Britse huishoudens krijgen dit najaar een korting op de energierekening van £ 400

Britse huishoudens krijgen dit najaar een korting op de energierekening van £ 400

Door Daniel Thomas
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd15 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delen

Elk huishouden in het VK krijgt dit najaar een korting op de energierekening van £ 400 als onderdeel van een pakket nieuwe maatregelen om de stijgende prijzen aan te pakken.

De armste huishoudens krijgen ook een eenmalige betaling van 650 pond om te helpen in de kosten van levensonderhoud, zei kanselier Rishi Sunak.

Het volgt op waarschuwingen dat miljoenen mensen het moeilijk zouden kunnen hebben als de energieprijzen in oktober weer stijgen zoals verwacht.

Sunak zei dat hij “aanzienlijke steun” had aangeboden aan het hele VK.

Het pakket nieuwe maatregelen, ter waarde van in totaal £ 15 miljard, zal gedeeltelijk worden gefinancierd door een meevaller van 25% op de winsten van olie- en gasbedrijven, die de afgelopen maanden enorm zijn gestegen.

Het komt een dag na het kritische rapport van Sue Gray over lockdown-feesten in Downing Street en volgt op intense druk op de regering om meer te doen om mensen te helpen met de kosten van levensonderhoud.

De heer Sunak kondigde de steun aan in het Lagerhuis en zei dat de regering ook meer gerichte hulp zou bieden aan gepensioneerden en gehandicapten.

“We weten dat mensen worden geconfronteerd met uitdagingen met de kosten van levensonderhoud en daarom stap ik vandaag in met verdere ondersteuning om te helpen met stijgende energierekeningen”, zei de heer Sunak.

“We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om degenen te helpen die de hoogste prijs betalen voor de hoge inflatie waarmee we worden geconfronteerd. Daarom richt ik deze aanzienlijke steun aan miljoenen van de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Ik zei dat we mensen zouden steunen en dat is wat deze steun vandaag doet.”

Eerder deze week zei de Britse energieregulator Ofgem dat de gemiddelde energierekening voor huishoudens in oktober met £ 800 zou stijgen, waardoor deze op £ 2.800 per jaar zou komen. De rekeningen waren in april al gemiddeld met £ 700 gestegen.

Ofgem waarschuwde dat 12 miljoen huishoudens in armoede zouden kunnen belanden vanwege de kosten van verwarming van hun huizen.