Whisky en visa kunnen deel uitmaken van een handelsovereenkomst tussen het VK en India

Whisky en visa kunnen deel uitmaken van een handelsovereenkomst tussen het VK en India

Door Dharshini David
Wereldwijde handelscorrespondent, BBC News

Gepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, PA MediaAfbeelding bijschrift, Boris Johnson is op een tweedaags bezoek aan India om handels- en veiligheidsbanden te bespreken

Premier Boris Johnson zegt tegen het einde van dit jaar een vrijhandelsovereenkomst met India te willen hebben. Maar terwijl hij zich voorbereidt op een ontmoeting met zijn Indiase tegenhanger Narendra Modi, is het te vroeg om te proosten op de vooruitzichten van een deal die misschien moeilijk overeen te komen.

Geen enkel ander land drinkt zoveel whisky als India – en dat zou de wereldberoemde Schotse industrie moeten vieren. Maar aan elke fles Scotch die in India wordt verkocht, hangt een flink prijskaartje, dankzij tarieven van 150% op geïmporteerde sterke drank. Dus momenteel wordt het grootste deel van de whisky die in India wordt gedronken binnen zijn grenzen gemaakt. Schotse whisky is goed voor slechts 2% van de markt.

Schaf die tarieven af, zegt de Scotch Whisky Association, en de export zou in vijf jaar tijd met £ 1 miljard kunnen stijgen.

Het is niet alleen whisky: India past doorgaans zeer hoge handelsbelemmeringen toe – of het nu tarieven, quota of investeringsbeperkingen zijn – bij pogingen om toegang te krijgen tot zijn markten. Buitenlandse auto’s krijgen bijvoorbeeld tarieven tot 100%. Als gevolg hiervan verkoopt het VK momenteel minder aan India, met zijn enorme bevolking, dan aan België.

Maar daar zou weleens verandering in kunnen komen. Begin dit jaar zijn het VK en India in gesprek gegaan met als doel om eind 2022 een handelsovereenkomst te sluiten. Volgende week begint de derde ronde (waarschijnlijk nog veel meer).

Afbeeldingsbron, NewscastAfbeelding bijschrift, Een handelsovereenkomst zou de export van producten zoals Schotse whisky kunnen stimuleren

De Britse minister van Handel Anne-Marie Trevelyan zegt dat zo’n deal een “gouden kans” zou zijn, misschien meer dan een verdubbeling van de totale handel tussen India en het VK tegen 2035, een stijging van ongeveer £ 28 miljard.

Australië en de VAE hebben onlangs deals gesloten met India, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Premier kondigt deals met India aan terwijl het partijdebat voortduurt Hoe India en de VS zijn overeengekomen om van mening te verschillen over de oorlog in Oekraïne Kan India de wereld voeden tijdens de oorlog in Oekraïne?

Als het echter om deze discussies gaat, hebben zowel India als het VK verlanglijsten – en ze kunnen grote hindernissen blijken te zijn om de eindstreep te halen.

Groot-Brittannië zou graag meer toegang willen hebben tot India’s productie- en dienstensector, gebieden waar India zich traditioneel heeft verzet tegen buitenlandse betrokkenheid. Maar handelseconomen suggereren dat India misschien terughoudend is om de bescherming af te schaffen die handelsbelemmeringen hebben geboden voor binnenlandse industrieën en werknemers. De heer Modi denkt misschien aan de arbeiders die whisky distilleren binnen de eigen grenzen van India en aarzelt om die tarieven af ​​te schaffen.

Als India doorgaat en die drempels verlaagt, moeten er concessies worden gedaan. Het VK zou onder druk kunnen komen te staan ​​om Indiase producten, zoals medicijnen, op zijn markt toe te laten. En er kunnen oproepen komen om meer visa te verlenen aan Indiase arbeiders.

Afbeeldingsbron, PA MediaAfbeelding bijschrift, Zowel de heer Modi als de heer Johnson zullen de politieke implicaties van een handelsovereenkomst moeten overwegen

Onder het nieuwe immigratieregime op basis van post-Brexit-punten ontvingen vorig jaar meer dan 60.000 Indiërs een visum voor geschoolde arbeiders, ongeveer twee vijfde van het totaal. Amitendu Palit van de National University of Singapore, die eerder werkzaam was bij het Indiase Ministerie van Financiën, denkt dat het VK verder moet gaan en meer Indiase professionals voor langere tijd in het VK moet laten.

Boris Johnson heeft zelf de rol benadrukt die het afgeven van visa zou kunnen spelen bij het opvullen van tekorten aan vaardigheden in het VK, wat suggereert dat hij misschien de weg vrijmaakt voor het uitbreiden van de geschiktheid – maar het is niet duidelijk hoe dat door de kiezers zal worden ontvangen. Immigratie is een gevoelig onderwerp gebleken, vooral sinds het Brexit-referendum van 2016.

Is het de moeite waard? Volgens de eigen berekeningen van de regering zou een handelsovereenkomst met India slechts 0,2% toevoegen aan het inkomen of het BBP van het VK – en dat in de loop van een decennium, en alleen als er een substantiële vermindering van handelsbelemmeringen is.

Gezien de houding van premier Modi de afgelopen weken tegenover het Rusland van Poetin – India heeft een uitgesproken beleid van niet-gebondenheid ten opzichte van Oekraïne – vragen sommigen zich af of een handelsovereenkomst überhaupt wel wenselijk is.

Maar voor het VK is de attractie het toekomstige potentieel. In 2050 is India misschien wel de op twee na grootste wereldeconomie, met een bloeiende middenklasse met een enorm besteedbaar inkomen. Een groter deel daarvan krijgen zou een substantiële post-Brexit-overwinning kunnen zijn, vooral omdat een vrijhandelsovereenkomst met de VS ongrijpbaar is gebleven.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, India’s grote bevolking en groeiende middenklasse maken het een aantrekkelijke handelspartner

De eerste fase van handelsbesprekingen is vaak het makkelijke gedeelte. De lastigste dingen blijven tot het einde over. Het kan dus even duren voordat de ware omvang van de uitdaging duidelijk is.

Economen zeggen dat tegen het einde van het jaar een interim-deal zou kunnen worden bereikt – als beide partijen bereid zijn concessies te doen. Maar een volledige deal voor Kerstmis ziet er ambitieus uit.

Misschien als erkenning van de complexiteit, heeft de Scotch Whisky Association aangedrongen op een “early harvest deal” waarin wordt opgeroepen tot het schrappen van whiskytarieven voorafgaand aan een volledige deal. Het kan verleidelijk zijn om een ​​paar positieve krantenkoppen en wat goede moed binnen te halen, terwijl onderhandelaars achter de schermen de kleine lettertjes van lastigere gebieden blijven uitkramen.