Verkoop van treinkaartjes gelanceerd na kritiek op reiskosten

Verkoop van treinkaartjes gelanceerd vanwege kritiek op reiskostenGepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Voorstanders van transport hebben een tijdelijke verkoop van treinkaartjes in het hele VK verwelkomd, maar stellen dat de kosten nog verder moeten worden verlaagd.

De “Great British Rail Sale” van de regering zal de prijzen met maar liefst de helft verlagen, met goedkopere daluren in april en mei.

Maar de Campaign for Better Transport zei dat bredere prijsverhogingen “mensen van het spoor jagen”.

Het aantal passagiers in treinen is nog niet terug op het pre-pandemische niveau.

Volgens het Office of Rail and Road zijn in de laatste drie maanden van 2021 ongeveer 285 miljoen treinreizen gemaakt in Groot-Brittannië – slechts 62% van het niveau dat werd waargenomen voordat het coronavirus toesloeg.

Transportminister Grant Shapps zei dat dit voorjaar meer dan een miljoen treinkaartjes zouden worden verlaagd.

Het Department for Transport (DfT) hoopt dat de verhuizing gezinnen die het moeilijk hebben om reizen door het VK te betalen, zal helpen en de binnenlandse toeristenindustrie een boost zal geven.

Het komt nadat vorige maand de hoogste treintariefstijging in negen jaar voor treinreizigers in Engeland en Wales van kracht werd.

De verkoop zal naar verwachting enkele reizen van Manchester naar Newcastle terugbrengen tot iets meer dan £ 10, terwijl het aantal zitplaatsen op sommige diensten van Londen naar Edinburgh zal worden verlaagd van £ 44 naar £ 22.

Tickets met korting gaan vanaf dinsdag in de verkoop, waarbij passagiers tussen 25 april en 27 mei voordeliger kunnen reizen tegen het daltarief.

Het dekt geen reizen die zijn gemaakt tijdens de halfjaarlijkse of het vierdaagse Britse feestdagweekend van 2 tot 5 juni, dat het platina jubileum van de koningin markeert.

Jacqueline Starr, chief executive van de Rail Delivery Group, zei ook: “We willen dat iedereen kan profiteren van reizen met de trein, want het is meer dan alleen een reis, het is een manier om iedereen in contact te brengen met de mensen, plaatsen en dingen waar ze van houden .”

‘Weinig uitstel voor passagiers’

De campagne voor beter vervoer zei echter dat het al maanden aandrong op actie om het passagiersniveau te verbeteren.

Het verwelkomde de stap van de regering, maar Norman Baker, de adviseur van de CEO en voormalig minister van Transport zei: “Het kan de Schatkist laten zien dat de manier om het inkomen te verhogen is door de tarieven te verlagen, niet door ze op te drijven en mensen van het spoor te jagen. .”

“Dit initiatief, hoewel zeer welkom, is slechts een eerste stap”, voegde hij eraan toe en riep op tot een einde aan de jaarlijkse tariefstijgingen en een herziening van tickets en reispatronen na de opkomst van hybride werken tijdens de pandemie.

DfT zei dat hervormingen in de spoorwegsector door middel van het zogenaamde “Williams-Shaps”-plan voor het spoor zullen betekenen dat de verkoop van tickets over het hele netwerk in de toekomst gemakkelijker moet kunnen plaatsvinden.

Hoogste treintariefstijging in negen jaar van kracht Vertragingen en annuleringen voor reizigers met Pasen

Maar Louise Haigh, minister van Schaduwvervoer, zei dat de tijdelijke verhuizing in de tussentijd weinig uitstel zou bieden “voor passagiers die sinds 2010 duizenden uit hun zakken hebben gehaald van stijgende tarieven.”

Ze wees erop: “En de beslissing om de verkoop vlak voor de halfjaarlijkse periode te beëindigen, zal betekenen dat veel gezinnen tijdens de vakantie met dezelfde straffende kosten worden geconfronteerd.”

De gereguleerde tarieven in Engeland en Wales zijn vorige maand met maar liefst 3,8% gestegen.

Ze dekken ongeveer de helft van de tarieven en bevatten abonnementen op de meeste woon-werkroutes en het was de sterkste stijging sinds januari 2013, volgens cijfers van de brancheorganisatie de Rail Delivery Group.