Vervoerders vrezen ondergang als producten worden stopgezet door vertragingen in de haven

Vervoerders vrezen ondergang als producten worden stopgezet door vertragingen in de haven

Door Katie Prescott
Zakelijke correspondent

Gepubliceerd36 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, PA Media

Britse vervoerders die bederfelijke goederen vervoeren, zeggen dat producten aan kwaliteit en waarde inboeten omdat ze in Dover in lange rijen moeten staan ​​om Europa binnen te komen.

Slecht weer, de vraag naar paasvakanties en de stopzetting van P&O Ferries-routes hebben allemaal geleid tot congestie rond de drukste haven van het VK.

De British Meat Processors Association zegt dat sommige van haar leden momenteel 24 uur of langer wachten om over te steken.

De regering zei dat de verkeersbeheersmaatregelen regelmatig worden herzien.

Een woordvoerder van het ministerie van Transport gaf echter geen indicatie dat er een wijziging zou komen voor degenen die bederfelijke goederen vervoeren.

Eardley International uit Lockerbie brengt vers vlees van het VK naar het vasteland van Europa, met 25 vrachtwagens tegelijk.

“Onze producten hebben een zeer korte houdbaarheid”, vertelde bedrijfsdirecteur Graham Eardley aan de BBC.

“Als we op maandag lamsvlees in het VK laden, verwachten we dat product op dinsdag in Duitsland te leveren. Nu zien we vertragingen van 20 tot 25 uur om het Kanaal over te steken, en de kwaliteit en de verkoopwaarde daarvan product zakt elk uur dat het vertraging heeft opgelopen.”

Bovendien betekent de regelgeving voor vervoerders dat chauffeurs een pauze van 11 uur moeten nemen wanneer ze in Calais aankomen, omdat ze niet kunnen rusten terwijl ze in de file staan ​​als ze hun voertuig moeten verplaatsen. Dit draagt ​​alleen maar bij aan het probleem.

Bijschrift afbeelding, Graham Eardley zegt dat de producten van zijn bedrijf waarde verliezen voor elk uur dat het vertraging oploopt

P&O-routes worden nog steeds opgeschort vanwege een tekort aan veerdiensten na het ontslag van bijna 800 medewerkers vorige maand zonder opzegtermijn. Het bedrijf zegt van plan te zijn zijn activiteiten volgende week op de route Dover-Calais te hervatten als het de wettelijke goedkeuring krijgt.

Nick Allen, chief executive van de British Meat Processors Association, zei dat de vertragingen ertoe leidden dat het VK omzet verloor, omdat klanten zich naar andere landen wendden om goederen in te kopen op een moment dat de producten van hun leden erg gewild waren.

“We krijgen te horen dat we tot ver in volgende week hinder kunnen verwachten. Met het paasweekend voor de deur en een erg drukke tijd voor de export van vers vlees, is dit echt een slechte timing.”

Voor de heer Eardley betekenen de vertragingen een verlies tot £ 800 per vrachtwagen.

Hij zegt dat de slachthuizen die van zijn diensten gebruik maken ook claims krijgen voor te late levering en waardevermindering.

“We betalen voor de chauffeur om in de vrachtwagen te zitten die niet productief is en het verlies van de inkomsten ziet die het voertuig zou kunnen maken.”

‘Prioriteitsstroken’

Velen in de sector beweren dat vervoerders die verse producten vervoeren, prioriteit moeten krijgen bij het instappen, zoals ze eerder waren.

Het Kent Resilience Forum, dat de noodplanning voor de provincie beheert, zei dat ze wachtten op de regering om hen te adviseren over wie en wat ze in de rij zouden mogen staan.

Dit veroorzaakt enorme frustratie bij de heer Eardley, die zegt dat als vervoerders douaneformulieren registreren met de inhoud van hun vrachtwagens, het een eenvoudig proces zou moeten zijn om in te voeren.

Toby Howe, de tactische leider van het forum, legt uit: “Het is niet zo simpel als zeggen dat we vlees of iets bederfelijks zullen versnellen.

“In 2015 kregen we heel algemene begeleiding en chauffeurs zijn slim geworden door een klein bedrag in de vrachtwagen te doen. Voor EU Exit planning kwam Defra met bijzonderheden die we vervolgens konden prioriteren.”

Anderen zijn van mening dat je een prioriteitssysteem niet achteraf kunt inbouwen.

In reactie daarop zei het ministerie van Transport dat de verkeersbeheersmaatregelen regelmatig worden herzien, maar zei niet of er wijzigingen zouden worden aangebracht met betrekking tot het vervoer van bederfelijke goederen.

Ze zeiden: “De onaanvaardbare acties van P&O hebben ertoe geleid dat zijn schepen zijn aangehouden, waardoor achterstanden en files zijn ontstaan ​​die aanzienlijk zouden worden verlicht als de vloot normaal zou werken. We ontvangen realtime updates terwijl het Kent Resilience Forum, de politie en de regionale leiders werken 24 uur per dag om de verstoring te verminderen en de getroffenen te ondersteunen.”

Britse reputatie bedreigd

Shane Brennan, chief executive van de Cold Chain Federation – de handelsvereniging die bedrijven vertegenwoordigt die bevroren en gekoeld voedsel opslaan en verplaatsen – zei dat de slechte omstandigheden veroorzaakt door Operatie Brock de vlammen van chauffeurstekorten aanwakkerden, in een toch al overbelaste industrie.

“Het VK krijgt een groeiende reputatie als lastig te bedienen, en dat levert problemen op voor mijn leden die de vervoerders niet kunnen vinden om hun zaken over te nemen omdat ze niet het risico willen nemen om in het verkeer op de M20 te zitten. .”

Een deel van de frustratie is dat vervoerders het gevoel hebben dat het toeristenverkeer in Dover voorrang krijgt op het vrachtverkeer. Eardley zegt dat dit het moreel verder ondermijnt.

“Zeggen we dat het niet eerlijk is dat Jimmy en Jonny vertraging oplopen in hun auto om op vakantie te gaan, maar dat het acceptabel is om chauffeurs te vragen 20 uur of langer in hun taxi te wachten? Totdat er meer begrip is voor chauffeurs en hun ervaring, zullen we zijn op weg naar de ondergang.”