Terugroepactie scooter treft India’s ‘Tesla van tweewielers’

Terugroepactie scooter treft India’s ‘Tesla van tweewielers’

Door Priti Gupta & Ben Morris
Mumbai

Gepubliceerd3 dagen geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Ola ElectricAfbeelding bijschrift, Ola Electric Mobility hoopt dat haar faciliteit in de zuidelijke staat Tamil Nadu de grootste scooterfabriek ter wereld wordt

Robots glijden geruisloos over de enorme fabrieksvloer van het elektrische scooterbedrijf Ola Electric Mobility in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu.

Met een moedermaatschappij die wordt gesteund door de Japanse investeerder Softbank, is deze start-up ambitieus. Eenmaal op volle capaciteit hoopt het bedrijf dat deze fabriek meer elektrische scooters zal produceren dan enige andere fabriek ter wereld.

Veel van het werk aan de lopende band wordt gedaan door robots, die scooteronderdelen snel vervoeren en aan elkaar lassen.

Misschien wel het meest opvallende aan deze fabriek is echter niet de enorme omvang – verspreid over 500 hectare – maar het personeelsbestand.

Vrouwen vormen het grootste deel van het personeel, dat momenteel tussen de 1.700 en 1.800 telt. Werken als ploegleiders, testrijders, monteurs en trainers is voor velen een eerste job.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, India heeft moeilijke wegomstandigheden voor voertuigen

De uitrol van het product verloopt echter niet vlekkeloos.

Ola Electric lanceerde zijn eerste modellen, de S1 en S1 Pro, die werken op oplaadbare batterijen, in augustus 2021 – en ontving 100.000 bestellingen in slechts 24 uur.

Maar sinds de eerste leveringen in december plaatsvonden, hebben sommige klanten op sociale media geklaagd over technische problemen en eerder deze week was het bedrijf genoodzaakt 1.441 van zijn scooters uit een bepaalde batch terug te roepen.

De terugroepactie volgde op een veelbesproken incident op 26 maart in Pune, toen het nieuwe voertuig van een klant spontaan in brand vloog vlak nadat het geparkeerd was.

Een bedrijfsverklaring op zondag zei dat de voorlopige beoordeling aantoonde dat het “thermische incident waarschijnlijk een geïsoleerd incident was”. Maar het zal diagnostiek en gezondheidscontrole uitvoeren op alle scooters die in die specifieke batch zijn teruggeroepen.

“Deze scooters worden geïnspecteerd door onze servicemonteurs en ondergaan een grondige diagnose van alle batterijsystemen, thermische systemen en veiligheidssystemen”, zei Bhavish Aggarwa, CEO en mede-oprichter van Ola Electric Mobility in de verklaring. .

BBC News benaderde het bedrijf voor meer informatie hierover, maar het weigerde verder commentaar te geven.

Niet beperkt tot Ola zijn er naar verluidt ook drie andere branden geweest waarbij verschillende merken elektrische scooters betrokken waren, waaronder de Indiase start-ups Okinawa en PURE EV.

Afbeeldingsbron, Krishna Jaiswal Afbeelding bijschrift, Krishna Jaiswal had net zijn scooter geparkeerd na een routinematige rit toen hij zei dat er een explosie was en deze in brand vloog

India’s verschuiving naar elektrische voertuigen

De komst van betaalbare elektrische scooters in India vorig jaar was een spannend moment – zowel voor de weggebruiker als voor de overheid.

Net als veel andere landen probeert India uit te werken hoe het zijn 1,4 miljard inwoners van benzine en diesel kan afleiden naar elektrische voertuigen.

En afgezien van uitdagende doelstellingen voor netto nulemissie, zoals veel van zijn buurlanden, weert India zich ook tegen de stijgende inflatie.

Ola Electric Mobility had zichzelf met succes gepositioneerd als “de Tesla van elektrische tweewielers”, aldus autojournalist Parth Charan, die zijn voertuigen op de weg heeft getest.

En dienovereenkomstig kondigde de regering in maart aan als onderdeel van de strategie van het land om over te stappen op het verlagen van de kosten van olie-import, dat het bedrijf staatssteun zal krijgen voor de productie van EV-batterijen die in totaal 20 gigawattuur aan stroom kunnen opslaan.

Meer technologie van het bedrijfsleven:

Zullen de banken van Taiwan vast blijven zitten in de jaren ’80? Waarom Argentinië omarmt cryptocurrency Wat doen mensen om de verwarmingskosten te verlagen? Waarom zijn dit hoogtijdagen voor Indiase acteurs Moeten we erachter komen waar ons voedsel vandaan komt?

Marktdeelnemers zijn echter bezorgd dat sommige van de problemen waarmee de Indiase EV-fabrikanten nu worden geconfronteerd, rechtstreeks verband houden met een algemeen gebrek aan onderzoek naar de binnenlandse markt en lichte regelgeving.

“We hebben lang vertrouwd op technologieën die in en voor andere landen zijn gemaakt en hebben nooit de toepasbaarheid ervan op het Indiase ecosysteem in twijfel getrokken. India heeft zijn eigen dynamiek, zowel vanuit milieu- als operationeel perspectief”, zegt Akshay Singhal, oprichter van Log9 Materials. , wat een snellaadbatterij voor tweewielers maakt.

Extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven en overstromingen, plus slecht onderhouden wegen in sommige delen van India, maken het een zeer uitdagende markt voor autofabrikanten, benadrukt hij.

De heer Singhal is van mening dat een gebrek aan strikte regelgeving fabrikanten verder in staat heeft gesteld om producten op de markt te brengen zonder voldoende kwaliteitscontrole en testen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Bhavish Aggarwal is ook de ondernemer achter het taxibedrijf Ola Cabs, een rivaal van Uber dat actief is in India, Australië en het VK

De Indiase Federation of Automobile Dealers Associations (FADA) roept ook op tot strengere regulering van de snelgroeiende markt voor EV-tweewielers.

Maar “concluderen dat we niet streng zijn, zou helemaal verkeerd zijn”, zegt Sudhendu Sinha, adviseur bij overheidsinstantie NITI Aayog. Hij wijst erop dat er in India al bijna 37.000 elektrische scooters zijn verkocht en slechts een handvol daarvan heeft technische problemen ondervonden.

“We kunnen de hele industrie of de batterijen van de elektrische voertuigen niet de schuld geven. Er kunnen meerdere redenen zijn. Dus, totdat het onderzoek is afgelopen… zou het niet juist zijn om commentaar te geven. Onze eerste zorg is veiligheid”, voegt hij eraan toe.

Ola Electric Mobility herhaalde dat zijn scooters grondig zijn getest in 15 geaccrediteerde laboratoria, waarbij elk aspect van het voertuig is getest “meer dan een miljoen kilometer over verschillende terreinen”.

Desalniettemin zal het een zware strijd zijn om het vertrouwen terug te winnen van consumenten zoals Krishna Jaiswal, die geschokt werd door zijn scootervuur. “Binnen een kwartier was de scooter in de as gelegd”, vertelt hij in een telefonisch interview aan de BBC.

“We hebben het vertrouwen in Ola verloren. Mijn vrienden wilden kopen, maar hebben nu besloten om het niet te doen”, zegt hij.