Audithervormingen zijn bedoeld om boekhoudschandalen te voorkomen

Audithervormingen zijn bedoeld om boekhoudschandalen te voorkomenGepubliceerd21 minuten geledenDelensluitenDelen paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Bedrijven zoals Carillion zijn ingestort ondanks dat hun rekeningen zijn ondertekend door een van de Big Four wereldwijd erkende auditors

Er is een herziening aangekondigd van de manier waarop bedrijfsboeken worden geïnspecteerd om toekomstige boekhoudschandalen en instortingen van bedrijven te voorkomen.

Ministers stonden onder druk om de auditregels te herzien na mislukkingen zoals Carillion, BHS en Thomas Cook.

De overheid heeft een nieuwe waakhond in het leven geroepen, de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA).

Maar critici noemden het plan “afgezwakt” en zeiden dat auditors hun werk in de eerste plaats goed zouden moeten doen.

De regering zei dat de hervormingen “zullen helpen bij het voorkomen van plotselinge grootschalige ineenstortingen zoals Carillion en BHS, die talloze kleine bedrijven schaden en tot banenverlies leidden.”

De ineenstorting van Carillion en BHS kostte meer dan 20.000 banen en hun auditors kregen in totaal een boete van meer dan £ 25 miljoen.

De bedrijven faalden ondanks het feit dat hun rekeningen werden ondertekend door een van de zogenaamde “Big Four” wereldwijd erkende auditors – EY, KMPG, PWC en Deloitte.

De regering beloofde verandering en na verschillende onafhankelijke onderzoeken heeft ze eindelijk een opknapbeurt aangekondigd.

Boekhoudschandalen leiden tot bestuurshervormingen

De nieuwe ARGA vervangt de Financial Reporting Council. Het zal nu betrekking hebben op niet-beursgenoteerde bedrijven met meer dan 750 werknemers en een jaarlijkse omzet van meer dan £ 750 miljoen.

Om de dominantie van de Big Four-auditors te doorbreken, zullen bedrijven die op de FTSE 100 en FTSE 250 staan, gedwongen worden om ten minste een deel van hun audits toe te wijzen aan kleinere bedrijven.

ARGA krijgt ook nieuwe bevoegdheden om bestuurders van grote bedrijven te onderzoeken en te beboeten als ze hun plichten op het gebied van bedrijfsrapportage en audit schenden.

Ondertussen zullen de regels voor kleine bedrijven worden versoepeld, aangezien de regering zei dat ze “te veel van de kleinste bedrijven in Groot-Brittannië zouden dwingen om tijd en geld te besteden aan het voorbereiden van rekeningen tot een detailniveau dat alleen nodig is voor grotere bedrijven, waardoor ze worden afgeleid van het focussen op groei en het creëren van banen.”

Boekhouden is niet het meest sexy vak ter wereld. Maar een gevoel van vertrouwen in de financiële informatie die aan regelgevers, investeerders en klanten wordt gepresenteerd, is belangrijk, vooral nadat deze is vernietigd door grote bedrijven die plotseling failliet gaan.

De regering zal een nieuwe waakhond instellen, een vereiste dat grotere bedrijven een auditor buiten de Big Four in dienst moeten nemen en grote particuliere bedrijven en enkele lokale autoriteiten op de radar van de toezichthouders brengen.

In een post-Brexit-wereld wil de regering echter niet gezien worden dat zij het bedrijfsleven nieuwe lasten oplegt en heeft zij haar aanvankelijke voorstellen afgezwakt, waardoor honderden grote particuliere bedrijven en kleinere bedrijven zijn uitgesloten van de aanvullende eisen.

Toen vorig jaar plannen voor een audithervorming in een witboek van de regering werden opgenomen, waren alle particuliere bedrijven met meer dan 500 werknemers en een omzet van meer dan £ 500 miljoen de drempel.

Het voorstel zou het aantal bedrijven dat als “organisaties van openbaar belang” wordt beschouwd en onderworpen is aan strengere rapportagevereisten, bijna hebben verdubbeld tot ongeveer 4.000.

Tim Bush, hoofd governance en financiële analyse bij Pensions and Investment Research Consultants (Pirc): “De belangrijkste boodschap is dat de hervorming accountants moet belasten met het product dat ze geacht worden al te leveren, niet te lobbyen voor afgezwakte producten die zijn nutteloos.”

Minister voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Lord Callanan zei: “Instortingen zoals Carillion hebben duidelijk gemaakt dat audit moet worden verbeterd, en deze hervormingen zullen ervoor zorgen dat het VK een wereldwijde norm stelt.

“Door het vertrouwen in audit en bedrijfsrapportage te herstellen, zullen we de fundamenten van UK plc versterken, zodat het groei en banencreatie in het hele land kan stimuleren.”