De nieuwe jetset – waarom het gebruik van privévliegtuigen enorm is gestegen

De nieuwe jetset – waarom het gebruik van privévliegtuigen enorm is gestegen

Door Susan Hornik
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Jet ItAfbeelding bijschrift, De wereld van privévliegtuigen is een dure en exclusieve wereld

Ondernemer Rick Schirmer zegt dat hij en zijn gezin “zich veiliger voelen” als ze met een privévliegtuig reizen.

“Privé vliegen betekent dat onze familie de veiligheidservaring op de luchthaven, de drukte op de luchthaven, de vluchtwoede en de aanwezigheid van mensen die zich vaak niet goed maskeren, kan vermijden”, zegt de in Los Angeles gevestigde marketingbaas.

Hoewel de overgrote meerderheid van ons nog nooit in een privévliegtuig heeft gezeten, is de aantrekkingskracht gemakkelijk te begrijpen.

Het is een luxe en exclusieve wereld waar je grote luchthavens en andere passagiers kunt vermijden. En u hoeft zich niet te haasten om uw inchecktijd te halen – de gestroomlijnde jet vertrekt wanneer u er klaar voor bent, en niet andersom.

Bovendien hoeft u in veel gevallen niet eens een terminalgebouw in. In plaats daarvan rijdt de limousine het asfalt op, tot aan het vliegtuig. Waar een lachend lid van het cabinepersoneel je een glas champagne overhandigt terwijl je ontspant in een zachte leren fauteuil.

Afbeeldingsbron, Rick Schirmer Afbeelding bijschrift, Rick Schirmer, afgebeeld, is een regelmatige gebruiker van privévliegtuigen

Het andere recente voordeel van privévliegtuigen – die u doorgaans huurt als een zeer dure vliegende taxi, in plaats van uw eigen te kopen – was dat ze tijdens de pandemie bleven vliegen.

Dus terwijl luchtvaartmaatschappijen de afgelopen twee jaar hun diensten aan de grond hielden, konden de superrijken en zakelijke leiders nog steeds reizen, veilig in de wetenschap dat ze vasthielden aan hun eigen Covid-19-bubbel.

Als gevolg hiervan is het gebruik van privévliegtuigen enorm gestegen, vooral in 2021. Vorig jaar waren er 3,3 miljoen van dergelijke vluchten over de hele wereld, het hoogste aantal ooit, volgens luchtvaartgegevensonderzoeksbureau Wingx.

Dit cijfer was 7% hoger dan het vorige record in 2019, waarbij de VS en Europa de groei leidden.

Maar nu de wereld de pandemie hopelijk achter ons blijft laten, zal het gebruik van privévliegtuigen nu afnemen? En moet het gebruik ervan gerechtvaardigd zijn gezien hun aanzienlijke milieu-impact?

Afbeeldingsbron, JettlyImage-bijschrift, Het interieur van privéjets is meestal erg luxueus

“Steeds meer mensen zoeken naar reisoplossingen die een gecontroleerde, flexibele ervaring bieden, die niet kan worden geboden door een commerciële vlucht”, zegt Ian Moore, chief commercial officer van privévliegtuigen, VistaJet.

Het wereldwijde bedrijf met hoofdkantoor in Malta heeft 73 vliegtuigen en de heer Moore zegt dat de vraag van klanten vorig jaar met 26% is gestegen in Europa en met 21% voor de rest van de wereld.

Hij voegt eraan toe dat 71% van de inkomende verzoeken van het bedrijf afkomstig zijn van passagiers die voorheen geen regelmatige gebruikers van de privéluchtvaart waren. “En we verwachten dat het toegenomen aantal eerste privévliegers in 2022 en daarna zal blijven groeien.”

Het is een soortgelijk beeld bij Jettly, een nieuw online boekingsplatform voor privévliegtuigen, dat 15.000 aanvragen van over de hele wereld ontvangt.

Ondertussen zeggen zusterbedrijven Jet It en JetClub dat ze moeite hebben om genoeg nieuwe vliegtuigen te krijgen om aan de vraag te voldoen. “We hebben meer vliegtuigen nodig, maar onze OEM [original equipment manufacturer] partners zijn niet in staat om genoeg te produceren”, zegt Vishal Hiremath, mede-oprichter van de twee merken en chief executive van JetClub.

Een probleem dat de vraag naar privévliegtuigen kan gaan temperen, zijn de stijgende brandstofprijzen – het doorberekenen aan de passagiers van de grote stijging van de kosten van vliegtuigbrandstof als gevolg van het aanhoudende conflict in Oekraïne. Vliegtuigbrandstof is momenteel meer dan twee keer zo duur als dit jaar vorig jaar.

