Zijn er betaalbare manieren om uw stookkosten te verlagen?

Zijn er betaalbare manieren om uw stookkosten te verlagen?

Door Katherine Latham
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Emily HughesBijschrift afbeelding, De familie Hughes is overgestapt op “ultra-efficiënte” verwarming

Toen Emily Hughes haar intrek nam in haar nieuwe huis in Peterborough, was een van de eerste dingen die aangepakt moesten worden het verwarmingssysteem.

“Met een verouderde ketel liepen de rekeningen snel op”, zegt ze.

Om “ultra-efficiënt” te zijn, besloot ze een geheel nieuw verwarmingssysteem te installeren. Zonnepanelen werden op het huis gemonteerd, samen met een lucht/water warmtepomp. De warmtepomp en panelen werken samen met een passief verwarmingssysteem – een netwerk van buizen omhuld door beton, dat in de zomer warmte opslaat en in de winter langzaam afgeeft.

Mevrouw Hughes zegt dat haar warmtepomp en zonnepanelen haar minder kwetsbaar maken voor schokken in de energierekening, maar dat ze nog meer kunnen doen.

“We willen een batterijopslagfaciliteit om een ​​deel van de zonne-energie op te slaan voor gebruik in de nacht – maar op dit moment blijken de kosten (en de beperkte voorraad batterijen) een probleem te zijn.”

Volgens gegevens van de overheid gebruikt 85% van de Britse huizen aardgas voor verwarming, waardoor ze overgeleverd zijn aan de volatiele internationale gasmarkten die de prijs bepalen.

In april werd het energieprijsplafond met 54% verhoogd en ongeveer 22 miljoen mensen zullen hun rekeningen naar verwachting met ongeveer £ 700 tot £ 2.000 per jaar zien stijgen.

Het Office for Budget Responsibility zegt dat dit jaar de grootste daling van de levensstandaard te zien zal zijn sinds het begin van de registratie van het Office for National Statistics in 1956.

Afbeeldingsbron, christina chelmick Afbeelding bijschrift, Alison Reddihough en echtgenoot Simon Roberts hebben hun verwarmingsrekening gehalveerd

Het zijn niet alleen de gasprijzen die volatiel zijn geweest. Auteur, Alison Reddihough, woont op het platteland van Sussex en was tot vijf jaar geleden afhankelijk van olie voor haar verwarming.

“De olieprijzen bewegen snel – maar liefst 30p per liter binnen een week of twee”, zegt mevrouw Reddihough. “Het organiseren van het bijvullen van olie voelt een beetje als spelen op de grondstoffenmarkt. Kopen op het verkeerde moment kan kostbaar zijn.”

Mevrouw Reddihough heeft het geluk een grote tuin te hebben – groot genoeg om een ​​aardwarmtepomp te installeren. Ze schat dat het de kosten van verwarming van haar huis heeft gehalveerd.

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen gebruiken technologie die vergelijkbaar is met uw koelkast, om warmte uit de lucht buiten of in de grond te halen en naar uw huis over te brengen. Volgens adviesbureau PwC zal de verkoop van warmtepompen dit jaar verdrievoudigen ten opzichte van 2020.

Ze zijn echter niet het antwoord op ieders budgettaire probleem: ze zijn nog steeds erg duur om te installeren, wat veel kopers zal overtreffen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Warmtepompen kosten duizenden ponden om te installeren

Een lucht/water warmtepomp kan tussen de £ 8.000 en £ 18.000 kosten, en een grond-water warmtepomp tussen de £ 20.000 en £ 35.000. Dat is te vergelijken met slechts £ 1.000 tot £ 3.000 om in een typische gasboiler te passen.

Dit betekent dat, hoewel een lucht/water-warmtepomp uw energierekening met £ 375 per jaar kan verlagen, het in theorie tot 48 jaar kan duren om zichzelf terug te betalen. Naarmate de elektriciteitsrekening stijgt, zullen de installatiekosten echter sneller worden terugverdiend, wat een grotere stimulans vormt om de verandering door te voeren.

