Britse inflatie: ‘Ik kan niet veel meer doen om geld te besparen’

Britse inflatie: ‘Ik kan niet veel meer doen om geld te besparen’

Door Colletta Smith & Beth Timmins
Correspondent consumentenzaken

Gepubliceerd3 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBijschrift afbeelding, Cheryl Holmes zei dat ze niet veel meer kon doen om geld te besparen, aangezien haar rekeningen stegen en het salaris hetzelfde bleef

De prijzen in het VK stijgen in het snelste tempo in 40 jaar.

Hogere energie- en voedselrekeningen, deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, drijven de kosten van levensonderhoud op.

De inflatie in het VK, het tempo waarmee de prijzen stijgen, steeg tot 9% in de 12 maanden tot april, tegen 7% in maart.

We vroegen mensen in het hele land hoe zij omgaan met de stijgende kosten.

Waarom stijgen de prijzen zo snel? Wanneer zou de inflatie kunnen dalen? Energierekeningen stuwen de inflatie naar het hoogste punt in 40 jaarRecessieangst neemt toe naarmate stijgende prijzen de uitgaven drukken Het gezin: ‘Ik bezuinig op kleding en voedsel’

Cheryl, 33, woont in een huurhuis met haar man, negen jaar oude zoon en één jaar oude dochter.

Ze zei: “De afgelopen maanden, vooral sinds april, heb ik echt een enorme stijging van mijn rekeningen opgemerkt.

“Mijn salaris is hetzelfde gebleven, maar er is een beetje minder vanwege de National Insurance,” zei ze. “Mijn energierekening is met £ 52 per maand gestegen, wat iets meer dan £ 600 per jaar is, dus ik merk echt het verschil en daarbovenop heb ik jaarlijkse verhogingen zoals autoverzekeringen.

“Ik heb mijn Disney Plus tv-abonnement opgezegd. Ik probeer de kleding die we kopen en de uitgaven voor mijn boodschappen laag te houden, binnen het budget probeer ik mijn kosten van levensonderhoud zo laag mogelijk te houden. Ik doe dat niet Ik heb echt het gevoel dat ik veel meer kan. Ik doe al een aantal jaren het licht in elke kamer uit, zet de verwarming op een timer, zorg ervoor dat ik een volle vaatwasser en wasmachine gebruik en ik heb bijna geen ideeën. Het is een strijd en het lijkt alsof er niet echt veel meer is dat ik kan doen.”

Ze zei dat haar belangrijkste doel is om te sparen voor het kopen van een huis en dat de kosten van levensonderhoud haar vertragen.

Mevrouw Holmes, die werkt als gezondheidsanalist, deelt haar tips om geld te besparen op haar Instagram-account Frugal Me Free.

Ze maakt zich zorgen over verdere stijgingen van de energierekening in augustus, wanneer het volgende prijsplafond wordt vastgesteld.

“Het kan een beetje verontrustend zijn dat je je een beetje hulpeloos voelt, maar ik doe gewoon mijn best om optimistisch te blijven.”

De student: ‘Ik kook en vries voedsel in batches’ Afbeelding bijschrift, Kira Hayward

Kira Hayward, 19, uit Hull is een tweedejaarsstudent aan de Salford University en huurt samen met haar partner Josh.

Ze werkt ook parttime voor een productiebedrijf in Manchester.

Ze krijgt een studieschuld en de hoogste beurs en betaalt vier keer per jaar huur.

“Ik verwacht niet dat mijn ouders me zullen helpen, ze zijn niet de grootste verdieners ter wereld en ik zou liever onafhankelijk zijn”, zei ze.

Ze zei dat stijgende voedselprijzen betekenen dat haar geld niet zo ver reikt.

“Mijn boodschappen zijn 10 pond meer per week, het brood dat ik heb is ongeveer 50 cent gestegen,” zei ze.

