Streamingdiensten worden geconfronteerd met strengere regelgeving in Britse omroepbewegingen

Streamingdiensten worden geconfronteerd met strengere regelgeving in Britse omroepbewegingenGepubliceerd23 minuten geledenDelencloseShare-paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, NetflixAfbeelding bijschrift, Netflix-hits zoals Bridgerton zouden onderworpen zijn aan de Ofcom-regelgeving, waardoor ze in overeenstemming worden gebracht met openbare omroepen

Streamingdiensten worden voor het eerst gereguleerd door Ofcom, op grond van nieuwe overheidsvoorstellen.

Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en andere streamers krijgen nieuwe regels die hen in lijn brengen met traditionele omroepen.

De cultuursecretaris zei dat de stap het publiek zou beschermen tegen schadelijk materiaal.

De regering herhaalde ook haar voornemen om door te gaan met de privatisering van Channel 4.

$ 50 miljard heeft de waarde van Netflix weggevaagd toen abonnees stopten Hebben we genoeg van Netflix? Sterren van kanaal 4 spreken zich uit over privatiseringsplan Een privékanaal 4 ‘zou Derry Girls niet maken’

De omroephervormingen zijn door het Departement Cultuur, Media en Sport (DCMS) vastgelegd in een Witboek, een beleidsdocument.

Het zegt dat ze bedoeld zijn om een ​​”nieuwe gouden eeuw” van de Britse tv te creëren en “de publieke omroepen van het land te helpen bloeien”.

Minister van Cultuur Nadine Dorries zei: “De Britse tv- en radio-industrie zijn wereldberoemd om hun creativiteit, gedreven door uitzonderlijk talent dat baanbrekende programma’s voor openbare diensten levert.

“Tegen de achtergrond van de digitale transformatie van onze kijkgewoonten, zullen de plannen van vandaag decennia-oude wetten vernieuwen om onze publieke omroepen te helpen concurreren in het internettijdperk.”

Regels voor streaming

Hoewel lineaire tv-zenders zich momenteel moeten houden aan de Ofcom-regels, vallen de meeste Video on Demand (VoD)-diensten momenteel niet onder de Broadcasting Code van de toezichthouder.

De voorgestelde wijzigingen zouden VoD’s verplichten het publiek te beschermen tegen schadelijk of aanstootgevend materiaal en zich te houden aan regels met betrekking tot nauwkeurigheid, eerlijkheid en privacy.

De stap zal worden verwelkomd door de openbare omroepen (PSB’s), die al jaren lobbyen voor streamingdiensten om met dezelfde regels te worden geconfronteerd als zij.

Afbeeldingsbron, Mike BlakeAfbeelding bijschrift, Streamingdiensten zoals Netflix kunnen nu te maken krijgen met soortgelijke regelgeving als publieke omroepen

De regering zei dat de nieuwe regels voornamelijk van invloed zullen zijn op “tv-achtige” VoD-services zoals Netflix, ITV Hub en Now, en “het speelveld gelijk zullen maken”.

Momenteel is de BBC iPlayer de enige VoD-service die zich moet houden aan de uitzendcode van Ofcom.

Maar de voorstellen betekenen dat Ofcom de bevoegdheden krijgt om een ​​nieuwe VoD-code op te stellen en af ​​te dwingen, om ervoor te zorgen dat alle streamers aan strengere regels worden onderworpen.

De regering zei dat de maximale boete voor gereguleerde VoD-diensten die de regels overtreden £ 250.000 zal zijn, of een bedrag tot 5% van de inkomsten van een organisatie, afhankelijk van wat hoger is.

Channel 4 privatisering Afbeeldingsbron, Channel 4 Afbeelding bijschrift, It’s A Sin, dat zich afspeelt tijdens de aids-crisis van de jaren 80, is een van de grootste hits van Channel 4 van de afgelopen jaren

Het voornemen van de regering om Channel 4, dat momenteel in overheidshanden is maar commercieel wordt gefinancierd, te privatiseren, wordt ook uiteengezet in het Witboek.

Het zegt dat een “verandering van eigendom in Channel 4 het de tools zal geven die het nodig heeft om in de toekomst als publieke omroep te slagen en tegelijkertijd zijn onderscheidend vermogen te beschermen”.

Maar de voorstellen waren niet populair bij Channel 4, dat eerder deze maand zei teleurgesteld te zijn over de plannen.

Chief executive Alex Mahon zei dat er geen bewijs is dat privatisering de zender ten goede zou komen.