Daarnaast biedt de regering £ 5.000 subsidies aan 90.000 huishoudens om te helpen met de kosten van een lucht-waterwarmtepomp via haar Boiler Upgrade Scheme.

De kosten van elektriciteit, evenals gas, stijgen vanwege het feit dat ongeveer 51% van de Britse elektriciteit afkomstig is van gasgestookte elektriciteitscentrales. Volgens de Energy Saving Trust (EST) kost het gemiddelde fotovoltaïsche (PV)-systeem voor huishoudelijk gebruik ongeveer £ 6.500 om te installeren en kan het mensen die het meest thuis werken besparen – tot £ 400 per jaar.

Afbeeldingsbron, AshdenImage-bijschrift, Het plaatsen van zonnepanelen kan meer dan £ 6.000 kosten

Maar voor velen zijn dergelijke systemen ver boven hun stand.

“Voor gezinnen die moeite hebben om hun brandstofrekening te betalen, zijn veel van deze maatregelen onbereikbaar”, zegt Harriet Lamb, directeur van Ashden, liefdadigheidsorganisatie voor klimaatverandering.

Stijgende brandstofrekeningen zullen de minst welgestelden het hardst treffen. Brandstofarmoede – wanneer een huishouden onder de officiële armoedegrens zakt omdat het het grootste deel van hun inkomen aan het verwarmen van hun huis besteedt – zal dit jaar naar verwachting dramatisch stijgen.

Het aantal huishoudens dat in brandstofarmoede terechtkomt, zal naar verwachting in april de zes miljoen overschrijden en tegen het einde van 2022 8,5 miljoen bereiken wanneer het prijsplafond opnieuw wordt verhoogd en de rekeningen meer dan £ 3.500 kunnen bedragen.

Meer technologie van het bedrijfsleven:

Streaming creëert een ‘gouden eeuw’ voor Indiaas dramaMoeten we erachter komen waar ons voedsel vandaan komt? Kan technologie je helpen de kosten van levensonderhoud te beheersen? Hoe toegang tot satellietbeelden onze kijk op oorlog verandert

Een andere, meer betaalbare oplossing voor mensen die geld willen besparen, is het verbeteren van de isolatie. De gemiddelde Britse woning is slecht geïsoleerd en niet erg energiezuinig.

“Voordat we de verwarming upgraden, moeten we het energieverlies van miljoenen eigendommen aanpakken. Het heeft geen zin om warmte in huizen te pompen om deze alleen door kapotte ramen en flinterdunne muren te laten verdwijnen”, zegt mevrouw Lamb.

“De jaarlijkse stijging van de energierekening vertegenwoordigt 6% van het inkomen van een rijker huishouden, vergeleken met 12% voor een huishouden met een laag inkomen”, zegt mevrouw Lamb. “Er zijn mogelijkheden om eerst de slechtsten te steunen, door zowel ongelijkheid als de klimaatcrisis aan te pakken.”

Het upgraden van de 15,3 miljoen minst efficiënte woningen naar energieprestatiecertificaat (EPC) band C, legt mevrouw Lamb uit, kan huishoudens £ 511 per jaar besparen en het gasverbruik met 20% verminderen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Betere isolatie is een relatief goedkope manier om de verwarmingskosten te verlagen

Mevrouw Lamb zou graag maatregelen zien die de meest kwetsbaren in de samenleving kunnen helpen, waaronder het plaatsen van nieuwe muren, deuren en ramen aan hele woonblokken: “Alsof je een theemuts over een rij huizen zet”.

In Cornwall heeft een bedrijf een systeem ontwikkeld waarmee warmtepompen in meerdere huizen één ondergrondse waterbron kunnen delen, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en de kosten worden verlaagd.

Terug in Peterborough kijkt mevrouw Hughes uit naar een betaling voor de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt door haar zonnepanelen, die ze terug aan het net heeft verkocht.

“De elektriciteitskosten zijn een punt van zorg”, zegt ze. “Maar de zonnepanelen helpen de angel weg te nemen van wat een grote stijging van onze kosten van levensonderhoud zou zijn.”