“Vroeger deed ik elke week boodschappen, maar ik doe het nu elke 10 dagen of twee weken en op de goedkopere plaatsen en ik probeer een grote partij kip te krijgen en alles in te vriezen en ervoor te zorgen dat ik ze opdeel en een batchmaaltijd maak zoals spaghetti bolognese Het is frustrerend dat, hoewel ik geld opzij zet, ik mijn uitgaven aan alles moet begrenzen.

“Ik ging op Instagram en YouTube en ik zag deze fysieke budgetbinders. Ik haal het geld van de bank en ik budget voor dingen zoals mijn boodschappen.

“Als ik weet dat ik £ 80 in mijn persoonlijke boodschappen voor de maand heb, weet ik dat ik daar niet overheen kan gaan.

“Voordat mijn studielening in april binnenkwam, had ik £ 17 op mijn bank. Geen spaargeld, niets. Ik voelde me teleurgesteld in mezelf. Ik wil geen rood staan. Dit heeft me zeker geleerd dat je moet budgetteren.”

Mevrouw Hayward heeft geprobeerd dingen online te verkopen, maar heeft gemerkt dat ze, vanwege de hogere verzendkosten, hier geen geld meer aan verdient in vergelijking met wat het kost om te posten.

Het gepensioneerde echtpaar: ‘We gaan minder uit en bezuinigen op reizen’Bijschrift afbeelding, Ev en Mike

Mike Gibbons 75 en zijn vrouw Ev, 72, zijn gepensioneerden die in Southampton wonen.

Ze hebben zes dochters en terwijl de hare niet al te ver weg woont, zijn zijn in Newcastle-under-Lyme en Milton Keynes.

Door de stijging van de benzineprijzen en de energierekening hebben ze moeten verminderen hoe vaak ze hun kinderen en kleinkinderen zien.

Mevrouw Gibbons zei: “Ze hebben maar kleine huizen, dus we kunnen niet blijven, dus we hebben hotelrekeningen en benzine er bovenop, het is een beetje een moordenaar op dit moment, dus we zijn aan het budgetteren en we gaan niet zo vaak.

Gibbons zei dat hun energierekening met £88 per maand was gestegen nadat hun provider PurePlanet failliet ging en ze naar Shell verhuisden.

Hij zei dat elke reis van 450-500 mijl om zijn gezin in Newcastle-under-Lyme te zien nu £ 25 meer aan benzine kost.

Mevrouw Gibbons zei: “Het maakt het moeilijker om onze familie regelmatig te zien, omdat je het gewoon niet meer kunt betalen, het geld is er niet. We kunnen onze kinderen gewoon niet zoveel zien als we zouden willen.”

De zakelijke baas: ‘We proberen de prijzen niet op te drijven’ Bron afbeelding, Getty Images

Clive Watson, uitvoerend voorzitter van de City Pub Group, zei dat hij ondanks stijgende kosten niet gelooft dat het verhogen van de prijzen voor klanten “op dit moment het juiste is om te doen”.

Elektriciteit is meer dan verdubbeld, terwijl de voedselkosten met ongeveer 15% zijn gestegen en de arbeidskosten voor de pubketen met 7 – 8% zijn gestegen.

Watson zei dat het bedrijf, dat 45 pubs heeft in het zuiden van Engeland, “probeerde de prijzen niet te verhogen” en de porties niet had gekrompen om kosten te besparen.

Hoewel menuwijzigingen de kosten kunnen verlagen, bijvoorbeeld door meer varkensvleesgerechten aan te bieden omdat het goedkoper is dan kip, legde de heer Watson uit dat dit “slechts wat prutswerk is” en “niet verhult” de snelle stijging van de leverancierskosten.

“We moeten veel van deze kosten op de kin dragen, wat duidelijk de bottom line beïnvloedt”, zei hij.

De heer Watson legde uit dat de regering gastvrijheid had gesteund tijdens de pandemie, maar dat zijn grootste zorg nu de steun aan zijn klanten was.

Volgens hem betekende voedsel- en brandstofarmoede dat mensen het zich niet konden veroorloven om naar buiten te gaan en hun geld uit te geven.

“Er is een crisis in het consumentenvertrouwen en de regering moet dat aanpakken”, zei hij.