Wat zijn de plannen van Elon Musk voor Twitter?

Wat zijn de plannen van Elon Musk voor Twitter?

Door Jane Wakefield
Technologie verslaggever

Gepubliceerd46 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Musk is nu de grootste aandeelhouder van Twitter – dus wat is zijn volgende stap?

Elon Musk tweette niet echt over zijn nieuwe aandeel in Twitter, wat voor een enthousiaste tweeter enigszins ironisch leek.

Misschien was het omdat de 9,2% die hij nu bezit, wordt beschreven als een passief belang, hoewel degenen die Musk kennen niet verwachten dat dit lang zo zal blijven.

Zijn eerste zet was om een ​​peiling te lanceren – met de vraag of mensen een bewerkknop willen, iets waar al lang om gevraagd werd en misschien iets dat hij persoonlijk nodig heeft.

De nieuwe aankondiging dat hij toetreedt tot het bestuur van Twitter komt niet als een verrassing.

In een tweet op dinsdag zei Twitter-topman Parag Agrawal dat “door gesprekken met Elon in de afgelopen weken duidelijk werd dat hij van grote waarde zou zijn voor onze Raad”.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Hij voegde eraan toe dat hij “als een gepassioneerd gelovige en intense criticus” van de dienst “precies is wat we nodig hebben”.

Later antwoordde Musk dat hij ernaar uitkeek veranderingen aan te brengen bij de sociale netwerkgigant.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Musks belang van 9,2% in het socialemediabedrijf klinkt misschien klein, maar Dan Ives, van analistenbureau Wedbush, beschrijft het als “oogverblindend” – wat overeenkomt met 73,5 miljoen aandelen in het sociale netwerk.

De aandelen in het platform schoten omhoog na de onthulling van maandag dat de oprichter van Tesla de grootste aandeelhouder van het bedrijf was geworden – wat betekent dat het belang al in waarde is gegroeid en nu meer dan $ 3 miljard waard is.

Het aandelenbezit van Musk is vier keer groter dan dat van Twitter-oprichter Jack Dorsey, die in november aftrad als CEO.

De heer Ives gelooft dat de Zuid-Afrikaanse ondernemer zijn ogen nu op Twitter heeft “gelaserd”, en dat zijn aanzienlijke aandeel hem zal aandringen op een actieve rol in het management van het bedrijf.

“We zouden verwachten dat dit passieve belang slechts het begin is van bredere gesprekken met het bestuur/management van Twitter die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een actief belang en een potentieel agressievere eigendomsrol van Twitter”, zei hij.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, wanneer Elon Musk een idee heeft, wendt hij zich vaak tot Twitter om het uit te drukken

Musk heeft een soort haat-liefdeverhouding met Twitter. Hij is een frequente tweeter, met meer dan 80 miljoen volgers – en geen onbekende voor controverse in zijn interacties op de sociale-mediasite.

Het platform lijkt te passen bij zijn impulsieve persoonlijkheid – vorig jaar vroeg hij beroemd of hij 10% van zijn aandelen in zijn elektrische autobedrijf Tesla moest verkopen, waar Twitter-gebruikers ‘ja’ op zeiden. Het leidde ertoe dat Musk in november ongeveer $ 5 miljard (£ 3,7 miljard) aan aandelen in het bedrijf verkocht.

Maanden eerder had hij aangeboden om een ​​cheque van 6 miljard dollar te ondertekenen als het Wereldvoedselprogramma (WFP) zou kunnen uitleggen hoe het zou worden gebruikt om honger over de hele wereld op te lossen – na een bewering van het hoofd van het VN-programma.

Maar door te twitteren komt hij ook in de problemen. Een bericht uit 2018 over Tesla-aandelen leidde tot een onderzoek van de Securities and Exchange Commission dat eindigde met een overeenkomst waarbij de advocaten van het bedrijf bepaalde tweets vooraf moesten goedkeuren. Het is onduidelijk of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Interessant is dat de Wall Street Journal meldt dat zijn Twitter-aanmeldingen bij de Securities and Exchange Commission (SEC), die onder normale omstandigheden een regel zouden bevatten waarin stond dat hij niet van plan was het bedrijf te beïnvloeden, met een ‘niet van toepassing’-teken kwamen.

De timing van de deal heeft ook vragen doen rijzen en zou Musk opnieuw op gespannen voet kunnen brengen met financiële toezichthouders.

