Zijn papieren voetbalprogramma’s op hun retour?

Zijn papieren voetbalprogramma’s op hun retour?

Door Bill Wilson
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Brighton FC voetbalprogramma’s te koop buiten het American Express Community Stadium

Voor een groot aantal voetbalfans is het kopen van het wedstrijddagprogramma een essentieel onderdeel van het kijken naar een wedstrijd.

Maar zoals Paul Matz, redacteur van het verzamelmagazine Program Monthly, toegeeft, vragen sommige mensen zich nu af of papieren programma’s tot het verleden gaan behoren.

“Sommigen suggereren dat de dagen van het gedrukte programma geteld zijn”, zegt hij. “Ik ben het er niet mee eens, hoewel ze dat wel zullen zijn als professionele clubs het potentieel van het programma niet erkennen, evenals de rol die het speelt als een belangrijk onderdeel van de wedstrijddagervaring.”

Voetbal heeft, net als de meeste delen van de samenleving, blijvende veranderingen ondergaan als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Oude voetbalprogramma’s kunnen zeer verzamelbaar zijn

Een van die veranderingen was dat de verkoop van wedstrijddagprogramma’s sterk terugliep doordat fans tijdens de lockdown geen wedstrijden konden bijwonen. Dit kwam doordat slechts een zeer beperkt aantal supporters de moeite heeft genomen om ze op de post te doen.

Bij andere gelegenheden moesten clubs duizenden exemplaren van programma’s verpulveren nadat wedstrijden op korte termijn waren uitgesteld vanwege een uitbraak van het coronavirus.

Als gevolg hiervan is een groeiend aantal teams in Engeland en Schotland nu gestopt met het produceren van fysieke programma’s. Deze omvatten Hibernian uit de Schotse Premiership en vijf teams uit het Championship, het tweede niveau van Engeland – Blackburn Rovers, Bristol City, Derby County, Reading en Swansea City.

Hibernian en Derby zijn in plaats daarvan overgestapt naar een gewoon clubblad en Blackburn, Bristol City en Swansea zijn overgestapt op het publiceren van online versies van het wedstrijddagprogramma.

De heer Matz zegt dat het probleem is dat de dagen dat gedrukte programma’s de enige manier waren voor clubs om rechtstreeks met fans te communiceren, allang voorbij zijn. In deze steeds meer digitale wereld hebben teams nu websites, talloze social media-accounts en zelfs hun eigen tv-stations voor de grootste clubs.

Afbeeldingsbron, Paul Matz Afbeelding bijschrift, Paul Matz, links, hier afgebeeld met voormalig Arsenal-speler Perry Groves dringt erop aan dat fysieke programma’s een toekomst hebben

Hij wijst er echter op dat de overgrote meerderheid van de clubs nog steeds fysieke programma’s verkoopt. “Grote kampioenschapsclubs zoals Blackburn en Swansea die overgaan op digitale programma’s hebben de krantenkoppen gehaald, maar het feit is dat de meerderheid van de clubs nog steeds papieren exemplaren uitbrengt.”

Teams in de Engelse Football League konden ervoor kiezen om te stoppen met de verkoop van fysieke programma’s na een uitspraak van 2018 die hun verplichting om dit te doen beëindigde.

Swansea City ging vanaf het begin van het huidige seizoen 2021-22 de digitale route af. De voorgaande twee seizoenen waren overgangsperioden, waarbij de Welshe club een digitaal programma introduceerde, maar ook fysieke exemplaren voor de supporters die ze wilden kopen.

Nu is het digitale programma beschikbaar voor fans om voor thuiswedstrijden gratis te downloaden van de clubwebsite. Ook seizoenkaarthouders en supportersclubleden ontvangen deze per e-mail.

Afbeeldingsbron, Swansea City AFCAfbeelding bijschrift, Swansea is op wedstrijddagen van fysiek (links) naar alleen online (rechts) gegaan

De club zegt dat digitaal gaan “alle elementen biedt die worden geboden door een gedrukt programma”, plus de toegevoegde mogelijkheid om te linken naar clips met hoogtepunten en andere video’s.

Een clubwoordvoerder voegt toe dat het ook de drukkosten wegneemt, terwijl latere digitale deadlines meer up-to-date informatie mogelijk maken, en het is ook niet nodig om gedrukte programma’s weg te gooien als een wedstrijd wordt uitgesteld.

Hij voegt eraan toe dat de overstap naar een digitaal programma voornamelijk werd versneld door een daling van de gedrukte verkoop en inkomsten, elk seizoen in het afgelopen decennium. Hoewel de verkoop wel steeg in hun eerste, historische Premier League-seizoen, in 2011/12.

