De complexe banenpuzzel van Australië ontrafelen

De complexe banenpuzzel van Australië ontrafelen

Door Phil Mercer
BBC, Sydney

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Banen in de horeca zijn vaak losse arbeid, wat betekent dat werknemers weinig rechten of gegarandeerde uren hebben

“Ik heb me nog nooit zo gedemoraliseerd gevoeld”, zegt Tooba Anwar, een 24-jarige in Pakistan geboren universitair afgestudeerde die in Sydney woont.

Ze zou haar eerste stappen op de carrièreladder moeten zetten nu de Australische economie herstelt van de ontwrichting van Covid-19, maar nauwelijks de kost verdient en afhankelijk is van uitkeringen om een ​​dak boven haar hoofd te houden.

“Ik heb te weinig werk. Ik werk gewoon in een café… (ik ben) aan het langskomen, onder (de) armoedegrens”, vertelt ze aan de BBC.

“Ik ken niemand in mijn kring van arme universitair afgestudeerden die zich een volle tank benzine heeft kunnen veroorloven. Ik ken niemand die niet regelmatig maaltijden overslaat”, zegt mevrouw Anwar.

Zelfs solliciteren naar een baan die slechts “vaag” gerelateerd is aan haar kwalificaties – ze heeft een diploma in communicatie en creatief schrijven, evenals een tertiaire kwalificatie in gemeenschapsdiensten – eindigt routinematig in afwijzing.

Haar gebrek aan praktische, hands-on training was een grote belemmering om een ​​eerste baan te krijgen.

“Het was heel moeilijk omdat veel werkplekken [routinely] vragen om vijf jaar ervaring’, zegt ze. De weinige vacatures die worden aangeboden, vragen kandidaten om enkele jaren praktijkervaring aan te tonen, die ze na een sollicitatiegesprek zegt te zullen vragen.

Afbeeldingsbron, Tooba Anwar Afbeelding bijschrift, Een universitaire kwalificatie is niet genoeg voor Tooba Anwar om op de carrièreladder te komen

Het Australische werkloosheidspercentage schommelt rond de 4% en staat op een even laag niveau (er waren meer mensen zonder werk aan het begin van de pandemie, met 5,1%). Het is vergelijkbaar met de cijfers voor het VK (3,9%) en de VS (3,8%).

ANZ, een van de grootste banken van Australië, voorspelt dat dit niveau tegen het einde van dit jaar nog verder zal dalen en in 2023 laag zal blijven.

Dat klinkt op het eerste gezicht erg bemoedigend voor Tooba Anwar en haar vrienden. Maar de arbeidsmarkt, vooral in een land ter grootte van Australië (het is meer dan 30 keer groter dan het Verenigd Koninkrijk), kan erg complex zijn.

Openstaande banen kunnen onzeker en slecht betaald zijn, of bevinden zich niet op de locatie waar ze het meest nodig zijn.

Naar schatting zijn ongeveer 2,4 miljoen Australiërs – tot een kwart van de beroepsbevolking – tijdelijke werknemers, met weinig rechten en zonder betaald verlof.

Het beleid inzake het scheppen van banen zal een cruciaal campagnethema zijn voor kandidaten om kiezers te overtuigen voorafgaand aan de algemene verkiezingen op 21 mei.

Vakbonden hebben opgemerkt dat er bij gebrek aan vaste contracten een “onzekere banencrisis was die dit land teisterde”.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Loontarieven in sommige sectoren, zoals horeca, zijn al jaren gestagneerd

Geadverteerde vacatures zijn toegenomen, maar het werk is niet altijd geschikt of dichtbij.

“Het matchen van vaardigheden (en) het matchen van locaties is niet eenvoudig”, legt Daniel Gschwind uit, de in Zwitserland geboren CEO van de Queensland Tourism Industry Council, die bedrijven vertegenwoordigt in een sector die schreeuwt om werknemers.

Zo zijn er 1.200 vacatures voor koks en koks. De kloof was vóór de pandemie een probleem, maar is nu acuter en aanvragers uit het buitenland krijgen als stimulans financiële tegemoetkoming op de visumleges.

Er zijn ook pogingen om oudere Australiërs, studenten en parttimers te verleiden zich bij de toeristische beroepsbevolking aan te sluiten.