Zijn investering in Twitter werd op 14 maart ingediend, maar werd pas deze week aangekondigd. De Amerikaanse effectenwetgeving vereist openbaarmaking binnen 10 dagen na de overname van 5% van een bedrijf.

Vrijheid van mening

Musk gebruikt Twitter niet alleen als een barometer voor hoe hij zijn eigen bedrijven runt, maar ook steeds meer om de temperatuur van de natie te meten.

Vorige maand, nadat hij zijn investering bij de SEC had gedeponeerd – maar voordat zijn aandeelhouderschap bekend werd – vroeg hij gebruikers of zij geloofden dat vrijheid van meningsuiting essentieel was voor een functionerende democratie en of Twitter zich aan dit principe houdt.

Cornell University’s assistent-professor Alexandra Cirone denkt dat dit het bewijs is dat hij zijn nieuwe inzet kan gebruiken “om te proberen Twitter-praktijken te beïnvloeden” en voor een “actiever spel in het sociale-media-ecosysteem”.

Maar anderen zien meer directe problemen met zijn mijmeringen.

Howard Fischer, partner bij advocatenkantoor Moses & Singer, vertelde Reuters dat, aangezien hij al een belang in Twitter had gekocht, deze vragen konden worden gezien als een vorm van marktmanipulatie. “Ik vermoed dat de SEC lang en hard gaat onderzoeken of ze manipulatieaanklachten kunnen indienen, samen met het niet indienen van een dossier”, zei hij.

Meneer Agrawal houdt duidelijk elke beweging in de gaten. In reactie op zijn peiling met de edit-knop, die momenteel 2,6 miljoen reacties heeft, drong hij er bij de kiezers op aan om dit “voorzichtig” te doen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

“De gevolgen van deze peiling zullen belangrijk zijn”, zei hij, in navolging van exact dezelfde woorden die Musk gebruikte nadat hij zijn Twitter-enquête voor vrijheid van meningsuiting lanceerde.

Jack Dorsey had het idee altijd verworpen en critici wijzen erop dat het mensen in staat zou kunnen stellen de betekenis van tweets fundamenteel te veranderen nadat ze zijn gedeeld.

Het zou een grote verandering zijn voor Twitter om een ​​bewerkknop op te nemen, en Musk wil duidelijk graag deel uitmaken van dat gesprek.

Afbeeldingsbron, N/AImage bijschrift, Velen die lid willen worden van de nieuwe Twitter van Trump, hebben ontdekt dat ze op een wachtlijst staan

Vorige maand leek het er een tijdje op dat Musk van plan was een nieuw socialemediaplatform te bouwen als rivaal van Twitter – en daar heeft hij een precedent van een andere productieve en controversiële tweeter.

Donald Trump, die in januari 2020 van Twitter werd verbannen na de rellen in het Capitool, kondigde afgelopen herfst aan dat hij zijn eigen sociale netwerk lanceerde – genaamd Truth Social – om “op te staan ​​tegen de tirannie van big tech”.

Maar zes weken na de lancering is er een wachtlijst van 1,5 miljoen mensen die er geen gebruik van kunnen maken. Het platform wordt door Joshua Tucker, directeur van NYU’s Centrum voor sociale media en politiek, als een ramp bestempeld.

Volgens Reuters zijn twee topmanagers gestopt na de onrustige lancering.

Voor degenen met aandelen in de vele andere bedrijven van Musk – Space X, Tesla, Neuralink, The Boring Company – zal er ongetwijfeld een zucht van opluchting zijn dat hij niet dezelfde weg is ingeslagen als de heer Trump.

Maar er zullen ook zorgen zijn dat hij nog een ander passieproject heeft om hem af te leiden van de serieuze zaken van het runnen van zijn gevestigde bedrijven.

Om nog maar te zwijgen van de problemen die nu door de SEC over de Twitter-deal naar voren kunnen worden gebracht.

Socialmedia-expert Casey Newton wijst erop dat het niet de eerste keer is dat een groot technologiebedrijf naar Twitter kijkt. Microsoft-topman Steve Ballmer kocht ooit een aandeel van vier procent in het bedrijf “en deed er in wezen niets mee”, schrijft hij.

Maar hij gaat verder met te zeggen dat Ballmer nooit heeft getweet zoals Musk deed: “vrolijk, irritant, constant”.

En het lijkt zeer waarschijnlijk dat Musk vanaf dit Twitter-account de wereld zal laten weten wat hij van plan is te gaan doen.