Slachtoffers van postschandaal wachten nog steeds op compensatie

Slachtoffers van postschandaal wachten nog steeds op compensatie

Door Colletta Smith
Correspondent consumentenzaken

Gepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldonderschrift, Jo Hamilton zegt dat subpostmasters alles hebben verloren en volledige compensatie nodig hebben

Een jaar sinds onterechte veroordelingen van subpostmasters voor het eerst werden vernietigd, zeggen de meesten dat ze niet dichter bij een financiële compensatieregeling zijn.

Ze werden ten onrechte beschuldigd van diefstal en valse boekhouding door het postkantoor vanwege defecte software.

Een slachtoffer, Jo Hamilton, vertelde de BBC: “Subpostmasters hebben alles verloren en ze moeten het teruggeven.”

Het postkantoor zei dat het “volledige, eerlijke en definitieve schikkingen” wilde bieden.

De zaak is beschreven als de meest wijdverbreide gerechtelijke dwaling in de rechtsgeschiedenis.

Door de defecte software die in de postkantoren was geïnstalleerd, leek het alsof er geld uit filialen was verdwenen.

Van negenendertig personen werd hun veroordeling in april 2021 vernietigd door het Hof van Beroep, wat de weg vrijmaakte voor meer dan 30 anderen om hun veroordelingen sindsdien ongedaan te maken.

Mevrouw Hamilton, die al 12 jaar een strafrechtelijke veroordeling boven haar hoofd had hangen, heeft het BBC-programma Panorama verteld dat “iedereen zou worden teruggebracht naar waar ze zouden zijn geweest als dit niet was gebeurd”.

Het postkantoor heeft ingestemd met tussentijdse betalingen van maximaal £ 100.000 aan de meeste van degenen van wie hun veroordeling is vernietigd. De advocaat die veel van de slachtoffers vertegenwoordigt, zegt echter dat zijn cliënten nog lang niet tot een definitieve regeling zijn gekomen.

Waarom werden honderden onderpostbeambten vervolgd? Postkantoorschandaal verwoestte levens, hoort onderzoek

Neil Hudgell zei dat de door het postkantoor voorgestelde schadecijfers niet toereikend zijn voor zijn klanten. Als gevolg daarvan vraagt ​​hij om meer tussentijdse betalingen en dringt hij er bij de regering en het postkantoor op aan ervoor te zorgen dat de zaken voor het einde van dit jaar zijn afgerond, omdat hij van mening is dat subpostmasters “geen tijd en geld meer hebben”.

De regering heeft al ingestemd met het betalen van de volledige rekening voor compensatie als enige aandeelhouder van het postkantoor.

Het postkantoor zei: “We willen zorgen voor volledige, eerlijke en definitieve schikkingen en dringen er bij de regering, die de financiers van de compensatie is, op aan om ons te helpen overeenstemming te bereiken met de wettelijke vertegenwoordigers van de postbeambten en daarom betalingen te kunnen doen zoals spoedig mogelijk.”

Wachten om te worden gewist

Maar die individuen zijn niet de enigen die nog wachten. Er zijn meer dan 600 anderen die door het postkantoor zijn vervolgd op basis van Horizon-software, met 33 individuele gevallen die momenteel in behandeling zijn bij de Criminal Cases Review Commission in Engeland en Wales, en negen in hetzelfde proces in het Schotse rechtssysteem.

Van de ruim 2.000 anderen die financieel de dupe zijn geworden door de defecte Horizon-software heeft nu iets meer dan de helft een aanbod tot compensatie gekregen. Van die 892 betalingen zijn in totaal £ 7,1 miljoen gedaan, en 44 aanvragen zijn nu in een geschillenbeslechtingsproces omdat het aanbod werd afgewezen. Honderden anderen wachten nog steeds om te horen of ze in aanmerking komen. Veel van deze personen werden ontslagen uit hun baan en verloren hun bedrijf zonder ooit strafrechtelijk vervolgd te zijn.

Ongeveer 555 personen die een civiele zaak tegen het postkantoor hebben aangespannen, zijn ook uitgesloten van schadevergoeding. Die zaak dwong het postkantoor om de gebreken in de software toe te geven, en maakte de weg legaal voor veel van wat volgde, en toch werd het grootste deel van hun schikking opgeslokt door juridische kosten.

Bijschrift afbeelding, Noel Thomas wil dat de verantwoordelijken enige consequenties voelen

Minister van Postzaken Paul Scully zei vorige maand dat die personen hetzelfde niveau van compensatie zouden krijgen als anderen, maar heeft nog geen details gepubliceerd over hoe dat zal gebeuren.

Nicola Arch is een van die groep en is gefrustreerd dat hij nog steeds geen antwoorden heeft. “Ons leven is de hele tijd doorgebracht met vechten, wat uitputtend is, vooral nu we nog meer moeten vechten, zo lijkt het”, tweette ze onlangs.

De zoektocht naar verantwoordelijkheid

Een openbaar onderzoek naar het schandaal heeft de eerste twee maanden geleid tot het horen van schrijnend bewijs van voormalige subpostmasters in Engeland en Wales, en zal in mei naar Noord-Ierland en Schotland reizen om de menselijke impact te horen van de beslissingen die door de bazen van de postkantoren zijn genomen.

Alle slachtoffers hopen echter dat iemand binnen de overheid, het postkantoor en Fujitsu, die de Horizon-software heeft gemaakt, ter verantwoording wordt geroepen. Maar het oproepen van die getuigen zal pas in de herfst van start gaan, aangezien het onderzoek een nieuwe vertraging in de voortgang heeft aangekondigd.

Noel Thomas, die ten onrechte negen maanden in de gevangenis zat op beschuldiging van valse boekhouding, zei dat hij wil dat de verantwoordelijken enige consequenties voelen. “Mensen in hun positie, die veel geld krijgen, de waarheid verbergen; ze het gevoel geven dat ik me voelde toen ik van de ene op de andere dag alles kwijt was”, vertelde hij aan Panorama.

Die viering bij het High Court vorig jaar was een enorme prestatie voor slachtoffers die een schijnbaar onmogelijke strijd voerden, maar het was zeker niet het einde van het verhaal.

U kunt The Post Office Scandal van Panorama bekijken op BBC One op maandag 25 april om 20:00 uur BST in Engeland, om 22:40 uur BST in Wales en Schotland en om 22:45 uur BST in Noord-Ierland, of via iPlayer.