De nieuwe luchtvaartmaatschappijen die wedden op vliegen staat op het punt van start te gaan

De nieuwe luchtvaartmaatschappijen die wedden op vliegen staat op het punt van start te gaan

Door Adrienne Murray
Bedrijfsreporter, Oslo

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, NorseAfbeelding bijschrift, Nieuwe Noorse luchtvaartmaatschappij Norse Atlantic Airways vliegt de lucht in op 14 juni

De pandemie zorgde voor de meest turbulente periode in de geschiedenis van de commerciële luchtvaart.

Toch zijn het afgelopen jaar tientallen nieuwe luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld gestart, in de hoop dat het vliegverkeer weer op gang komt.

“Het is eigenlijk een heel goed moment om een ​​luchtvaartmaatschappij te lanceren”, zegt Bjorn Tore Larsen, CEO van Norse Atlantic Airways. “Er is een enorme opgekropte vraag. Mensen kunnen al twee jaar of langer niet reizen, vooral tussen continenten.”

Norse Atlantic Airways is een van de nieuwkomers en zal vanaf 14 juni beginnen met het vliegen met haar “longboats” tussen Europa en Noord-Amerika, nadat ze vliegtuigen voor lage prijzen hebben gekocht en waardevolle luchthavenslots, waaronder London Gatwick en New York JFK, hebben kunnen bemachtigen.

Het Noorse bedrijf ontving meer dan 3.000 sollicitaties voor zijn eerste 50 pilootbanen.

Bijschrift afbeelding, Bjorn Tore Larsen is ervan overtuigd dat de vraag naar vliegreizen nu sterk groeit

“Dit zijn eigenlijk gloednieuwe vliegtuigen”, zegt de heer Larsen, wijzend op de vloot Boeing Dreamliners op het tarmac op de luchthaven van Oslo. “We hebben deze vliegtuigen veel lager kunnen krijgen [priced] dan iemand anders eerder heeft kunnen bereiken.”

Norse gaat de strijd aan met gevestigde spelers, zoals British Airways en Air France. Maar Larsen gelooft dat het voordelen heeft om de luchtvaartmaatschappij helemaal opnieuw op te bouwen.

“We hebben geen legacy-systemen”, zegt hij. “We zijn in staat om deze luchtvaartmaatschappij te starten op precies de manier die we zouden willen.”

De ondernemer, die ook een scheepvaartbedrijf heeft, vertelt de BBC dat hij een passie voor luchtvaart had, maar niet eerder in de verleiding was gekomen vanwege de hoge risico’s – sterke concurrentie, meestal erg duur om het vliegtuig te kopen, moeilijk om personeel te werven, en moeilijk om landings- en startslots te krijgen.

“Toen de sterren vorig jaar op één lijn lagen, zag ik het als een once-in-a-lifetime marktkans”, zegt hij. En meneer Larsen is niet de enige die een gouden kans ziet.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Door de lockdowns waren luchthavens over de hele wereld bijna verlaten

De International Air Transport Association (IATA), de handelsorganisatie die de luchtvaartsector vertegenwoordigt, heeft 2020 omschreven als “het slechtste jaar ooit”.

Met vluchten aan de grond daalde het aantal passagiers wereldwijd twee jaar geleden met 60% – tot 1,8 miljard, van 4,5 miljard in 2019.

Dit resulteerde in het faillissement van 55 luchtvaartmaatschappijen in 2020. Maar wat in eerste instantie misschien verrassend is, is dat er tegelijkertijd 32 nieuwe luchtvaartmaatschappijen werden gelanceerd, heeft de IATA aan de BBC verteld.

Omdat een groot deel van de industrie aan de grond stond, waren deze nieuwe luchtvaartmaatschappijen in staat goedkope vliegtuigen te kopen omdat de prijzen waren gedaald samen met de daling van de vraag. Ook konden nieuw beschikbare aankomst- en vertrekslots worden opgepikt en was er ineens personeel beschikbaar.

In 2021 was het een vergelijkbaar beeld. Terwijl het aantal passagiers wereldwijd licht herstelde tot 2,3 miljard, sloten nog eens 35 luchtvaartmaatschappijen hun deuren en kwamen er 57 nieuwe bij.

Bijschrift afbeelding, Het is begrijpelijk dat de wereld in 2020 55 luchtvaartmaatschappijen verloor, maar het is een verrassing dat er 32 nieuwe zijn opgestart

De debutanten zijn in de meeste regio’s van de wereld van de grond gekomen. Avelo en Breeze zijn actief in de VS, waar ze later dit jaar zullen worden vergezeld door de Alaskaanse luchtvaartmaatschappij Northern Pacific.

In IJsland hebben we nu Play en Niceair, terwijl de Australische nieuwkomer Bonza en het Indiase Akasa binnenkort in de lucht worden verwacht.

“Luchtvaartmaatschappijen hebben nog nooit zo’n situatie meegemaakt als de afgelopen twee jaar”, zegt luchtvaartexpert Hans Joergen Elnaes van adviesbureau Winair.

