Werken met assertief China is een must – Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern

Werken met assertief China is een must – Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern

Door Karishma Vaswani
Hoofdpresentator Azië

Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenAukusMedia onderschrift, One on one with Jacinda Ardern

Nieuw-Zeeland is zich al enige tijd bewust van een “groeiende assertiviteit” en een “groeiende interesse” in zijn regio – expliciet uit China, aldus premier Jacinda Ardern.

Maar mevrouw Ardern sprak ook over de noodzaak om samen te werken met China op gebieden van “natuurlijk wederzijds belang”.

In een exclusief uitzendingsinterview met de BBC stond ze achter wat ze de ‘volwassen relatie’ van haar land met Peking noemde, maar uitte toch haar ’teleurstelling’ dat de Salomonseilanden een veiligheidsdeal met China hadden gesloten, waardoor de vrees werd aangewakkerd dat Peking een een militaire basis op het eiland.

Er is al een overeenkomst ondertekend door leden van het Pacific Island-forum, genaamd de “Biketawa”-verklaring, zei ze – die de verwachting schept dat deze landen samen als regio in hun eigen veiligheidsbehoeften voorzien.

“Een van de redenen waarom we deze teleurstelling hebben geuit [is]… Australië en Nieuw-Zeeland hebben beide gehoor gegeven aan de oproep van de Solomons om steun tijdens de recente verstoring’, zei ze.

“En we hebben nogmaals benadrukt dat als er een grotere behoefte bestaat, we er zijn om te helpen en te ondersteunen. Dus … welke kloof blijft er over die een dergelijke overeenkomst met China vereist?”

Nog geen tijd om bij Aukus te komen…

Ondanks haar bedenkingen verwierp mevrouw Ardern het idee dat het tijd was voor Nieuw-Zeeland om zich bij de VS, het VK en Australië aan te sluiten bij de Aukus-veiligheidsalliantie om de invloed van China in de regio af te weren.

“Onze oproep aan Aukus is gewoon dat ja, het is in ons voordeel als we een grotere betrokkenheid hebben”, zei ze.

“We hebben de VS gevraagd interesse te tonen in de economische architectuur van onze regio, het kan niet alleen gaan over defensie- en veiligheidsregelingen”, zei ze.

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, De Salomonseilanden hebben de afgelopen maanden te maken gehad met rellen en politieke onrust

“Het zou moeten gaan over het welzijn van de regio als geheel. En je begint een reactie van de VS op dat front te zien.”

Nieuw-Zeeland is bekritiseerd omdat het China niet harder aanpakt.

Het standpunt van mevrouw Adern was dat Nieuw-Zeeland zijn eigen bilaterale relatie met China zal aangaan – wat volgens critici komt door economische afhankelijkheid.

Onlangs kwam de regering onder vuur te liggen omdat ze ermee instemde Kyung Yup Kim uit te leveren, een permanente inwoner van Nieuw-Zeeland die wordt beschuldigd van de moord op een jonge vrouw in Shanghai in 2009.

Maar mevrouw Ardern verdedigde Wellingtons relatie met Peking.

“China is een zeer belangrijke handelspartner voor ons, maar het is ook een volwassen relatie voor ons. Waar er gebieden zijn waar we kunnen samenwerken, zullen we dat doen – maar er zullen altijd gebieden zijn waarover we het niet noodzakelijk eens zullen zijn en wanneer die gebieden zich voordoen , zijn we heel openhartig en duidelijk over ons standpunt.”

‘Oekraïne oorlog is uitsluitend de schuld van Rusland’

Een van de gebieden waar Nieuw-Zeeland internationaal bijzonder spraakzaam is geweest, is de oorlog in Oekraïne.

Het heeft militaire en financiële hulp gestuurd en sancties opgelegd aan Rusland.

Mevrouw Ardern zegt dat dit komt omdat kleine landen moeten vertrouwen op de internationale orde om te worden gehandhaafd, en dat wanneer de internationale orde wordt bedreigd, het “iedereen bedreigt, inclusief Nieuw-Zeeland”.

Maar het heeft geen zin om hier een ideologische oorlog van te maken, zei ze – ze weigerde het te beschouwen als een conflict tussen autocratieën en democratieën.

“Laten we niet snel een binaire situatie creëren tussen twee verschillende schisma’s in de wereld. Het is Rusland dat dit heeft begaan, het is Rusland dat resoluut moet worden tegengesproken, en laten we er diplomatiek alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt.” t groeien buiten Rusland.”

Pandemische reactie

Afzonderlijk verdedigde de premier ook de Covid-reactie van Nieuw-Zeeland en zei dat het destijds de “best mogelijke gezondheidsreactie” was – aangezien Nieuw-Zeeland een van de laagste sterftecijfers heeft gehad van de ontwikkelde OESO-economieën.

Maar mevrouw Ardern is bekritiseerd door haar politieke tegenstanders – haar beleid is “stuntelend” genoemd en haar regering heeft ervan beschuldigd “achter het stuur te slapen” – omdat ze er niet in was geslaagd het land sneller uit de lockdown te krijgen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Nieuw-Zeeland heeft enkele van de strengste Covid-beperkingen ter wereld gehad

Dat heeft in recente onderzoeken geleid tot haar laagste goedkeuringsclassificaties sinds ze werd gekozen.

Mevrouw Ardern was niet blij – ze zei dat de lagere beoordelingen misschien een prijs waren die ze moest betalen om de Nieuw-Zeelanders veilig te houden, “om er uiteindelijk voor te zorgen dat we onderweg de juiste beslissingen hebben genomen en dat we kunnen slapen bij nacht”.

‘Ik ben gewoon mezelf’

De leiderschapsstijl van mevrouw Ardern is het onderwerp van veel discussie geweest – haar fans zeggen dat ze de real deal, authentiek en empathisch is, precies wat een politicus zou moeten en kunnen zijn. Haar critici zeggen echter dat het meer gepraat dan actie is, meer stijl dan inhoud – en dat ze moeite heeft om de verplichtingen die ze aan haar mensen heeft aangegaan duidelijk te maken.

Bijschrift bij de afbeelding, mevrouw Ardern (rechts) vertelde de BBC dat ze niet veel tijd had om een ​​bruiloft te plannen…

De reactie van de Nieuw-Zeelandse leider was karakteristiek rechttoe rechtaan.

“Ik ben gewoon mezelf”, zei ze. “Ik wil naar mijn beste vermogen de eigenschappen modelleren die ik belangrijk genoeg vind om mijn eigen dochter te leren… zoals vriendelijkheid, dankbaarheid.”

Nieuw-Zeeland schrapt enkele covid-vaccinmandaten China-deal in de Stille Oceaan wakkert Australische angsten aan

“Ik zou graag denken dat we een nieuwe reeks leiderschapskenmerken kunnen zien worden gemodelleerd waar vriendelijkheid niet als zwakte wordt gezien, waar empathie eigenlijk is hoe we begrijpen dat onze beslissingen invloed hebben op onze mensen. En wanneer we die beginnen te modelleren, ik hoop dan dat ze binnen het publiek een beetje meer van zichzelf zien.”

En hoe zit het met trouwklokken?

Als wereldleider die worstelt met de pandemie, moest ze haar bruiloft uitstellen vanwege haar baan.

Mevrouw Ardern is eerlijk over de druk van het openbare leven.

“Weer op reis gaan, betekent niet dat er veel tijd is voor het plannen van een bruiloft”, zei ze. “Dus geen vaste datum. Gewoon intentie. En dat is, denk ik, als je samenwoont, samen een kind krijgt – alleen intentie is genoeg.”