Labour is ook tegen de beweging, met schaduwcultuursecretaris Lucy Powell die tegen de Commons zegt: “Niets schreeuwt een stuurloze regering als fixatie op het bestuur van Channel 4 terwijl de energierekeningen van mensen door het dak gaan. Waarom Channel 4 verkopen, en waarom nu? “

Powell voegde eraan toe dat de privatisering van Channel 4 “zal betekenen dat er minder programma’s van Britse makelij zijn voor het Britse publiek en dat er minder Britse banen komen”.

De regering stelt echter dat Channel 4 te maken heeft met ongekende concurrentie voor kijkers.

Het zegt te hebben overlegd over de beste manier om het toekomstige succes en de duurzaamheid van het kanaal te verzekeren, en gelooft dat dit het moment is om van eigenaar te veranderen.

Afbeeldingsbron, PA MediaAfbeelding bijschrift, minister van Cultuur Nadine Dorries zei dat het witboek “een nieuwe gouden eeuw zou inluiden voor de Britse tv en radio”

De regering is ook van plan om wetgeving in te voeren om ervoor te zorgen dat de inhoud van publieke omroepen een prominente plaats krijgt op verbonden apparaten en grote online platforms, waaronder smart-tv’s en settopboxen. Dat omvat diensten zoals BBC iPlayer, ITV Hub, All 4 en My 5.

De eerste vijf lineaire kanalen die het publiek aantreft wanneer ze hun televisie aanzetten, zijn PSB’s, merkt het Witboek op, omdat deze slots zijn gereserveerd in elektronische programmagidsen op televisietoestellen, ook op platforms als Sky en Virgin Media.

De regering erkende echter dat PSB’s het steeds moeilijker vinden om hun aanwezigheid veilig te stellen en hun bekendheid op nieuwere en wereldwijde platforms te behouden, iets wat de nieuwe regels zouden aanpakken.

SportrechtenBron afbeelding, EPAImage bijschrift, De BBC was beperkt tot slechts twee livestreams op de Olympische Spelen in Tokio vanwege rechtenbeperkingen

Er zijn ook plannen om de digitale uitzendrechten te wijzigen voor grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen, de Wereldbekerfinale voor mannen, de FA Cup-finale voor mannen, de Grand National en de finale van het enkelspel van Wimbledon.

Volgens de huidige uitzendregels moeten evenementen van nationaal belang voor een zo breed mogelijk publiek live en gratis kunnen worden bekeken. Als gevolg hiervan zenden omroepen zoals de BBC, ITV en Channel 4 momenteel de meeste grote sportevenementen uit.

Digitale rechten vallen echter niet onder de huidige wetgeving, het zogenaamde beursgenoteerde evenementenregime. Dat betekent dat PSB’s evenementen live kunnen uitzenden, maar niet altijd de inhaalrechten hebben.

De krant zegt dat als bijvoorbeeld de finale van de Olympische 100 meter voor heren ’s nachts zou plaatsvinden en een andere omroeporganisatie de inhaalrechten zou hebben, een breed publiek deze gratis zou kunnen missen.

De voorstellen zullen de positie van PSB’s versterken in een tijd waarin velen moeite hebben om enkele van hun grootste sportevenementen te houden.

Vorig jaar klaagden kijkers dat de BBC-verslaggeving van de Olympische Spelen in Tokio minder was dan in voorgaande jaren, nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een deal had gesloten met de Amerikaanse omroepgigant Discovery.

Hoe heeft de industrie gereageerd?

Een woordvoerder van Ofcom vertelde BBC News: “We zijn verheugd te zien dat de regering veel van onze aanbevelingen overneemt, met name rond het veiligstellen van bekendheid voor on-demand openbare service-inhoud. We zullen ondersteuning blijven bieden bij de ontwikkeling van toekomstige wetgeving.”

In een verklaring zei ITV: “We zullen zorgvuldig omgaan met de inhoud van het Witboek zodra het is gepubliceerd, maar veel van zijn voorstellen – met name hervorming van de bekendheid en inclusieregels, een flexibelere benadering van taken en wijzigingen in de vermelde evenementen regime – ziet er heel verstandig uit.”

Channel 4 zei dat het “het witboek van DCMS zal bestuderen en dat er een weloverwogen antwoord zal volgen”.

Het voegde eraan toe: “Channel 4 blijft zich echter inzetten voor het handhaven en maximaliseren van zijn opdracht en openbare dienst, waardoor het de creatieve cultuur van Groot-Brittannië vorm heeft gegeven en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de creatieve industrie.”

Netflix en de BBC zijn om commentaar gevraagd.