Britse rente stijgt tot hoogste sinds 2009

Britse rentetarieven stijgen naar het hoogste niveau sinds 2009Gepubliceerd1 minuut geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delen

De rentetarieven zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds 2009 terwijl de Bank of England het tempo van de stijgende prijzen probeert te stoppen.

De tarieven stegen van 0,75% naar 1%, de vierde stijging op rij sinds december.

De inflatie, die al in het snelste tempo in 30 jaar stijgt, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar 10% overschrijden, waarbij de brandstof-, energie- en voedselkosten stijgen, deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De Bank waarschuwde ook dat de Britse economie volgend jaar zal krimpen.

Het zei dat de inflatie was “geïntensiveerd” na de Russische invasie van Oekraïne, waardoor huishoudens hun uitgaven moesten beteugelen, wat de groei dreigde.

De Bank heeft de rentetarieven opnieuw verhoogd om te proberen dit tegen te gaan, de vierde keer dat ze deze sinds december heeft verhoogd, omdat ze probeert de stijgende kosten van levensonderhoud in te dammen.

In zijn laatste rapport voorspelde het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank – dat de tarieven vaststelt – dat de inflatie de komende maanden 9% zou bereiken – een stijging ten opzichte van een eerdere voorspelling van 8% – en tegen het einde van het jaar de 10% zou overschrijden.

Het zei dat de impact van de oorlog in Oekraïne op de energieprijzen van huishoudens grotendeels de oorzaak was, na de verhoging van het energieprijsplafond in april en een verdere verwachte stijging in oktober, die de huishoudelijke rekeningen zou kunnen opdrijven tot £ 2.800 per jaar.

Consumenten worden ook geconfronteerd met veel hogere prijzen voor voedsel, goederen en diensten, zei het.

Hoe hoog kan de Britse rente gaan?

“De mondiale inflatiedruk is sterk toegenomen na de Russische invasie van Oekraïne. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de vooruitzichten voor de wereld- en Britse BBP-groei”, aldus de MPC.

“De groei van het Britse BBP zal naar verwachting sterk vertragen in de eerste helft van de prognoseperiode”, voegde het eraan toe. “Dat weerspiegelt voornamelijk de aanzienlijke negatieve impact van de scherpe stijgingen van de wereldwijde prijzen voor energie en verhandelbare goederen op de reële inkomens van de meeste Britse huishoudens en de winstmarges van veel Britse bedrijven.”

De MPC verwacht nu dat de Britse economie in 2022 met 0,25% zal krimpen, een daling ten opzichte van de eerdere voorspelling van 1,25% groei. Hoewel dat technisch gezien geen recessie zou zijn – gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van krimp – zou het VK er wel een reëel risico op lopen.

De MPC heeft ook zijn groeivooruitzichten voor 2023 verlaagd tot 0,25%, van 1%.

Rusland is een van ’s werelds grootste olie- en gasproducenten en de invasie van Oekraïne heeft de wereldwijde energieprijzen opgedreven uit bezorgdheid over verstoring van de bevoorrading. Rusland en Oekraïne zijn ook belangrijke producenten van grondstoffen zoals metalen, meststoffen en voedingsmiddelen, waarvan de prijzen ook enorm zijn gestegen.

De prijzen in het VK stegen al voor de oorlog als gevolg van de impact van de pandemie en de inflatie bereikte in het jaar tot maart 7% – het hoogste in 30 jaar en ruim boven de doelstelling van 2% van de Bank.

Het MPC zei dat het verwachtte dat de inflatie dit jaar zou pieken, alvorens terug te vallen tot 3,5% in 2023 en tot 1,5% in 2024. Het zei echter dat de impact van consumenten die de broekriem aanhalen veel langer voelbaar zou zijn en dat het “monetair beleid niet in staat is om voorkomen”.

Naarmate de economie vertraagt, verwacht ze dat de werkloosheid geleidelijk zal stijgen van een dieptepunt dit jaar tot ongeveer 5% in 2024.

De prognoses zijn gebaseerd op marktverwachtingen dat de rente medio 2023 tot 2,5% zal stijgen voordat hij weer terugvalt.