“Helaas weten we nog niet hoe hoog [prices] ze zullen gaan, maar we denken dat het een behoorlijke impact zal hebben op de markt”, zegt Justin Crabbe, chief executive van Jettly.

Maar tegelijkertijd zijn privéjets nooit goedkoop geweest. En vaker kunnen gebruikers ze op hun bedrijfskosten zetten in plaats van uit eigen zak te betalen.

Hoeveel ze nu precies kosten om in te huren, lijkt een beetje op de vraag ‘hoe lang is een touwtje?’. Maar om u een voorbeeld te geven: als u eind deze maand met een privéjet zes mensen van Londen naar Ibiza en weer terug zou vliegen, zou u ongeveer $ 28.000 (£ 23.000) kosten.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Niemand zou dit missen als ze het zich plotseling konden veroorloven om met een privévliegtuig te reizen

Analyst van de luchtvaartsector, John Grant van Midas Aviation, verwacht dat sommige mensen die de afgelopen twee jaar privévliegtuigen zijn gaan gebruiken, dit ook zullen blijven doen.

“Het toenemende aanbod van lijnvluchten en de ultraconcurrerende tarieven die bij veel luchtvaartmaatschappijen worden aangeboden, zullen er uiteindelijk toe leiden dat reizigers met tegenzin een lijndienst accepteren, voor een lagere prijs met minder flexibiliteit”, zegt hij.

“Een klein deel van degenen die de afgelopen twee jaar voor het eerst gebruik hebben gemaakt van privéjets, zullen de voordelen echter als voldoende beschouwen en waar mogelijk gebruik blijven maken van dergelijke operators.”

Om de wereld van privévliegtuigen voor ons gewone stervelingen betaalbaarder te maken, bieden een aantal providers nu een tussenstation aan dat bekend staat als “semi-privévliegtuigen”.

Deze gebruiken het grotere formaat van privévliegtuigen (privéjets bieden doorgaans plaats aan zes tot twintig personen), maar je moet ze delen met medepassagiers die je niet kent. En er wordt maar een beperkt aantal bestemmingen aangeboden.

Afbeeldingsbron, AeroImage-bijschrift, Privévliegtuigen hebben een onmiskenbare aantrekkingskracht, maar zijn ze niet te rechtvaardigen in milieutermen?

Een van die aanbieders is het Amerikaanse bedrijf JSX. Woordvoerder Benjamin Kaufman zegt dat het bedrijf “een gat in de luchtvaartmarkt zag” en beweert dat de tarieven al beginnen vanaf $ 125 (£ 102) per enkele reis.

Hij voegt eraan toe dat het bedrijf “reizigers veel van de voordelen biedt van privé vliegen, tegen een aanzienlijke besparing”.

Maar hoe zit het met de milieu-impact van privévliegtuigen? Volgens de campagnegroep Transport & Environment voor schoner vervoer zijn ze vijf tot veertien keer zo vervuilend als commerciële luchtvaartmaatschappijen per passagier.

De particuliere vliegtuigindustrie stelt dat het passagiers aanmoedigt om CO2-compensatie te compenseren, en sommige bedrijven schakelen ook over op het gebruik van biobrandstoffen en onderzoeken elektrische, waterstof- en hybride aangedreven vliegtuigen.

De heer Moore van VistaJet zegt dat zijn bedrijf zich inzet voor het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2025. “En vandaag, sinds we ons duurzaamheidsinitiatief hebben gelanceerd, hebben we meer dan 85% van de leden de CO2-uitstoot laten compenseren ten opzichte van het brandstofverbruik van hun vluchten.”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Anna Hughes, directeur van Flight Free UK, is echter niet overtuigd. Haar organisatie moedigt mensen aan om een ​​jaar lang geen vliegreizen te maken.

In een tijd waarin we er alles aan moeten doen om de uitstoot te verminderen, moeten we ons afvragen of privéjets een geschikte vorm van vervoer zijn”, zegt ze.

“Geen enkel compensatieschema kan de enorme uitstoot van het nemen van een privévlucht goedmaken. Het duurt lang voordat bomen groeien, maar de uitstoot van vluchten is onmiddellijk. De meest betrouwbare manier om de uitstoot van vluchten te verminderen, blijft de eenvoudigste: minder vliegen.

“Het is een enorm voorrecht om in een privéjet te kunnen vliegen, en nu de mensheid de klimaatcrisis het hoofd moet bieden, zouden we ons voorrecht moeten gebruiken om anderen geen kwaad te doen.”

Aanvullende berichtgeving door New Tech Economy-redacteur Will Smale.