Californische rechtbank verklaart wet die vrouwen in raden van bestuur ongrondwettelijk maakt

Californische rechtbank verklaart wet die vrouwen in raden van bestuur ongrondwettelijk maakt

Door Matt Murphy
BBC nieuws

Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Alex Padilla waarschuwde in 2018 dat de rekening praktisch onuitvoerbaar was

Een rechtbank in Los Angeles heeft gezegd dat een Californische wet die bedrijven verplicht om maximaal drie vrouwen in raden van bestuur te hebben, ongrondwettelijk is.

Rechter Maureen Duffy-Lewis van het Hooggerechtshof zei dat de wet, aangenomen in 2018, het recht op gelijke behandeling onder de staats- en federale wet schond.

Staatssecretaris Shirley Weber’s heeft gezegd dat ze de uitspraak zal aanvechten.

Volgens de wet werden bedrijven geconfronteerd met boetes tot $ 300.000 (£ 240.000) voor het niet voldoen aan de vereiste vertegenwoordiging.

Het riep alle bedrijven met het hoofdkantoor in Californië op om tegen eind 2019 ten minste één bestuurslid te hebben dat zich als vrouw identificeerde.

In januari 2022 zou dat aantal stijgen tot twee vrouwen in besturen met vijf personen of minder en drie vrouwen in besturen van zes of meer leden.

De uitdaging werd aangegaan door de conservatieve juridische groep Judicial Watch, die beweerde dat het illegaal was om belastinggeld te gebruiken om een ​​wet te handhaven die het recht op gelijke bescherming onder de Californische en federale wetgeving schond door op geslacht gebaseerde quota af te dwingen.

De groep verwelkomde de uitspraak en de president, Tom Fitton, bekritiseerde wat hij noemde “de ongekende aanvallen van radicaal links op de antidiscriminatiewetgeving”.

Maar in een verklaring die dinsdag werd uitgegeven, zei mevrouw Weber dat de uitspraak van de rechtbank “kritisch en substantieel bewijs van discriminatie van vrouwen” negeerde en zei dat ze staatsadvocaten had opgedragen om in beroep te gaan.

“Ik ben diep teleurgesteld in het besluit van de rechtbank om de staat toe te staan ​​terug te keren naar beleid dat systemische genderdiscriminatie toelaat om een ​​ondoordringbare muur te creëren die vrouwen uitsluit van de meest invloedrijke bestuurskamers van de staat”, voegde mevrouw Weber eraan toe.

Staatssenator Toni Atkins, een democraat die hielp om het wetsvoorstel door de staatsvergadering te loodsen, zei dat de uitspraak teleurstellend was en diende als een herinnering “dat onze wettigheid soms niet overeenkomt met onze realiteit”.

“Meer vrouwen in raden van bestuur betekent betere beslissingen en bedrijven die beter presteren dan de concurrentie”, zei mevrouw Atkins in een verklaring. “Wij vinden dat deze wet belangrijk blijft, ondanks de ontmoedigende uitspraak.”

Hoewel geen enkel bedrijf ooit werd vervolgd op grond van het wetsvoorstel, en de staat getuigde dat het nooit van plan was om te vervolgen, is de wet gecrediteerd voor het verbeteren van de vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur.

Maar critici hebben opgemerkt dat de helft van de bedrijven die volgens de wet een aanvraag moeten indienen, dit niet heeft gedaan.

Anderen hebben opgemerkt dat de wet op wankele fundamenten was gebouwd en een brief van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Alex Padilla, die tijdens het proces aan de oppervlakte kwam, waarschuwde toenmalig gouverneur Jerry Brown, weken voordat hij de wet ondertekende, dat deze praktisch onuitvoerbaar was.

De uitspraak komt slechts enkele weken nadat Judicial Watch met succes een andere wet heeft aangevochten die besturen verplicht om personen op te nemen die zich identificeren als lid van een “ondervertegenwoordigde gemeenschap”.

Wetgevers hadden geprobeerd de vertegenwoordiging van bepaalde raciale groepen en leden van de LGBT-gemeenschap onder het wetsvoorstel te vergroten.