De beste spionnen die drie dagen per week tegen terrorisme vechten

De beste spionnen die drie dagen per week tegen terrorisme vechten

Door Angela Henshall
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, GCHQBeeldonderschrift, Vicky en Emily hebben samen meer dan drie decennia ervaring in het verzamelen van inlichtingen

Het verstoren van terroristische complotten moet een van de meest cruciale banen in het land zijn, dus het zal u misschien verbazen te weten dat deze uiterst belangrijke rol aan de top van de Britse signalen en cyberinlichtingendienst niet door één persoon maar door twee parttimers wordt vervuld.

Vicky en Emily zijn GCHQ’s adjunct-directeuren van terrorismebestrijding – een van de allereerste banen in een operationele inlichtingenfunctie op zo’n hoog niveau. Ze spraken met de BBC op voorwaarde van anonimiteit.

Ze gebruiken geavanceerde analyses om militaire operaties te ondersteunen en de regering te helpen reageren op veranderende geopolitiek om de terreurdreiging in eigen land te verminderen. GCHQ werkt samen met MI5 en de geheime inlichtingendienst aan terrorisme, cyberaanvallen, zware criminaliteit en spionage.

Het paar ontmoette elkaar ongeveer tien jaar geleden en kreeg een band terwijl ze voor een deel van hun carrière in de VS waren. Ze namen in mei 2020 de beslissing om samen te solliciteren naar de huidige baan als promotie, of helemaal niet, net toen de pandemie uitbrak.

“Vicky’s baby was nog maar een paar weken oud, dus in het begin twijfelden we of de timing voor ons werkte”, zegt Emily. “En natuurlijk had ze slaapgebrek en was ze uitgeput van het zorgen voor een pasgeboren baby en een peuter met minimale [Covid-dictated] ondersteuning, dus praktisch wisten we dat het moeilijk zou zijn”, voegt ze eraan toe.

“Vicky was een trooper en herinnert zich nog levendig dat ze om 3 uur ’s ochtends een cv schreef na een nachtelijke voeding!”

Zoals bij veel andere banen werd er over dit werkpatroon onderhandeld, terwijl de ene helft van het paar letterlijk de baby vasthield en op het kind van de ander paste tijdens een beoordelingsdag voor de rol. Wat maar al te bekend zou kunnen klinken.

Beide werkende ouders, elk 28 uur per week. Samen hebben ze meer dan 30 jaar ervaring in de nationale veiligheid en het verzamelen van inlichtingen.

Maandagen zijn “crossover-dag” en ze gebruiken één e-mailadres “in zowel onze geclassificeerde als niet-geclassificeerde inboxen”, wat volgens Vicky betekent dat mensen nooit weten wie van de twee reageert.

Ze gebruiken de maandag om de komende week op kantoor te plannen, en door elkaar te ontmoeten, kunnen ze dreigingen blijven bespreken, problemen bespreken die zich in het weekend ontwikkelen en de balans opmaken van de terrorismebestrijdingsstrategie met mensen in Whitehall.

“Het betekent dat we het volledige scala van onze topgeheime werklast kunnen bespreken en dat we ervoor zorgen dat we dit samen doen op het kantoor waar we toegang hebben tot geclassificeerde systemen”, zeggen ze.

Ze hebben ook vergaderingen met het senior managementteam “waar we de balans opmaken van de terreurdreiging, operationele problemen, samenwerkingsmogelijkheden en risico’s”, en ze maken tijd vrij om het welzijn van hun teams te bespreken.

Fooi geven aan werkzoekenden

Het feit dat dit GCHQ-banenaandeel überhaupt bestaat, weerspiegelt hoe radicaal de pandemie de arbeidsmarkt omdraait ten gunste van sommige bekwame professionals.

In 2021 waren er in het VK 122.000 werknemers met een arbeidsovereenkomst, wat volgens officiële cijfers een lichte stijging was ten opzichte van de 119.000 in 2020. De overgrote meerderheid van de banen was voor vrouwen die werkzaam waren in het onderwijs of in de gezondheidszorg en de sociale zorg.

Maar nu is de vraag van werknemers naar meer flexibiliteit groot. Thuiswerken is toegenomen van één op de 20 werknemers vóór de pandemie tot één op de vijf vandaag, en er is een golf van spraakmakende benoemingen tot co-chief executives geweest, deels als reactie op een pandemische burn-out.

De helft van het Britse publiek denkt echter nog steeds dat parttime werken op topniveau gewoon niet mogelijk is, en bijna hetzelfde percentage zou een parttime collega geen “belangrijke of bedrijfskritieke taak” geven, volgens een peiling van adviesbureau Timewise .