“Toch is er een situatie geweest waarin een enorm aantal vliegtuigen beschikbaar is, en leasetarieven tegen zeer aantrekkelijke prijzen”, legt de luchtvaartanalist uit.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

De heer Elnaes voegt eraan toe dat nieuwe luchtvaartmaatschappijen sinds 2020 ook gemakkelijk werkloos cabinepersoneel en piloten kunnen aantrekken – van wie velen hun baan hebben verloren tijdens de pandemie.

Hij denkt echter dat dit unieke venster nu is gesloten, vooral wat betreft het veiligstellen van goedkope financiering. “De once in a lifetime deals voor het leasen van vliegtuigen waren in 2021. Die dagen zijn voorbij.”

Zowel Norse als Iceland’s Play zullen goedkope trans-Atlantische vluchten uitvoeren.

Dit is een deel van de markt waar andere nieuwkomers hebben gefaald. Wow stopte in 2019, terwijl Norwegian Airlines begin 2021 zijn langeafstandsroutes stopzette.

De heer Elnaes meent echter dat er waardevolle lessen zijn geleerd en dat de huidige situatie anders is.

“Beiden zijn erg voorzichtig om niet te ambitieus te zijn, niet te veel vluchten uit te voeren, voordat ze zich hebben gevestigd en zien hoe de dingen werken”, zegt hij.

Een andere nieuwe Noorse luchtvaartmaatschappij, het in Oslo gevestigde Flyr, lanceerde afgelopen zomer binnenlandse en Europese vluchten. De chief executive, Tonje Wikstrom Frislid, zegt dat klein en slank zijn hielp om de latere lockdowns te doorstaan.

Afbeeldingsbron, FlyrImage-bijschrift, Noorse luchtvaartmaatschappij Flyr begon vorig jaar met services

“We moesten ons model echt bewijzen. Vooral de afgelopen winter zijn we echt op de proef gesteld”, zegt ze. “En we hebben de test doorstaan.”

“Het opzetten van een bedrijf op zich is een uitdaging. Het creëren van een nieuwe luchtvaartmaatschappij is een extreme uitdaging. En we hebben het gedaan op Teams voornamelijk.”

Mevrouw Frislid voegt toe dat de beschikbaarheid van ervaren luchtvaartpersoneel op zoek naar werk een grote bonus was. “Je hebt specifieke competentie nodig om een ​​luchtvaartmaatschappij te starten.

“Dat is niet gemakkelijk te krijgen in een normale omgeving. Deze pandemische situatie opende die mogelijkheid.”

Binnenkort vliegt Flyr met 12 vliegtuigen over 46 routes. “We gaan dit stapsgewijs opbouwen”, zegt mevrouw Frislid.

Afbeeldingsbron, FlyrImage bijschrift, Tonje Wikstrom Frislid zegt dat haar luchtvaartmaatschappij Flyr werd geholpen door de beschikbaarheid van getrainde piloten en stewards

Onder de nieuwe rekruten van de luchtvaartmaatschappij is piloot Peter Haglehoj. “De pandemie was voor veel mensen behoorlijk zwaar”, zegt hij. “Dus nieuwe luchtvaartmaatschappijen is goed. Het betekent meer banen.”

Nu de reisbeperkingen voor het coronavirus over de hele wereld steeds verder worden opgeheven, stijgt het aantal passagiers wereldwijd sterk. In maart waren ze 76% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit de laatste cijfers van de IATA. Toch verwacht de organisatie nog steeds niet dat de pre-pandemische high van 2019 zal worden geëvenaard tot 2024.

En net nu de coronaviruscrisis is afgenomen, is er een ander onvoorzien probleem ontstaan ​​voor luchtvaartmaatschappijen: de oorlog in Oekraïne.

Hierdoor is Oekraïne te gevaarlijk geworden om over te vliegen, terwijl Rusland zijn luchtruim heeft gesloten voor westerse luchtvaartmaatschappijen. Dit heeft uren toegevoegd aan sommige routes tussen Europa en Azië en ze onrendabel gemaakt.

Belangrijker is dat de wereldwijde olieprijzen zijn gestegen en de kosten van vliegtuigbrandstof zijn verdubbeld sinds vorig jaar. IATA’s directeur-generaal Willie Walsh s heeft gesuggereerd dat daardoor hogere tarieven “onvermijdelijk” zijn.

Toch zegt de heer Elnaes dat passagiers bereid zijn hogere kosten te betalen. “Mensen willen gewoon reizen.” Hij voegt eraan toe: “We zagen een afnemende vraag in de eerste 12 tot 14 dagen nadat Rusland was binnengevallen, maar daarna stabiliseerde deze.”

Mevrouw Frislid van Flyr zegt dat haar luchtvaartmaatschappij met gloednieuwe vliegtuigen vliegt, “wat ons ongeveer 14% brandstof bespaart” [compared with older planes]. Dat is dus ook een manier om met de stijgende brandstofprijzen om te gaan.”

Inmiddels heeft het Noors gekozen voor een iets zachtere lancering met minder vliegtuigen.

“We hebben de flexibiliteit om voorzichtig en in lijn met de vraag de markt te betreden, en dat is precies wat we zullen doen”, zegt de heer Larsen, de CEO.