Eid-vieringen gedrukt door crisis in kosten van levensonderhoud

Eid-vieringen gedrukt door crisis in kosten van levensonderhoud

Door Rebecca Wearn
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd54 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenEid al-FitrBeeldbron, Getty Images

De zon begint onder te gaan boven Hyde Park in Leeds, en vanuit de Abu Bakr-supermarkt drijft de geur van gekruide lamsspiesjes, rijke curry’s en dikke zakken verse samosa naar buiten over de straat.

De winkel is druk als we langskomen; populair bij lokale studenten en bruisend van Britse moslimfamilies die zich voorbereiden om hun vasten te verbreken als de zon ondergaat of cadeaus kopen voor aanstaande vieringen.

Het zou de drukste tijd moeten zijn voor de zaken van Abid Hussain. Maar hij merkt een verandering.

“Dit jaar was heel anders en een heel moeilijk jaar voor mensen”, zegt hij. “In de maand Ramadan zouden mensen meer moeten uitgeven dan normaal, maar dit jaar is er een daling. Mensen hebben veel minder uitgegeven.”

Maandag is het festival van Eid al-Fitr, dat het einde markeert van de maandlange vasten van zonsopgang tot zonsondergang van de Ramadan. Het is een tijd van bezinning, maar ook van delen en vieren met dierbaren. Maar dit jaar drukt de crisis in de kosten van levensonderhoud hard.

Abid gebaren naar verse producten, hoog opgestapeld. “Klanten zijn voorzichtig. Normaal zouden ze een doos tomaten kopen, maar nu kopen ze er maar een paar”, legt hij uit.

Bijschrift afbeelding, Abid Hussain heeft gemerkt dat mensen minder uitgeven aan hun Eid-vieringen

Hij erkent dat de prijzen van bijna elk artikel dat hij verkoopt – van specerijen en vers vlees tot dadels en honing – zijn gestegen als gevolg van enorme stijgingen van de invoer en groothandelskosten. En klanten veranderen hun gewoonten om dat te weerspiegelen.

Zijn klanten kochten vaak grote hoeveelheden in om maaltijden te bereiden die familie, vrienden en buren zouden voeden, en nodigden veel mensen uit voor de avond Iftar – of fast break. Maar dit jaar is de bulkaankoop verminderd.

“Mensen houden zeker terug en de kassa’s laten dat zien”, voegt hij eraan toe. “Iedereen voelt dat knijpen.” Abid’s gevoel van druk klinkt door in de bredere gemeenschap.

Charity Islamic Relief UK vertelde de BBC dat een toenemend aantal moslimfamilies moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen deze ramadan.

“Stijgende kosten van energierekeningen, voedsel en benodigdheden hebben een impact gehad op het vermogen van kwetsbare gezinnen om toegang te krijgen tot benodigdheden en dit is een bijzondere uitdaging voor degenen die vasten tijdens de heilige maand”, zei een woordvoerder.

De liefdadigheidsinstelling – die veel projecten in het buitenland helpt – verhoogt nu haar steun aan Britse voedselbanken en zegt dat de organisaties die zij ondersteunt hun drukste ramadan ooit beleven.

Een van die groepen is Give a Gift in Leeds, mede opgericht door Rifhat Malik. Diezelfde avond in april had ze bijna honderd moslims uit de hele stad verzameld voor een gratis Iftar. Iedereen in nood kon aanwezig zijn.

“Het is zo’n heerlijk gevoel”, zegt ze. “Dat we iemand kunnen helpen en gewoon een glimlach op hun gezicht kunnen toveren.”

Rifha heeft het goede doel ongeveer zeven jaar geleden opgericht om vluchtelingen in de stad te ondersteunen. Maar sinds de pandemie is er een verschuiving opgetreden in degenen die hulp nodig hebben.

“Nu zien we mensen die in Groot-Brittannië zijn geboren en getogen, met een uitkering van de staat, die nooit een liefdadigheidsinstelling voor hulp hebben hoeven inschakelen”, zegt ze.

Ze zegt dat haar gemeenschap de Ramadan en Eid niet twee keer had kunnen vieren zoals ze zouden willen, dankzij de lockdowns. En nu was er een druk om de registers open te trekken. “Het is hetzelfde als Kerstmis. Mensen gaan schulden maken, ze willen geld uitgeven aan hun kinderen”, legt Rifhat uit. “We willen een goede Eid geven, we willen leuke cadeautjes geven aan onze kinderen en de families waarmee we werken, die hebben ze niet.”

Bijschrift afbeelding, Rifhat Malik is mede-oprichter van liefdadigheidsinstelling Give a Gift in Leeds die een gratis Iftar hield

Later dreef de oproep tot gebed over de aanwezigen. Rifhat en haar team stonden roerloos terwijl de aanwezigen de eerste zoete date en het water naar hun lippen brachten. Daarna volgt rijst en kip, pizza, loempia’s. Trossen bananen en zoete Gulab Jamun maken de maaltijd af. Tegen het einde giechelen en kruipen kinderen onder tafels.

Naast de seizoensdruk is er ook een verhoogd sociaal stigma. Islamic Relief meldt terughoudendheid onder de moslimgemeenschap om hand-outs te vragen of te accepteren. Rifhat heeft hetzelfde opgemerkt. “Een van de families schaamde zich om te komen”, zegt ze. “Ze zeiden: we worden uitgenodigd om met mensen te breken, en we hebben normaal gesproken mensen in huis, en dat kunnen we niet beantwoorden.”

Maar Rifhat maakt zich zorgen dat dit slechts het begin is van een druk op de mensen om haar heen, een gevoel dat ook door Abid in zijn winkel wordt weerspiegeld. Hij is een vaste donor van Give a Gift, om te proberen te helpen.

Maar Abid weet ook dat de prijzen die hij betaalt alleen maar stijgen, en dat moet hij wat doorgeven.

“Ik maak me zeker zorgen over de toekomst – en ik heb me nooit eerder zorgen gemaakt”, zegt hij.

Bijschrift afbeelding, Vrijwilligers bij Give A Gift liefdadigheid bereiden voedselpakketten