Rusland zegt betalingen te hebben gedaan om wanbetaling te voorkomen

Rusland zegt betalingen te hebben gedaan om wanbetaling van schulden te voorkomenGepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty Images

Rusland zegt dat het achterstallige betalingen heeft gedaan voor zijn buitenlandse schuld, waarmee een mogelijke wanbetaling volgende week wordt voorkomen.

De rentebetalingen, in totaal $ 650 miljoen, werden gedaan in dollars, zei het.

De Russische centrale bankchef Elvira Nabiullina zei vrijdag tegen journalisten dat “er geen sprake kan zijn van wanbetaling”, maar erkende dat er “problemen waren met betalingen”.

Er waren vragen gegroeid over de vraag of Moskou aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen, aangezien een deadline van 4 mei opdoemde.

Betalingen op de $ 40 miljard aan internationale obligaties van het land moeten worden gedaan in de valuta die oorspronkelijk op de obligaties was vermeld.

Maar Rusland heeft de toegang tot veel van zijn reservefondsen bij buitenlandse banken verloren als gevolg van sancties die door het Westen en bondgenoten zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne.

Eerder deze maand stelde Moskou voor zijn verplichtingen met betrekking tot deze specifieke obligaties in roebel na te komen, een suggestie die door Moody’s Investors Services werd afgewezen.

Het ratingbureau zei dat betaling in iets anders dan dollars zou neerkomen op een wanbetaling, wat aanzienlijke gevolgen zou hebben voor de Russische economie, inclusief de mogelijkheid om in de toekomst te lenen.

Zal Rusland zijn schulden kunnen betalen? Oorlog zal de economie van Oekraïne met bijna de helft verminderen

Rusland was in 1998 voor het laatst in gebreke gebleven met in roebel luidende schulden toen het land door een financiële crisis ging.

Het kwam in 1918, na de bolsjewistische revolutie, zijn schulden in vreemde valuta niet na. In die tijd weigerde Vladimir Lenin de schuldverplichtingen te erkennen die geërfd waren van het tsaristische regime.

Een aflossingsvrije periode van 30 dagen, volgend op het aanvankelijke verzuim van Rusland om de twee obligaties in kwestie te betalen, loopt af op 4 mei. Tegen die tijd moeten beleggers het geld hebben ontvangen dat ze verschuldigd zijn.

Rusland zei dat het de betalingen had gedaan aan het Londense filiaal van Citibank, een van de banken die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van de betalingen. Een Amerikaanse functionaris zei dat de betalingen waren gedaan, maar dat er geen bevroren dollartegoeden uit de VS waren gebruikt.

Ruslands moeilijkheden zullen waarschijnlijk toenemen vóór 25 mei, wanneer de sanctieregels moeten veranderen, waardoor verder wordt beperkt of westerse agenten Russische schuldbetalingen mogen verwerken.

Rusland verlaagde vrijdag de rente met 3% om te proberen de afzwakkende economie aan te zwengelen. De belangrijkste debetrentevoet, die in de onmiddellijke nasleep van de invasie werd verhoogd, staat nu op 14%.