EasyJet haalt stoelen eruit zodat hij met minder bemanning kan vliegen

EasyJet haalt stoelen eruit zodat hij met minder bemanning kan vliegen

Door Simon Browning
BBC nieuws

Gepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

EasyJet is van plan om deze zomer stoelen in een aantal van zijn vliegtuigen te verwijderen, zodat het vluchten kan uitvoeren met minder cabinepersoneel.

De luchtvaartmaatschappij vecht tegen personeelstekorten terwijl ze probeert terug te keren naar het serviceniveau van vóór de pandemie.

Door de achterste rij stoelen van zijn A319-vloot te verwijderen, zei EasyJet dat het met drie cabinepersoneelsleden kan vliegen in plaats van vier.

Dat zou het aantal aan boord beperken tot maximaal 150 passagiers.

EasyJet zei dat het een effectieve manier was om de vloot te exploiteren en tegelijkertijd “extra veerkracht en flexibiliteit in te bouwen” in de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij.

Vluchten zouden nog steeds voldoen aan de voorschriften van de Civil Aviation Authority (CAA) over het vereiste aantal cabinepersoneel, dat is gebaseerd op het aantal fysieke stoelen in plaats van op passagiers aan boord.

EasyJet ‘sorry’ omdat NI-reizigers vertrokken in Amsterdam Waarschuwing reisproblemen kunnen tot in de zomer aanhouden

Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in het VK hebben sinds Pasen te kampen met personeelstekorten, omdat de vraag naar reizen weer is toegenomen na de opheffing van alle resterende Covid-reisbeperkingen in het VK.

EasyJet en BA werden vorige maand gedwongen honderden vluchten stop te zetten omdat het virus de pan uitreed, waardoor het personeel niet aan het werk kon en het moeilijk werd om volledige dienstregelingen te behouden.

Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder EasyJet, nemen nieuw cabinepersoneel aan om personeel te vervangen dat tijdens de pandemie is ontslagen. Maar experts voorspellen dat de personeelsproblemen tot 12 maanden zullen aanhouden.

Ondertussen zei EasyJet dat het plan om het aantal passagiers op de A319 te beperken, de luchtvaartmaatschappij in staat zal stellen met meer zekerheid te opereren. De verandering in capaciteit was erg klein als percentage van het totale aantal passagiers in het zomerseizoen, voegde het eraan toe.

EasyJet zei dat het een reeks maatregelen had bekeken om zijn operationele veerkracht te versterken. Naast de regeling om zetels te schrappen, zal het bedrijf ook meer middelen steken in het verwerken van de accreditatie van nieuw personeel.

EasyJet zei dat het deze zomer “in de buurt van” 2019-niveaus verwacht te vliegen. Pre-pandemische EasyJet vloog in het hoogseizoen elke dag bijna 300.000 passagiers.

Julia Lo Bue-Said van Advantage Travel Partnership, de grootste onafhankelijke reisbureaugroep in het Verenigd Koninkrijk, zei dat het “nauwkeurige tekort aan arbeidskrachten” in de sector een van de vele factoren was die de reisindustrie beïnvloedden na twee jaar van ontwrichting.

Ze zei dat het een “travestie” was dat EasyJet zich nu in een situatie bevond waarin het stoelen weghaalde om aan de bemanningsverhoudingen te voldoen.

“Dit verergert alleen maar het probleem om te voldoen aan de vraag van de consument om te reizen,” zei ze.

EasyJet zei dat de laatste zes stoelen meestal in de laatste dagen voor vertrek worden geboekt, dus het verkopen van maximaal 150 tickets heeft geen invloed op klanten die zomerreizen plannen.

Tijdens de paasreis stonden passagiers in de rij voor lange rijen op luchthavens. Ernstige verstoringen op Manchester Airport leidden tot het ontslag van de algemeen directeur, Karen Smart.

Door vertragingen bij het verkrijgen van veiligheidsmachtiging voor nieuw personeel van de luchtvaartmaatschappij konden rekruten niet beginnen met trainen. Transportsecretaris Grant Shapps vertelde onlangs aan de Transportcommissie van het parlement dat de regering luchthavens zal toestaan ​​om personeel op te leiden zonder veiligheidsmachtiging.