Toch zijn er acht miljoen deeltijdwerkers, goed voor ongeveer een kwart van de Britse beroepsbevolking. En onder hen zijn er nu ongeveer 750.000 in hogere functies met strategische verantwoordelijkheid, met een gemiddeld salaris van £ 47.0000, volgens een analyse in april van het Learning and Work Institute.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er evenveel vacatures in het VK als er werklozen zijn die op zoek zijn naar een baan, wat betekent dat de bal heel stevig in het kamp van de Britse werkzoekenden ligt.

En ze zijn vaak “duwen op een open deur”, aldus Stephen Evans, chief executive bij Learning and Work Institute. “Recruiters moeten proactief aangeven dat ze openstaan ​​voor flexibel werken, en werkzoekenden moeten niet bang zijn om te vragen”, zegt hij.

Afbeeldingsbron, TimewiseImage-bijschrift, Zak Mensah en Sara Wajid delen een van de grootste onafhankelijke museumtrusts in het land. Niet alleen voor werkende moeders

Dit gaat ook niet alleen over werkende moeders. Er is een aanzienlijke kloof tussen de regelingen die alle werknemers hebben en wat ze willen. Flexitime wordt gebruikt door slechts 21% van de werknemers, maar 39% wil dit voordeel, volgens een recente CIPD-enquête.

Een ander krachtig paar, Zak Mensah en Sara Wajid, zijn co-chief executives van Birmingham Museums Trust.

Ze werken elk drie dagen per week aan het runnen van een van de grootste onafhankelijke museumtrusts in het land, verspreid over negen locaties in de stad.

Van de 45 instellingen die vertegenwoordigd zijn in de Nationale Museumraad, is het de enige organisatie die wordt geleid door gekleurde mensen.

Net als Vicky en Emily besloten ook zij om als team te solliciteren voor deze hogedrukrol. Geen van beiden zou het solo op zich hebben genomen.

Het paar zegt dat het feit dat ze van totaal verschillende achtergronden, vaardigheden en generaties hebben, hen beter maakt in het hele werk. “Net als bezoekers die een van onze sites bezoeken”, voegt de heer Mensah toe, een vader van twee jonge kinderen.

“2020 had ons beiden opnieuw doen evalueren wat belangrijk is in het leven”, voegt hij eraan toe. “Er is een reden waarom twee piloten in de cockpit zitten!”

‘Vrouwen worden vaker gestigmatiseerd’

Hoewel er duidelijke voordelen zijn aan het delen van banen, laat Heejung Chung, een professor in sociologie aan de Universiteit van Kent, een waarschuwing horen omdat ze zegt dat de Britse werkcultuur “degenen die hun gezicht laten zien” nog steeds als productief en toegewijd beschouwt.

Dit betekent dat jobsharers niet alleen veel overlaptijd hebben voor overdrachten, maar ook langer werken om er dubbel zeker van te zijn dat gestigmatiseerde opvattingen worden weggenomen, zegt ze.

Dit is waarschijnlijker wanneer die delers moeders of vrouwen zijn. “Wanneer [mothers] flexibel werken, lopen ze meer kans om gestigmatiseerd te worden in vergelijking met, laten we zeggen, een heteroseksuele oudere man die een job deelt. Mensen zullen denken dat hij een baan deelt omdat hij een andere leidinggevende functie bekleedt, waarvan wordt aangenomen dat het een positieve invloed heeft op de werkprestaties.”

De realiteit is echter dat veel banen beter uitpakken voor bazen dan voor werknemers – ze krijgen twee hersens voor de prijs van één.

Professor Chung zegt dat het onvermijdelijk is dat mensen die werk delen “harder werken en ervoor zorgen dat ze meer beschikbaar zijn dan wanneer er één persoon aan het werk is, om te overcompenseren.”

Maar voor Emily en Vicky bij GCHQ komen de voordelen voort uit het weerkaatsen van ideeën van hun tegenpartij.

“Dingen worden sneller omgedraaid en de laatste hindernissen bij eventuele problemen worden gemotoriseerd met het extra momentum dat een banenverdeling met zich meebrengt”, zegt Vicky.

Maar ze zijn streng met de grenzen tussen werk en thuis. “We gaan wel naar sommige evenementen samen, maar daar hebben we een hele hoge drempel voor. Niet-werkdagen zijn onaantastbaar”, zegt Emily. “We willen geen voorstanders zijn” [for job sharing]als het in werkelijkheid niet mogelijk is om te bereiken.”