“Omdat de meeste dingen nu online zijn, voelden we dat dit de juiste stap was voor ons als club, en we hebben plannen om ons digitale aanbod volgend seizoen nog verder te verbeteren en ernaar te streven onze supporters zoveel mogelijk kwaliteitsinhoud te bieden”, zegt de woordvoerder. “[Yet] het lijdt geen twijfel dat sommige supporters de voorkeur geven aan een fysiek exemplaar, aangezien dergelijke items als verzamelobjecten worden beschouwd.”

Voor die fans van Swansea is er goed nieuws, want aan het einde van dit seizoen kunnen ze een complete fysieke set van de thuisprogramma’s 2021/22 kopen voor £ 69.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Voor de overgrote meerderheid van de Engelse voetbalclubs blijven fysieke programma’s nog steeds in de uitverkoop

David Cottrell, programma-editor voor Premier League-club Liverpool, zegt: “mensen hebben nog steeds de wens voor een gedrukt programma, het is ons belangrijkste brood en boter”.

Hij voegt eraan toe: “Programma’s zijn nog steeds populair en meer nog wanneer het team het goed doet, wanneer we grote omzetstijgingen zien.

“Ook als het een grote historische gelegenheid is, willen mensen iets dat ze kunnen vasthouden, aanraken, doorbladeren. Misschien krijg je dat tastbare gevoel niet op internet of op een telefoon.”

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Hoewel Liverpool de programma’s ook digitaal aanlevert, zegt Cottrell dat de uitgebreide historische inhoud – inclusief archieffoto’s – die tegenwoordig in veel programma’s te vinden is, evenals langere interviews, beter werken in gedrukte vorm.

Cottrell, die voor uitgeverij Reach Sports werkt, voegt eraan toe dat het aantal oplages varieert naargelang de bezoekende oppositie, waarbij er meer voor Everton of Manchester United wordt geproduceerd dan voor Brighton of Norwich.

Afbeeldingsbron, David Cottrell Afbeelding bijschrift, David Cottrell zegt dat sommige programma-inhoud beter geschikt is voor het fysieke formaat

Twee gedenkwaardige Liverpool-programma’s van de afgelopen jaren waren voor de halve finale van de Champions League 2019 tegen Barcelona, ​​met zijn omslag in muurschildering-stijl, en het uitverkochte programma voor de laatste thuiswedstrijd van het kampioenschapswinnende seizoen 2019/20, tegen Chelsea. De laatste verkocht aanvankelijk 60.000 en had een tweede oplage.

Cottrell voegt toe: “We kunnen niet concurreren met de snelheid en toegankelijkheid van sociale media op het gebied van nieuws, maar we kunnen anders denken over wat we in het programma zetten, en we hebben twee exclusieve columns – van manager Jurgen Klopp en aanvoerder Jordan Henderson .”

De toekomst van het gedrukte voetbalprogramma is misschien veiliger op de niet-competitieniveaus van het spel, waar clubs honderden of duizenden poorten krijgen.

Afbeeldingsbron, LFC/GettyImage-bijschrift, programma’s van Liverpool, met name van grote games, zijn zeer gewild

Elsa Jones is de afgelopen twee jaar marketingmanager geweest van de Isthmian League-club Hanwell Town.

Naast het toezicht op een papieren programma voor elke wedstrijd, zorgt ze ook voor de digitale aanwezigheid van de club in West-Londen op Twitter, Facebook, Instagram en WhatsApp.

De oplage van het clubprogramma varieert van 75 tot 100 per wedstrijd, afhankelijk van de geschatte uitsupport.

“Negen van de tien keer zijn we uitverkocht, of we hebben misschien maximaal vijf programma’s over”, zegt mevrouw Jones.

Afbeeldingsbron, Bill Wilson Afbeelding bijschrift, Elsa Jones van Hanwell Town zegt dat de club meestal al haar wedstrijddagprogramma’s verkoopt

“Ik weet dat er sprake is van een beweging richting” [a] digitale programma, en ze worden steeds populairder. Maar ik denk – als je het programma gaat produceren, waarom zou je het dan niet ook printen?”

Ze zegt dat het programma niet alleen de aanwezigheid en geschiedenis van Hanwell Town promoot, maar ook een waardevolle bron van inkomsten oplevert via advertenties.

Het enige nadeel dat de club heeft ondervonden met papieren programma’s, was met vier uitgestelde thuiswedstrijden in de winter van 2021-2022. Het betekende dat de club nog ongebruikte gedrukte programma’s van die games overhield.

“We kunnen het ons niet veroorloven om ze in de prullenbak te gooien en nieuwe programma’s af te drukken, dus hebben we een bijgewerkt inlegvel erin gedaan en een sticker met de nieuwe wedstrijddatum over de oude geplakt”, zegt mevrouw Jones.

De heer Matz van Program Monthly zegt optimistisch te zijn over de toekomst van gedrukte programma’s. “Clubs denken meer na over de inhoud van het programma en ik denk dat ze erkennen dat er nog steeds veel vraag naar is.”