de Schatkist over hoe een windfall tax moet worden opgelegd, wijzen erop dat producenten van hernieuwbare en nucleaire energie ook uitzonderlijke winsten hebben gemaakt, aangezien de elektriciteitsprijzen ook zijn gestegen en ze hebben extra winst gemaakt omdat ze niet afhankelijk zijn van duur gas om stroom te produceren.

“Elektriciteitsproducenten wier kosten niet zijn gestegen met de prijs van gas, hebben ook een meevaller gehad. Het is logisch en geloofwaardig dat ook zij worden belast op hun overtollige winst”, aldus een bron.

Energie-experts wijzen er ook op dat er geen reden is waarom toekomstige investeringen in hernieuwbare energie zouden moeten lijden, aangezien ze zouden worden vrijgesteld van enige windfall tax, aangezien projecten nu worden geveild met een vaste prijs voor de stroom die ze uiteindelijk produceren en het daarom voor de bedrijven onmogelijk zou zijn om overwinsten te maken als de prijzen voor elektriciteit stijgen. Eventuele meevallers zouden worden geheven op oudere bestaande hernieuwbare inkomsten.

De baas van een van de grootste investeerders in hernieuwbare energie van het VK zei echter dat zijn winst uit de opwekking van hernieuwbare energie een heel jaar in de honderden miljoenen lag, vergeleken met de £ 7 miljard die Shell verdiende en de £ 5 miljard die BP maakte in de eerste drie maanden van dit jaar alleen.

“Het is totaal en volslagen onzin om achter hernieuwbare energie aan te gaan”, zei hij.