VK vraagt ​​kolencentrales uitstel van sluiting vanwege zorgen over energievoorziening

VK vraagt ​​kolencentrales uitstel van sluiting vanwege zorgen over energievoorzieningGepubliceerd8 minuten geledenDelencloseShare-paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty ImagesAfbeeldingbijschrift, Drie bedrijven is gevraagd om de sluiting van hun kolencentrales, waaronder EDF in de fabriek in West Burton, uit te stellen

De regering heeft energiebedrijven aangeschreven met het verzoek de sluiting van Britse kolencentrales uit te stellen.

De stap volgt op bezorgdheid over een mogelijke verstoring van de Russische gasleveringen aan Europa als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De regering zei dat het “een breed scala aan opties onderzoekt om onze energiezekerheid en binnenlandse bevoorrading verder te versterken”.

De fabrieken zouden in de herfst sluiten, omdat het VK op weg is naar meer duurzame energieproductie.

Zakensecretaris Kwasi Kwarteng schreef deze maand aan EDF, Drax en Uniper om te vragen of ze de exploitatie van de kolencentrales, die worden gebruikt voor back-upgeneratie, tijdelijk willen verlengen.

Het VK haalt heel weinig van zijn stroom uit steenkool, maar genereert veel elektriciteit uit gas.

Een regeringswoordvoerder zei: “In het licht van de illegale invasie van Oekraïne door Rusland, is het juist dat we een breed scala aan opties onderzoeken om onze energiezekerheid en binnenlandse voorziening verder te versterken.

“Daarom onderzoeken we een lichte verlenging van de levensduur van onze resterende kolencentrales om deze komende winter indien nodig extra back-up elektriciteit te leveren.

“Het blijft onze vaste verbintenis om tegen oktober 2024 een einde te maken aan het gebruik van steenkool.”

De regering is “ervan overtuigd dat de elektriciteitszekerheid behouden zal blijven”.

De energieleveranciers zouden subsidies krijgen ter waarde van tientallen miljoenen ponden, meldde de Times, en die subsidies zouden worden terugverdiend van de energierekening.

Oekraïne oorlog: Rusland stopt gasexport naar Polen en BulgarijeOekraïne oorlog: Rusland gastoevoer vermindert ‘chantage’, zegt EU

De Franse energiegigant EDF, die is gevraagd om de volledige sluiting van zijn West Burton A-fabriek in Nottinghamshire uit te stellen, zei dat de helft van de fabriek in de zomer van 2021 begon te worden ontmanteld, en dat de rest “in de afgelopen winter beschikbaar was voor levering elektriciteit tijdens de piekuren”.

“Het plan is om begin oktober 2022 te beginnen met de ontmanteling van de laatste twee eenheden, en er zijn al veel processen in gang gezet om dat te bereiken, waaronder het verminderen van het personeelsbestand van de site en het afbouwen van de kolenvoorraad,” zei het.

“EDF is onlangs door de Britse regering gevraagd om te overwegen wat er nodig is om West Burton A volgende winter beschikbaar te maken en dit staat nog ter discussie.”

De drie energiebedrijven zijn in gesprek met de National Grid Electricity System Operator, die ervoor zorgt dat het elektriciteitsaanbod in het VK aan de vraag voldoet, over de hoeveelheid subsidie ​​die nodig zou zijn om die kolengestookte capaciteit te behouden.

EDF zei dat het de elektriciteitssysteembeheerder nodig had “om acceptabele voorwaarden te bieden”, zodat het in de fabriek kon investeren, steenkool kon kopen en de bedrijfskosten kon ondersteunen.

“We zouden op een stand-by-regeling, zoals deze afgelopen winter, alleen in de spits kunnen leveren”, aldus een woordvoerder.

Drax, die de kolengestookte eenheden in zijn elektriciteitscentrale in North Yorkshire in 2021 stillegde, zei dat het nog steeds verwachtte ze in september 2022 volledig te sluiten, “maar blijft zich inzetten voor de ondersteuning van de voorzieningszekerheid in het VK”.

Het zei of het de sluiting ervan zou uitstellen “wordt beoordeeld” en dat het “zorgvuldig naar opties kijkt”.

Uniper, een van de grootste energiebedrijven van Duitsland, zei dat de regering haar had gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om haar eenheid in de elektriciteitscentrale van Ratcliffe, die in september 2022 moet sluiten, langer open te houden.

Rusland heeft woensdag de gasexport naar Polen en Bulgarije stopgezet nadat ze weigerden te betalen voor de leveringen in roebels.

De Russische president Vladimir Poetin heeft “onvriendelijke” landen bevolen om voor gas in roebels te betalen als onderdeel van pogingen om de munteenheid te ondersteunen in de nasleep van de westerse sancties na de invasie van Oekraïne.

De EU noemde het besluit om de Poolse en Bulgaarse leveringen stop te zetten “een chantagemiddel”.