Birmingham Airport: ‘Chaos’ omdat reizigers met lange wachtrijen te maken krijgen

Birmingham Airport: ‘Chaos’ omdat reizigers met lange wachtrijen te maken hebbenGepubliceerd33 minuten geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenMediabijschrift, Birmingham Airport: Lange wachtrijen dwingen passagiers naar buiten

Duizenden reizigers hebben urenlang in de rij moeten staan ​​op Birmingham Airport.

Passagiers beschreven de situatie als “absolute chaos” en “manisch” terwijl lijnen buiten de luchthaventerminal kronkelden.

Birmingham Airport gaf toe dat de wachtrijen maandag lang waren, maar zei dat ze “beheerd en in beweging” waren.

Reizigers op Manchester Airport melden ook op sociale media lange wachtrijen. De bazen daar gaven eerder de schuld aan personeelstekorten.

Birmingham Airport zei dat de beslissing was genomen om wachtrijen voor de beveiliging buiten het terminalgebouw te laten lopen om te voorkomen dat die “verstrikt” zouden raken in de wachtrijen bij het inchecken.

De scènes vinden plaats iets meer dan twee maanden voordat Birmingham de 2022 Commonwealth Games organiseert, met meer dan een miljoen toeschouwers die worden verwacht bij evenementen in de hele regio.

Een reiziger zei maandag dat het haar “twee uur kostte om door de check-in en de beveiliging te komen”.

Afbeeldingsbron, Rebecca Young/PA Media Bijschrift afbeelding, Vakantiegangers stonden voor lange rijen op Birmingham Airport

Een ander zei dat ze bang waren hun vlucht te missen vanwege een “gebrek aan management”.

Birmingham Airport zei maandag 15.000 passagiers te verwachten, maar de helft daarvan was geboekt op vluchten die vertrekken rond de “drukke dageraadpiek”.

Lange wachtrijen zijn de afgelopen weken een vast onderdeel geworden op verschillende luchthavens, waaronder Manchester, Heathrow en Stansted.

Een aantal factoren is de schuld, waaronder personeelstekorten, een gebrek aan Border Force-functionarissen en de piek in de vraag naar reizen naarmate de Covid-19-beperkingen in het VK en daarbuiten werden opgeheven.

Nu de verstoring tijdens de paasvakantie grotendeels te wijten is aan personeelstekorten, dringen luchthavens erop aan dat nieuwe rekruten – zoals beveiligingspersoneel – door het systeem beginnen te komen.

En een wetswijziging om het proces te versnellen zou later deze maand van kracht moeten worden.

Maar het feit dat we op sommige plaatsen nog steeds wachtrijen zien oplaaien, toont aan dat de problemen veroorzaakt door de personeelsschaarste niet van de ene op de andere dag kunnen worden opgelost.

De industrie hoopt dat het tegen de zomervakantie soepeler gaat.

Luchtvaartbedrijven hebben een succesvol hoogseizoen hard nodig – en willen niet dat passagiers worden afgeschrikt door foto’s van lange wachtrijen.

Birmingham Airport zei dat hoewel 43% van het personeel tijdens de pandemie werd ontslagen, het in november was begonnen met een wervingscampagne en dat er naar verwachting kort na het voltooien van de training extra beveiligingsofficieren zouden komen.

Afgelopen weekend bleek dat easyJet zes stoelen uit ongeveer 50 van zijn vliegtuigen verwijdert om ze met drie leden van het cabinepersoneel te kunnen bedienen in plaats van met vier, omdat de luchtvaartmaatschappij kampt met een personeelstekort.

Afbeeldingsbron, Rebecca Young/PA Media

Volg BBC West Midlands op Facebook, Twitter en Instagram. Stuur je verhaalideeën naar: newsonline.westmidlands@bbc.co.uk