“Het werkloosheidspercentage in Australië daalt nu tot historisch zeer lage niveaus: de arbeidspool droogt aanzienlijk meer op dan ooit tevoren. Dit is een wereldwijd probleem”, zegt hij.

“Het is een nijpend probleem. We maken gebruik van elke arbeidspool die we kunnen vinden, inclusief het aantrekken van geschoolde migranten uit het buitenland.”

En er is hier een breder probleem: de erkenning dat de lage lonen, die al jaren gestagneerd zijn, moeten worden aangepast.

Afbeeldingsbron, Getty Images

“Het is misschien een kwestie van reputatie”, zegt Gschwind. “Toerisme, en vooral gastvrijheid, wordt nog steeds niet zo gerespecteerd als een beroepskeuze. Daar proberen we iets aan te doen.”

Er is ook een arbeidscrisis aan de andere kant van het continent, West-Australië, dat de laatste staat was die zijn door Covid gesloten internationale grenzen heropende.

In 2019 had het toerisme in West-Australië een recordjaar dat AUD $ 13,5 miljard (£ 7,5 miljard; US $ 9,87 miljard) opleverde. De staat verwelkomde 536.400 internationale bezoekers, een stijging van meer dan 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar het coronavirus sloeg deze trend koud.

Om dit deel van de economie nieuw leven in te blazen, heeft het arbeiders nodig, en veel van hen.

Roger Cook, de minister van Toerisme van West-Australië, vestigt zijn hoop deels op jonge overzeese reizigers die hun liefde voor langeafstandsreizen, in het bijzonder voor Australië, nieuw leven inblazen.

“Terwijl de terugkeer van werkende vakantiegangers en internationale studenten helpt om een ​​aantal van deze lacunes in het personeelsbestand op te vullen, erkennen we de behoefte aan een grotere pijplijn van geschoolde werknemers van eigen bodem in de horeca- en toerismesector, om de industrie toekomstbestendig te maken,” vertelt hij de BBC in een verklaring per e-mail.

Verschillende cursussen toerisme en gastvrijheid aan hogescholen voor technisch en voortgezet onderwijs – waaronder commerciële koks – zijn nu voor de halve prijs of gratis voor in aanmerking komende studenten en worden gefinancierd door de overheid.

“De arbeidsmarkt in Australië ziet er nu echt veelbelovend uit voor jonge mensen en is beter dan in jaren. Er zijn meer kansen voor jonge mensen… maar er zijn ook veel meer onzekerheden”, legt Kate Griffiths, onderzoeker bij de Grattan Institute, een in Melbourne gevestigde onderzoeksorganisatie.

“We weten dat jonge mensen niet op een sterke basis stonden toen ze de pandemie ingingen. Er was een groeiende welvaart en inkomensongelijkheid tussen jong en oud in Australië, en toen zagen we dat de pandemie jongeren harder trof dan de meeste groepen.

Afbeeldingsbron, Getty Images

“Het waren hun banen en hun uren die het eerst moesten verdwijnen toen de lockdowns werden ingevoerd”, voegt ze eraan toe.

Covid-19 stortte Australië in de eerste recessie sinds het begin van de jaren negentig.

De economie herstelt zich, maar het financiële herstel is niet eens in het hele land en veel jongere Australiërs lopen mis omdat ze relevante vaardigheden of ervaring missen.

“Dit is zo’n veelvoorkomend probleem. De jongeren met wie ik werk kunnen geen goede baan vinden… die minstens (het) minimumloon betalen”, zegt Bronwyn O’Brien, een maatschappelijk werker bij SydWest Multicultural Services in Sydney.

“Uiteindelijk doen ze contant werk voor een vriend van een vriend of een ver familielid voor AUD $ 10 per uur in niet al te beste omstandigheden, zonder werkzekerheid. De kans om goed werk te krijgen is zo beperkt.”

Tooba Anwar wil gewoon de kans krijgen om bij te dragen en een eerlijk loon te verdienen.

“Het is zo’n verspilling van de energie, kennis en enthousiasme die we allemaal hebben. We zouden graag een baan hebben waar we echt ondersteund worden, waar we zeker werk hebben”, zegt ze.